Αφού κόψεις μερικά πορτοκάλια σε πολύ λεπτές φέτες και τις καραμελώσεις θα τις στρώσεις σε ένα ταψί καλύπτοντας τη βάση και τα τοιχώματα.
Ένα ελαφρύ μίγμα από αυγά, ζάχαρη, ελαιόλαδο, κάρδαμο και λίγη βανίλια πέφτει πάνω από τις καραμελωμένες φέτες πορτοκαλιού και όλα μαζί ψήνονται για περίπου μισή ώρα.
Αποτέλεσμα ένα εντυπωσιακό γλυκό που ισορροπεί ωραία τη γλύκα του πορτοκαλιού με τα αρώματα από το κάρδαμο.
Υλικά
Για τα πορτοκάλια:
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα νερό
2 σπόρους κάρδαμου (τριμμένους στο γουδί)
3 πορτοκάλια (κομμένα σε λεπτές φέτες)
Για το κέικ:
2 αυγά
2/3 κούπας ζάχαρη
1/2 κ.γλ. αλάτι
1/3 κούπας, συν 2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας
5 σπόρους κάρδαμου (τριμμένους στο γουδί)
2 κ.γλ. ξύσμα πορτοκαλιού
2 κ.σ. φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
1/8 κ.γλ. μαγειρική σόδα
1/2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
3/4 κούπας, συν 2 κ.σ. αλεύρι
Εκτέλεση:
Ξεκινήστε πλένοντας τα πορτοκάλια και στη συνέχεια κόψτε τα σε λεπτές φέτες με ένα κοφτερό μαχαίρι. Σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, συνδυάστε 1 κούπα ζάχαρη, 1 κούπα νερό και το τριμμένο κάρδαμο. Μόλις βράσει το μείγμα, χαμηλώστε τη φωτιά στο μέτριο προς χαμηλό, προσθέστε τα κομμένα πορτοκάλια στην κατσαρόλα και αφήστε τα να σιγοβράσουν για 15 λεπτά.
Ενώ οι φέτες πορτοκαλιού σιγοβράζουν, προθερμάνετε το φούρνο στους 175 ° C. Χτυπήστε 2 αυγά, 2/3 της κούπας ζάχαρη και 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι χρησιμοποιώντας σύρμα ή ηλεκτρικό μίξερ, έως ότου το μείγμα γίνει ανοιχτόχρωμο, ελαφρύ και αφράτο.
Ρίξτε αργά το ελαιόλαδο στο μείγμα των αυγών, ενώ ανακατεύετε συνεχώς τα πάντα μαζί. Προσθέστε το εκχύλισμα βανίλιας, το ξύσμα πορτοκαλιού, τον χυμό πορτοκαλιού, το κάρδαμο και τη μαγειρική σόδα στο μείγμα και ανακατέψτε τα χρησιμοποιώντας σπάτουλα.
Σε διαφορετικό μπολ, ανακατέψτε το μπέικιν πάουντερ και το αλεύρι. Κοσκινίστε τα πάνω από το μείγμα των αυγών και στη συνέχεια ανακατέψτε απαλά χρησιμοποιώντας σπάτουλα.
Λαδώστε ένα ταψί 20 εκατ. με αποσπώμενη βάση και καλύψτε το με χαρτί ψησίματος. Στη συνέχεια, τακτοποιήστε τις σιροπιασμένες φέτες πορτοκαλιού στο κάτω μέρος και στις πλευρές του ταψιού.
Ρίξτε με προσοχή το μίγμα του κέικ στο ταψί, πάνω από τις φέτες πορτοκαλιού, και στη συνέχεια βάλτε το στο φούρνο. Τοποθετήστε ένα άλλο ταψί από κάτω για να μαζεύει σιρόπια που μπορεί να πέσουν.
Ψήστε το κέικ για 30-35 λεπτά. Αφήστε το να κρυώσει για τουλάχιστον 10 λεπτά πριν το βγάλετε από το ταψί (αναποδογυρίστε).
Με ένα πινέλο σιλικόνης περάστε την επιφάνεια του κέικ με λίγο από το υπόλοιπο σιρόπι πορτοκαλιού. Σερβίρετε με crème fraîche και λίγες σταγόνες ελαιόλαδο.