Eurostat: Η Δυτική Ελλάδα αντιμέτωπη με την φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό

    Ημερομηνία:

    Ενας στους πέντε πολίτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης ήταν αντιμέτωπος το 2023 με τον κίνδυνο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

    Οπου ως φτώχεια και κοινωνικός αποκλεισμός περιγράφονται τρεις σοβαροί κίνδυνοι: φτώχεια, σοβαρή υλική και κοινωνική στέρηση, διαβίωση σε νοικοκυριό με πολύ χαμηλή ένταση εργασίας.

    Οπως αναφέρεται, 94,6 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ε.Ε. ή 21,4% του πληθυσμού βρίσκονταν σε αυτήν τη δυσχερή θέση, αν και το ποσοστό ήταν ελαφρώς μειωμένο σε σύγκριση με το 2022: 95,3 εκατομμύρια, ή 22% του πληθυσμού.

    • Σε εθνικό επίπεδο, τα υψηλότερα ποσοστά κινδύνου φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού καταγράφονται στη Ρουμανία (32%), στη Βουλγαρία (30%), στην Ισπανία (26,5%) και στην Ελλάδα (26,1%).

    • Σε περιφερειακό επίπεδο, τα υψηλότερα ποσοστά ατόμων που κινδυνεύουν από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό καταγράφηκαν στις υπερπόντιες περιφέρειες της Γαλλίας, στη νότια Ιταλία και στην αγροτικές περιοχές της Ρουμανίας.

    Eurostat: Η Δυτική Ελλάδα αντιμέτωπη με την φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό

    Το 2023, οι άνθρωποι που ζούσαν στις πρωτεύουσες ορισμένων χωρών της Ε.Ε. ήταν γενικά λιγότερο πιθανό να διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού. 

    Αυτή η διαφορά ήταν πιο έντονη στη Ρουμανία, όπου το εθνικό ποσοστό ήταν 32%, σε σύγκριση με μόλις 12,3% στο Βουκουρέστι. Ομοίως, στην Πολωνία, το εθνικό ποσοστό ήταν 16,3%, ενώ στην περιφέρεια της Βαρσοβίας ήταν μόνο 8,9%. Στην Κροατία, ο εθνικός δείκτης ήταν 20,7%, ενώ στο Ζάγκρεμπ ήταν 11,9%.

    Η αντίθετη τάση παρατηρήθηκε στο Βέλγιο και την Αυστρία, όπου το ποσοστό των ατόμων που κινδυνεύουν από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό στις περιφέρειες των Βρυξελλών (37,6%) και της Βιέννης (29,5%) ήταν σημαντικά υψηλότερο από τους εθνικούς μέσους όρους 18,6% και 17,7%, αντίστοιχα.

    Στην Ελλάδα, τα υψηλότερα ποσοστά ατόμων που βρίσκονται αντιμέτωπα με τον κίνδυνο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού, καταγράφηκαν το 2023 στην Πελοπόννησο (35,7%), στη Δυτική Ελλάδα (35,2%), στη Δυτική Μακεδονία (32,7%), στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (31,9%) και στο Βόρειο Αιγαίο (30,4%). Στην Αττική το αντίστοιχο ποσοστό ήταν στο 22,7%.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Αθηνά Μαξίμου για Αιμίλιο Χειλάκη: Είναι ο σύντροφός μου και η συνουσία μου

    Τη σχέση της με τον Αιμίλιο Χειλάκη περιέγραψε η Αθηνά Μαξίμου, αποκαλώντας...

    Κίνα: Απόκοσμες εικόνες, «έντυσαν» ολόκληρα βουνά με φωτοβολταϊκά, δείτε βίντεο

    Στις περιοχές μεγάλου υψομέτρου της επαρχίας Γκουιζού στη νοτιοδυτική Κίνα,...

    Πάνω από 300 γυναίκες υπέβαλαν μήνυση κατά της Μπριζίτ Μακρόν – Αιτία η φράση της «βρωμιάρες σκύλες»

    Μήνυση κατά της συζύγου του Γάλλου προέδρου, Μπριζίτ Μακρόν, υπέβαλαν...

    Επίδομα Παιδιού: Τι φέρνει το 2026 στις οικογένειες με παιδιά

    Χωρίς αλλαγές στα ποσά και τα κριτήρια θα δοθεί...