Συνταγή – Αυτές οι μελιτζάνες με παρμεζάνα είναι αφράτες στο κέντρο και τραγανές στο εξωτερικό.
Για να καταλάβετε πότε η μελιτζάνα σας είναι καλά μαγειρεμένη, τρυπήστε την με τη μύτη ενός μαχαιριού. Η άκρη του μαχαιριού πρέπει να γλιστράει με μικρή αντίσταση.
Αν σε κάποια σημεία είναι λίγο πολύ σκληρή, χρειάζεται να μείνει λίγα λεπτά ακόμα στο φούρνο. Μπορείτε να περιστρέψετε το ταψί εμπρός-πίσω για να ροδίσουν οι μελιτζάνες ομοιόμορφα.
Υλικά
1 μέτρια μελιτζάνα, χωρίς τη φλούδα
1 φλιτζάνι τριμμένη φρυγανιά ολικής αλέσεως
1/4 φλιτζάνι αλεύρι ολικής αλέσεως
1 μεγάλο αυγό, ελαφρώς χτυπημένο
1 κουταλάκι του γλυκού ιταλικά καρυκεύματα χωρίς αλάτι
1/4 κουταλάκι του γλυκού σκόνη σκόρδου
1/4 κουταλάκι του γλυκού κρεμμύδι σε σκόνη
Σπρέι μαγειρικής
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 φλιτζάνι σάλτσα μαρινάρας με χαμηλότερο νάτριο
3/4 φλιτζανιού τριμμένο τυρί μοτσαρέλα χαμηλής υγρασίας, μερικώς αποβουτυρωμένο
1/4 φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Φύλλα φρέσκου βασιλικού για γαρνίρισμα (προαιρετικά)
- Προθερμάνετε τον φούρνο στους 220°C.
- Κόψτε τη μελιτζάνα σε 4 φέτες πάχους περίπου 2 εκατοστά, αφήνοντας το κοτσάνι.
- Τοποθετήστε το ψωμί, το αλεύρι και το αυγό σε 3 ξεχωριστά πιάτα. Ανακατέψτε τα ιταλικά μπαχαρικα, τη σκόνη σκόρδου και την σκόνη κρεμμυδιού στο ψωμί.
- Αλείψτε κάθε φέτα μελιτζάνας με αλεύρι, κατόπιν με αυγό και τέλος με το μείγμα ψωμιού.
- Τοποθετήστε τις φέτες μελιτζάνας σε ένα ταψί.
- Ψήστε για περίπου 40 λεπτά, αναποδογυρίζοντας τα μισά του χρόνου.
- Ανεβάστε τη θερμοκρασία του φούρνου σε 250°C.
- Καλύψτε τις φέτες μελιτζάνας με σάλτσα μαρινάρα, μοτσαρέλα και παρμεζάνα.
- Ψήστε για 2-3 λεπτά, μέχρι να λιώσουν και να καραμελώσουν τα τυριά.
- Σερβίρετε με ελαιόλαδο και βασιλικό.