Έρχεται στην Ελλάδα το νέο φάρμακο για την παχυσαρκία – Τι θα ισχύσει με την αποζημίωσή του

    Ημερομηνία:

    Με ένα νέο, ενέσιμο φάρμακο εμπλουτίζεται η φαρέτρα των Ελλήνων ειδικών για να αντιμετωπιστεί η παχυσαρκία, μια πάθηση σοβαρή και πολυπαραγοντική που εξελίσσεται σε επιδημία (και) στη χώρα μας.  Μέχρι τον Δεκέμβριο το καινοτόμο σκεύασμα – προγεμισμένες πένες-  αναμένεται να βρίσκεται στα φαρμακεία.

    Το σκεύασμα, που κυκλοφορεί ήδη στις Ηνωμένες Πολιτείες, περιέχει τη δραστική ουσία τιρζεπατίδη και έχει λάβει έγκριση για διάφορες παθήσεις (που συσχετίζονται και με την παχυσαρκία). Χορηγείται για τη θεραπεία ενήλικων ασθενών με διαβήτη τύπου 2 και παχύσαρκων ή υπέρβαρων που πάσχουν από διαβήτη, αυξημένα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα, υψηλή αρτηριακή πίεση ή αποφρακτική άπνοια ύπνου.

    Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα δεδομένα του 2019 όπως αυτά ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, και αφορούν άνδρες και γυναίκες ηλικίας 15 ετών και άνω, ένας στους δύο άνδρες και μία στις τρεις γυναίκες είναι υπέρβαροι, ενώ ένα στα έξι άτομα είναι παχύσαρκο. Όπως παγκοσμίως έτσι και στη χώρα μας, η συχνότητα της παχυσαρκίας εκτιμάται ότι θα αυξηθεί προοδευτικά με αποτέλεσμα το 2035, το 39% των ενηλίκων στην Ελλάδα να είναι παχύσαρκοι. Στοιχείο που εξηγεί την αξία ενός ακόμη φαρμάκου για την παχυσαρκία αλλά και τον αγώνα δρόμου που κάνουν πολλές φαρμακευτικές εταιρίες για να αναπτύξουν και να διαθέσουν στην αγορά σκευάσματα για την παχυσαρκία.

    «Η παχυσαρκία έχει πολυπαραγοντική προσέλευση. Παράγοντες βιολογικοί, γενετικοί, συμπεριφορικοί, περιβαλλοντικοί, κοινωνικοί και πολιτισμικοί μπορεί να είναι η αιτία. Όπως πολλές χρόνιες ασθένειες, η παχυσαρκία έχει σημαντικό αντίκτυπο στο άτομο που ζει με αυτήν και στους ανθρώπους γύρω του. Και όπως και σε άλλες χρόνιες νόσους, απαιτείται ολοκληρωμένη φροντίδα. Η καλύτερη κατανόηση της παχυσαρκίας και η αποδοχή της ως χρόνιας νόσου θα οδηγήσει τις μελλοντικές εξελίξεις» ανέφερε η κυρία Κατερίνα Μπαρμπαγιάννη, παθολόγος με εξειδίκευση στον διαβήτη, υποψήφια διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, σε ειδική ενημερωτική εκδήλωση της φαρμακευτικής εταιρίες Φαρμασέρβ – Λίλλυ, από την οποία θα κυκλοφορήσει το φάρμακο στην Ελλάδα έπειτα από συμφωνία με την Eli Lilly Αμερικής.

    «Στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες, είναι μεγάλη η ζήτηση για φαρμακευτική θεραπεία της παχυσαρκίας, καθώς τουλάχιστον ένας στους τρεις ενήλικες έχει πλεονάζον σωματικό βάρος» σημείωσε ο αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής της Φαρμασέρβ-Lilly, κ. Σπύρος Φιλιώτης.

    Το νέο φάρμακο θα χορηγείται με ιατρική συνταγή, με τις ενδείξεις που ορίζονται για τη χορήγησή του, δηλαδή με τον Δείκτη Μάζας Σώματος ή/και συννοσηρότητες. Ωστόσο, δεν θα αποζημιώνεται, καθώς όπως ανέφεραν οι επικεφαλής της εταιρίας, θα αιτηθούν το φάρμακο να ενταχθεί στην αρνητική λίστα φαρμάκων του υπουργείου Υγείας, δηλαδή στα υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενα αλλά όχι στα αποζημιούμενα. Η τιμή του (πένες τεσσάρων δόσεων για μηνιαία θεραπεία των 2,5mg και των 5mg) θα είναι 253,05 ευρώ.

    «Πρόκειται για ένα φάρμακο που θα ταράξει τον χώρο, τη θεραπεία της παχυσαρκίας. Σε ό,τι αφορά την αποζημίωσή του, λέμε ευθέως ότι δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον να μπει στο σύστημα αποζημίωσης, με το δεδομένο του clawback» ανέφερε ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Φαρμασέρβ – Λίλλυ, κ. Διονύσης Φιλιώτης. Έκανε μάλιστα αναδρομή στη δική του θητεία ως προέδρου του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Εταιριών Ελλάδας (ΣΦΕΕ) το 2012 που το νέο τότε φορολογικό του clawback αφορούσε υποχρεωτικές επιστροφές ποσοστού 3% της δαπάνης και την επώδυνη σύγκριση με το σήμερα όπου «το clawback ξεπερνάει το 65%, και ανάλογα με το σκεύασμα φθάνει και το 80%».

    Μελέτες που διενεργήθηκαν σε 40.000 ενηλίκους με υπερβολικό βάρος ή παχυσαρκία έδειξαν πως, έπειτα από έναν χρόνο θεραπείας, το 81,8% των ανθρώπων που λάμβαναν τιρζεπατίδη έχασαν τουλάχιστον 5% του σωματικού τους βάρους, σε σύγκριση με το 66,5% αυτών που λάμβαναν σεμαγλουτίδη. Η σύγκριση με την τελευταία δραστική ουσία είναι μονόδρομος δεδομένου ότι πρόκειται για τον δυνατό αντίπαλο της τιρζεπατίδης καθώς στοχεύουν στον ίδιο νοσούντα πληθυσμό.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν για την τιρζεπατίδη, η χορήγησή της οδήγησε σε απώλεια του 26% του σωματικού βάρους σε όσους την έλαβαν, μετά από 72 εβδομάδες. Οι συχνότερες ανεπιθύμητες ενέργειες που αναφέρθηκαν (ενδέχεται να εμφανιστούν σε περισσότερους από ένα στους 10 ασθενείς) είναι προβλήματα στο πεπτικό σύστημα, όπως ναυτία (αίσθημα αδιαθεσίας), διάρροια, δυσκοιλιότητα και έμετος.

    Στις μελέτες συμμετέχουν και Έλληνες ασθενείς. Όπως αναφέρθηκε στην ενημερωτική εκδήλωση, έχει χορηγηθεί σε περίπου 1.000 άτομα στη χώρα μας. Ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη δύο ακόμη μεγάλες κλινικές μελέτες Φάσης 3, για για την επίδραση του φαρμάκου στα μεταβολικά νοσήματα και για την επίδρασή του στις καρδιαγγειακές παθήσεις. Στις μελέτες αυτές συμμετέχουν κέντρα από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα, τη Λάρισα και την Κρήτη.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Εύα Καϊλή: Δεν θα πάρει διαζύγιο με τον Τζόρτζι – Το παιδί χρειάζεται και τους δύο κοντά του, είπε ο Δημητρακόπουλος

    Δεν θα προχωρήσουν σε έκδοση διαζυγίου η Εύα Καϊλή και ο Φραντσέσκο...

    Βαϊόλα Ντέιβις: Θα τιμηθεί με το βραβείο Cecil B. DeMille στην 82η τελετή απονομής των Χρυσών Σφαιρών

    Η βραβευμένη Αμερικανίδα ηθοποιός και παραγωγός Βαϊόλα Ντέιβις θα τιμηθεί με...

    Μανούσος Μανουσάκης: «Πριν φύγει δεν μου είπε τίποτα, αγκαλιαστήκαμε και φιληθήκαμε» λέει η σύζυγός του

    Ο Μανούσος Μανουσάκης πέθανε από οξεία μυελογενή λευχαιμία. Η σύζυγος του κορυφαίου σκηνοθέτη,...
    Best Shop