Νέα ανακάλυψη για τον μυστηριώδη τάφο του φαραώ Τουταγχαμών μπερδεύει τους αρχαιολόγους

    Ημερομηνία:

    Ο Τουταγχαμών πέθανε σε ηλικία 18 ετών και δεν ήταν ένας από τους πιο φημισμένους φαραώ στην ιστορία 3.000 ετών της αρχαίας Αιγύπτου.

    Ωστόσο έγινε από τους πιο γνωστούς φαραώ από το 1922 όταν εντοπίστηκε ο τάφος του στην Κοιλάδα των Βασιλέων και επειδή ήταν ασύλητος περιείχε σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα.

    Νέα ανακάλυψη για τον μυστηριώδη τάφο του φαραώ Τουταγχαμών μπερδεύει τους αρχαιολόγους
    Ο αρχαιολόγος Χάουαρντ Κάρτερ, που ανακάλυψε τον τάφο του Τουταγχαμών, εξετάζει τη σαρκοφάγο του φαραώ.

    Ο σχεδιασμός του τάφου δείχνει ότι προοριζόταν για βασίλισσα και όχι για φαραώ

    Αρχικά ο σχεδιασμός του τάφου δείχνει ότι προοριζόταν για βασίλισσα και όχι για φαραώ. Μερικά από τα αγάλματά που βρέθηκαν έχουν στήθη. Πολλά αντικείμενα φέρουν το όνομα της μητριάς του Τουταγχαμών, της Νεφερτίτης.

    Έτσι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Υόρκης άρχισαν να επανεξετάζουν τα στοιχεία της μάσκας και της σαρκοφάγου. «Αυτή η μάσκα δεν φτιάχτηκε για έναν ενήλικο αρσενικό φαραώ. Όταν συγκρίθηκε ο χρυσός, το πρόσωπο είναι φτιαγμένο από τελείως διαφορετικό χρυσό από την υπόλοιπη (σ.σ. χρυσή σαρκοφάγο)», αναφέρει η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Υόρκης και αιγυπτιολόγος, Τζόαν Φλέτσερ.

    Μάλιστα εξηγεί ότι οι τρύπες για σκουλαρίκια είναι ένα ακόμη στοιχείο που δείχνει ότι ο τάφος δεν ανήκε αρχικά στον Τουταγχαμών. Ο αρχαίος αιγυπτιακός πολιτισμός ήταν χτισμένος γύρω από τον θρησκευτικό συμβολισμό. Έτσι μέσω των συμβόλων έκανε γνωστή την ιδιότητα και την κοινωνική τάξη ενός ατόμου.

    Η νεκρική μάσκα του φαραώ Τουταγχαμών.
    Η νεκρική μάσκα του φαραώ Τουταγχαμών.

    «Ήμουν σίγουρη ότι η μάσκα θανάτου δεν είχε σχεδιαστεί ειδικά για τον βασιλιά Τουταγχαμών»

    Τα 3.000 χρόνια ιστορίας της αρχαίας Αιγύπτου αποδεικνύουν ότι τα σκουλαρίκια προορίζονταν για γυναίκες και παιδιά ανώτερης καταγωγής. Η Φλέτσερ υποστηρίζει ότι η παρουσία τους είναι ακατάλληλη για έναν βασιλιά ώριμης ηλικίας.

    «Ήμουν σίγουρη ότι η μάσκα θανάτου δεν είχε σχεδιαστεί ειδικά για τον βασιλιά Τουταγχαμών», είπε η αιγυπτιολόγος. Δεν είναι η πρώτη φορά που προκύπτει η επιστημονική άποψη ότι ο τάφος του Τουταγχαμών δεν σχεδιάστηκε αρχικά για τον ίδιο. Ο Βρετανός αιγυπτιολόγος Νίκολας Ριβς δημοσίευσε την ανάλυσή του για την νεκρική μάσκα το 2015.

    Ανέφερε ότι η επιγραφή του Τουταγχαμών φαίνεται σαν να έχει τοποθετηθεί ως σφραγίδα στο εσωτερικό της μάσκας, ενώ επικαλύπτει μία παλαιότερη επιγραφή που ταιριάζει στο όνομα της Νεφερτίτης.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Νέος γύρος βροχών και καταιγίδων από την Παρασκευή – Ποιες πόλεις θα «ντυθούν» στα λευκά

    Νέος γύρος βροχοπτώσεων και καταιγίδων αναμένεται από αύριο, Παρασκευή (15/11), ενώ...

    ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ: “Εφυγε νωρίς” ένας υπέροχος δάσκαλος

    Σοκ προκάλεσε στην εκπαιδευτική κοινότητα του Αγρινίου από την...

    ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ: Τον σκότωσαν στο ξύλο – Εχασε τη μάχη στο Νοσοκομείο

    Μια σοβαρή περίπτωση ατόμου που υπέστη ξυλοδαρμό την Τετάρτη...
    Best Shop