Υπεράκτια αιολικά: Παίζονται… καθυστερήσεις στον εθνικό σχεδιασμό των έργων – Τέλος του 2025 οι αποφάσεις της Κομισιόν για τις ταρίφες

    Ημερομηνία:

    Τη σύσταση της εταιρείας ειδικού σκοπού (SPV) που θα αναλάβει την προκήρυξη των διαγωνισμών για τις ανεμολογικές μελέτες και τις μελέτες βυθού αρχές του 2025 προγραμματίζει η ΕΔΕΥΕΠ προκειμένου να προχωρήσει στο επόμενο βήμα του εθνικού προγράμματος για τα υπεράκτια αιολικά που «γράφουν» ήδη σημαντικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση του σχεδιασμού.

    Αν επιταχυνθούν αυτές οι μελέτες, μπορεί να επιτευχθεί ένας πιο γρήγορος ρυθμός υλοποίησης, δήλωσε χθες από το βήμα του συνεδρίου του ΙΕΝΕ η κ. Φλώρα Καραθανάση επικεφαλής του τομέα υπεράκτιας αιολικής ενέργειας από την πλευρά της ΕΔΕΥΕΠ. «Εξετάζουμε την πιθανότητα να συμπτύξουμε τον χρόνο των μελετών που θα πραγματοποιήσουν οι εταιρείες που θα κερδίσουν τον διαγωνισμό της SPV» ανέφερε το στέλεχος της κρατικής εταιρείας.

    Με βάση τον προγραμματισμό, η έναρξη της συλλογής δεδομένων προβλέπεται για τα μέσα με τέλη του 2025, ώστε σε περίπου 1,5 χρόνο να έχουν ολοκληρωθεί και να μπορεί να γίνει ο διαγωνισμός εντός του 2027.

    Το επόμενο βήμα είναι οι καμπάνιες ενημέρωσης των τοπικών κοινωνιών ανά τη χώρα που θα φιλοξενήσουν θαλάσσια αιολικά προκειμένου να αναδειχτούν τα πλεονεκτήματα των συγκεκριμένων επενδύσεων.

    Την ίδια στιγμή, τις δυσκολίες του εγχειρήματος των offshore αιολικών πάρκων σκιαγραφούν οι εταιρείες που σχεδιάζουν να αναπτύξουν την αντίστοιχη τεχνολογία. «Ο δρόμος είναι δύσκολος, καθώς είμαστε οι πρώτοι που το επιχειρούμε. Το τελευταίο έτος έχουμε συζητήσει, συμβουλευτεί και εισηγηθεί σε τουλάχιστον τέσσερα υπουργεία, καθώς και σχεδόν σε όλες τις υπηρεσίες και δημόσιους φορείς που σχετίζονται με αυτά τα έργα, για το πώς θα τα προχωρήσουμε από αδειοδοτική και περιβαλλοντική πλευρά.

    Αντιμετωπίζουμε κάποιες φοβικές αντιδράσεις, καθώς δεν υπάρχει προηγούμενη εμπειρία από την πλευρά τους και περιμένουν κατευθύνσεις από την κεντρική διοίκηση. Αυτό ισχύει και για τις αποκεντρωμένες και τοπικές αρχές» σημείωσε χθες ο κ. Αλέξανδρος Καρυωτάκης επικεφαλής στρατηγικής νέων τομέων ενέργειας της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Η εταιρεία αναμένεται να συμπράξει με τη Motor Oil για να τρέξει ένα από τα πρώτα πιλοτικά έργα σταθερής βάσης (η άλλη είναι η ΔΕΗ) συνολικής ισχύος 600 MW που θα αναπτυχθούν στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης.

    Η ταρίφα

    «Το συγκεκριμένο έργο το αναπτύσσουμε εδώ και 15 χρόνια και έφτασε η ώρα να κάνουμε το πρώτο βήμα στην Ελλάδα, να βρέξουμε τα πόδια μας» είπε χθες ο κ. Καρυωτάκης τονίζοντας ότι η εταιρεία είναι πολύ κοντά να αποφασίσει αν τα έργα θα εγκατασταθούν στην Αλεξανδρούπολη, στη Σαμοθράκη ή και στα δύο σημεία. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο συνέδριο του ΙΕΝΕ, στέλεχος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή μέχρι το τέλος του 2025 θα υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για τις προθέσεις της Κομισιόν σχετικά με τη χρηματοδότηση μέσω ταρίφας.

    Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προωθεί τη διαδικασία Individual Notification (Ειδική Κοινοποίηση) προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με στόχο την έγκριση επιδότησης της ταρίφας για τα πρώτα πιλοτικά υπεράκτια αιολικά έργα. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα υποβάλλει αίτημα για κρατική ενίσχυση, προκειμένου να εξασφαλίσει ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης για τα συγκεκριμένα έργα. Η διαδικασία περιλαμβάνει την εκπόνηση αναλυτικής μελέτης από το ΥΠΕΝ, η οποία θα αξιολογήσει τον αντίκτυπο των έργων στην ελληνική αγορά και στους καταναλωτές. Στόχος είναι η ενίσχυση της ταρίφας μέσω ενός μηχανισμού όπως το “Contract for Difference” (CfD), που θα προσφέρει σταθερότητα και προβλεψιμότητα στις αποδόσεις των επενδυτών.

    Πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή έχουμε έναν αρκετά καλό βηματισμό, η Κομισιόν έχει αγκαλιάσει το ελληνικό εγχείρημα σημείωσε ο κ. Καρυωτάκης. Σε ότι αφορά την κοινωνία επισήμανε ότι δεν υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις. «Υπάρχει όμως ένας φόβος σε όλη την Ευρώπη για τον “οπτικό αντίκτυπο”– πώς θα φαίνεται ένα υπεράκτιο αιολικό πάρκο από την ακτή ή από το σπίτι κάποιου. Αυτό είναι κάτι καινούριο για την Ελλάδα, οπότε υπάρχει μια αρνητική προκατάληψη. Πιστεύω όμως ότι με τον καιρό θα αποδείξουμε πως πρόκειται για κάτι θετικό, τόσο για την τοπική κοινωνία και την οικονομία όσο και για τους καταναλωτές».

    Είμαστε πίσω

    Για τις μεγάλες προκλήσεις των offshore αιολικών μίλησε στο συνέδριο του ΙΕΝΕ και ο κ. Μικέλης Χατζηγάκης διευθύνων σύμβουλος της Hexicon Power.

    Όπως τόνισε το ρυθμιστικό πλαίσιο αποτελεί σημαντική πρόκληση. Σχεδόν ένα χρόνο μετά την ανακοίνωση του Εθνικού Προγράμματος, φαίνεται ότι έχει χαθεί η δυναμική. Αποτελεί μια θετική εξέλιξη, η έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), που ίσως επαναφέρει το πρόγραμμα σε τροχιά. Ωστόσο, το πρόγραμμα όπως είπε καθυστέρησε 10 χρόνια μέχρι να εγκριθεί το σχετικό νομοσχέδιο, και τώρα αντιμετωπίζει νέα καθυστερήσεις.

    Η εφοδιαστική αλυσίδα παραμένει επίσης ένα σοβαρό ζήτημα, καθώς δεν έχει γίνει σχεδόν καμία πρόοδος. Βλέπω ανέφερε ο κ. Χατζηγάκης έναν διπλό κίνδυνο: αφενός, όσο καθυστερούμε, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να επηρεαστεί όλο το χρονοδιάγραμμα των υπεράκτιων πάρκων. Αφετέρου, υπάρχει ο κίνδυνος να μας προλάβουν άλλες χώρες, όπως η Ιταλία και η Τουρκία, οι οποίες αναπτύσσουν τις δικές τους εφοδιαστικές αλυσίδες και ενδεχομένως να αποκτήσουν «πελατεία» και να προσφέρουν εξοπλισμό πιο οικονομικά.

    Σε ότι αφορά την κοινωνική αποδοχή, το στέλεχος της αγοράς είπε ότι υπάρχει σημαντικό έλλειμμα ενημέρωσης στις τοπικές κοινωνίες για τα αιολικά πάρκα. Αυτό έχει ήδη δημιουργήσει καθυστερήσεις, ενώ κάποια έργα ακυρώθηκαν. Είναι σημαντικό να μάθουμε από τα λάθη του παρελθόντος και να ενημερώσουμε συστηματικά και στοχευμένα τις τοπικές κοινωνίες για τα οφέλη αυτών των έργων. Δεν αρκεί μόνο ένα δελτίο τύπου – χρειάζεται οργανωμένη και συνεχής προσπάθεια, τόνισε.

    Σχολιάζοντας τις Προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ ο επικεφαλής της Hexicon δήλωσε ότι προβλέπει ότι θα υπάρξει κάποιο πισωγύρισμα. «Ο Πρόεδρος Τράμπ έχει διακηρύξει με κάθε τρόπο την υποστήριξή του προς τα ορυκτά καύσιμα, το πετρέλαιο, και την αντίθεσή του στις ανεμογεννήτριες και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

    Ο κ. Χατζηγάκης αναφέρθηκε και στην πρόσφατη ανάκληση αδειών από την Σουηδική κυβέρνηση σε περίπου 13 οικόπεδα για λόγους εθνικής ασφάλειας, που έγινε όπως είπε κυρίως για στρατιωτικούς και γεωπολιτικούς λόγους. «Μία από τις περιοχές αυτές είχε ήδη προχωρήσει σε επενδύσεις, γεγονός που αποτελεί πλήγμα για τη βιομηχανία μας. Αναμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση το επόμενο εξάμηνο και αν μπορούμε να ασκήσουμε ένσταση για την απόφαση αυτή».

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Βίντεο: Τεχνίτης παραλίγο να αποκεφαλιστεί από τεράστιο τζάμι που έπεσε επάνω του

    Τον γύρο του διαδικτύου κάνει ένα βίντεο που δείχνει...

    Συναγερμός στην Λέσβο: Εντοπίστηκε νέο κρούσμα ευλογιάς των προβάτων

    Επιβεβαιώθηκε με τα εργαστηριακά αποτελέσματα η ύπαρξη ευλογιάς των προβάτων σε...

    Επεισόδια σε ΕΠΑΛ της Λαμίας: Μαθητές έβαλαν φωτιά στο προαύλιο επειδή τους απαγόρευσαν τα κινητά και το κάπνισμα

    Επεισόδια ξέσπασαν στο 1ο ΕΠΑΛ της Λαμίας με μαθητές να βάζουν φωτιά στο...
    Best Shop