Στο κατώφλι των 100 χρόνων ζωής ο Ολυμπιακός Πατρών (B’ μέρος)

    Ημερομηνία:

    DEAR SANTA – COFFEE ISLAND

    Δεύτερο μέρος του αφιερώματος στα 99 χρόνια της μικρασιατικής προέλευσης ομάδας του Ολυμπιακού Πατρών, «ζέσταμα» για να το πούμε ποδοσφαιρικά για τα όσα θα ακολουθήσουν την επόμενη χρονιά, το 2025, όπου ο σύλλογος θα κλείσει τα 100 χρόνια ζωής και δράσης. Σε αυτό το δεύτερο μέρος σταχυολογήσαμε αναφορές από εφημερίδες της εποχής του Μεσοπολέμου, αλλά και κάποια δημοσιεύματα από την επανεκκίνηση των αθλητικών δραστηριοτήτων μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

    Ο Ολυμπιακός Πατρών έχει επιστρέψει μετά από χρόνια στην ιστορική του έδρα το γήπεδο των Προσφυγικών, που είχε μείνει για χρόνια εγκαταλελειμμένο και αναξιοποίητο. Εκεί λοιπόν που με χειρωνακτική εργασία οι Μικρασιάτες πρόσφυγες έφτιαξαν το γήπεδο, συνεχίζει και στις μέρες μας την ιστορική του διαδρομή.

    Στο κατώφλι των 100 χρόνων ζωής ο Ολυμπιακός Πατρών (B’ μέρος) 

    «Πηγαίνουμε» λοιπόν στο παρελθόν.

    Με 4-1 κέρδισε ο Ολυμπιακός Πατρών τη Νίκη όπως αναφέρει η εφημερίδα Αθλητικός Τύπος στις 11-7-1930 σε ανταπόκριση του Αθ. Ε. Σέμπου και η σύνθεση των νικητών ήταν: Βενιέρης, Βαλσαμάκης, Πασματζής ΙΙ, Καραμπετιάν, Έρτσος, Χατζηγιάννης, Γρηγορόπουλος Ι, Συνοδινός, Πασματζής Ι, Χατζηγεωργίου, Γρηγορόπουλος ΙΙ.

    Νέα νίκη του Ολυμπιακού επί της Νίκης με 3-0, σημειώθηκε στις 18-11-1930 και δημοσιεύτηκε στις 1-111-1930.

    Nτέρμπι Παναχαϊκής – Ολυμπιακού (δημοσίευμα 26-11-1930) και η Παναχαϊκή χάνει με 1-0. Όταν το σκορ ήταν 0-0 ο Ολυμπιακός κερδίζει πέναλτυ, το εκτελεί ο τερματοφύλακάς του Λαγογιάννης, αποκρούει ο Βετούλης τερματοφύλακας των κοκκινόμαυρων και μέσα στην αναμπουμπούλα ο Αρναούτης πετυχαίνει το νικητήριο τέρμα.

    Στο κατώφλι των 100 χρόνων ζωής ο Ολυμπιακός Πατρών (B’ μέρος) 

    Ολυμπιακός και ΑΕΚ αλλά και οι δύο της Πάτρας αναμετρώνται με νικητή τον Ολυμπιακό με 3-0, ενώ προηγουμένως είχαν αγωνιστεί τα «δεύτερα» των δύο ομάδων με τους ερυθρόλευκους να κερδίζουν με 1-0 (δημοσίευμα της 23-3-1931).

    Ο Παναιγιάλειος επισκέπτεται τα Προσφυγικά και χάνει από τον Ολυμπιακό με 1-0 με πέναλτυ που εκτέλεσε ο Πασματζής, αλλά άφησε καλές εντυπώσεις στους ευάριθμους θεατές και πίεσε αρκετά για να ισοφαρίσει (Αθλητικός Τύπος 29-4-1931).

    Στο κατώφλι των 100 χρόνων ζωής ο Ολυμπιακός Πατρών (B’ μέρος) 

    Φεύγει η άνοιξη του 1931 αλλά με «καμπάνα» για τον Ολυμπιακό Πατρών στις 31-5-1931 που τιμωρήθηκε με μηνιαίο αποκλεισμό και πρόστιμο 1.000 δραχμών γιατί δεν κατέβηκε σε ορισμένους αγώνες του πρωταθλήματος (τοπικό Πάτρας) και γιατί χρησιμοποίησε και κάποιους παίκτες άλλων σωματείων.

    Καμπάνα έφαγε και η ΑΕΚ Πατρών με 500δρχ γιατί χρησιμοποίησε παίκτες τιμωρημένους και ο Παναιγιάλειος με δίμηνο αποκλεισμό γιατί δεν υπάκουσε σε συστάσεις της ένωσης ποδοσφαιρικών σωματείων Πατρών, που όμως δεν αναφέρονται ποιες ήταν.

    Στο γήπεδο των Προσφυγικών της Πάτρας, οι ερυθρόλευκοι υποδέχτηκαν τον Εθνικό Αμαλιάδας στις 26-3-1932 (η είδηση δημοσιεύτηκε στις 31-3-1932 στον Αθλητικό Τύπο).

    Ημίχρονο 2-2 τελικό 4-2 για τον Ολυμπιακό, με το δημοσίευμα να αναφέρει ότι επειδή ο Εθνικός έπαιζε σε γήπεδο μικρότερο σε διαστάσεις, δεν άντεξε το ρυθμό στο γήπεδο του Ολυμπιακού που ήταν μεγαλύτερο και έτσι ήρθε η ήττα.

    Συνέβαινε εκείνη την εποχή καθώς οι διαστάσεις των γηπέδων συχνά είχαν σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ τους.

    Στο κατώφλι των 100 χρόνων ζωής ο Ολυμπιακός Πατρών (B’ μέρος) 

    Στις 3-4-1932 ο Ολυμπιακός Πατρών υποδέχτηκε τον Ηρακλή Πύργου, ομάδα στην οποία είχε παίξει για λίγο και ο Μίκης Θεοδωράκης. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν 0-0 και η σύνθεση του Ολυμπιακού ήταν: Λαγογιάννης, Βαλσαμάκης, Πασματζής ΙΙ, Καραμπάτ, Χοτζογιάννης, Παναγιωτίδης, Γρηγοροπουλος Ι, Αρναούτης, Χατζηγεωργίου (Καβούκης), Πολυκράτης, Γιαννικάκης. Είχαν προηγηθεί άλλοι δύο ισόπαλοι αγώνες μεταξύ των δύο ομάδων το Νοέμβριο του 1930 με 1-1 και το Φεβρουάριο του 1931 με 1-1. Η είδηση δημοσιεύτηκε στις 4-4-1932 στην εφημερίδα Αθλητικός Τύπος.

    Στο κατώφλι των 100 χρόνων ζωής ο Ολυμπιακός Πατρών (B’ μέρος) 
    1948

    Άνετη νίκη επί του Αστέρα Αγρινίου με 8-0 πέτυχε εντός έδρας ο Ολυμπιακός Πατρών και η είδηση δημοσιεύτηκε στις 7-5-1932, όπου αναφέρονται πέντε παίκτες ως σκόρερς χωρίς όμως να αναφέρεται ποιος ή ποιοι πέτυχαν πάνω από ένα γκολ. Αυτοί ήταν οι Γρηγορόπουλος, Αρναούτης, Καβούκης, Συνοδινός, Γιαννικάκης.

    Ισοπαλία με 1-1- μεταξύ Παναχαϊκής και Ολυμπιακού Πατρών με 1-1 (δημοσίευμα 29-6-1932 Αθλ.Τύπος) και οι ερυθρόλευκοι παρατάχθηκαν ως εξής: Λαγογιάννης, Πασματζής ΙΙ, Γεωργιάδης, Παναγιωτίδης, Χοτζογιάννης, Μίμης, Γρηγορόπουλος, Αρναούτης, Καβούκης, Πολυκράτης, ΠασματζήςΙ, (Καλοκαιρινός ΙΙ).

    Στις 3-7-1932 διαβάζουμε ότι η Παναχαϊκή κέρδισε με 2-0 τον Ολυμπιακό Πατρών, παρουσία αρκετών θεατών. Αντιγράφουμε από την περιγραφή που αναφέρεται στο κοινό: «Αυτή η διαβολεμένη μπάλα έχει κάμει όλο τον κόσμο νευρικό. Μωσαϊκό πραγματικό αι τάξεις των θεατών. Και τι δε βρισκόνταν εκεί μέσα. Ο διανοούμενος μαζί με το μπακαλόπουλο της γειτονιάς, διεπληκτίζονταν για μία θέση. Ήταν στιγμές που το ανθρώπινο κύμα φαινόταν πως θα έγερνε προς το γήπεδο. Είδαν και έπαθαν τα σιδερένια κιγκλιδώματα να το κρατήσουν».

    Στο κατώφλι των 100 χρόνων ζωής ο Ολυμπιακός Πατρών (B’ μέρος) 
    1952 με τον Ολυμπιακό Πειραιώς
    Στο κατώφλι των 100 χρόνων ζωής ο Ολυμπιακός Πατρών (B’ μέρος) 

    Με 36 βαθμούς θερμοκρασία οι Πατρινοί φίλαθλοι βλέπουν τον Ολυμπιακό Πατρών στις 18 Ιουλίου (δημοσίευμα στις 22-7 – 1932 να κερδίζει με 1-0 το Γουδί, την ομάδα που πήρε το πρωτάθλημα Αθηνών και σύμφωνα με την περιγραφή δεν ικανοποίησε με την απόδοσή της Η σύνθεση: Λαγός (το κανονικό επίθετο Λαγογιάννης), Γεωργιάδης, Καραμπετιάν, Μίμης, Κοτζογιάννης ΙΙ, Παναγιωτίδης (αρχηγός), Γρηγορόπουλος, Κοτζογιάννης ΙΙΙ, Πασματζής Ι, Πολυκράτης, Διαμαντής.

    Επίσης ο Αθλητικός Τύπος στις 3-8-1932 αναφέρεται σε έξοδο του Ολυμπιακού Πατρών στην Κόρινθο, όπου ηττήθηκε από τον τοπικό Αχιλλέα με 3-0 και αξίζει να σημειώσουμε ότι η ώρα έναρξης του αγώνα ήταν 7.10μμ προφανώς λόγω της μεγάλης διάρκειας της ημέρας, αφού ήταν καλοκαίρι.

    Στο κατώφλι των 100 χρόνων ζωής ο Ολυμπιακός Πατρών (B’ μέρος) 
    Ο Ολυμπιακός Πατρών παρελαύνει πριν την έναρξη του τοπικού Πρωταθλήματος το 1950 στο γήπεδο της Παναχαϊκής.

    Στο γήπεδό του ο Ολυμπιακός Πατρών υποδέχτηκε τη Νίκη και την κέρδισε με 2-1 και η είδηση δημοσιεύτηκε στις 23-11-1932 (Αθλητικός Τύπος).

    Νέα νίκη της Παναχαϊκής επί του Ολυμπιακού Πατρών με 4-2 όπως αναφέρεται στις 2-12-1932 (Αθλ.Τύπος) και η σύνθεση του Ολυμπιακού ήταν: Λαγογιάννης, Γεωργιάδης, Ασλανίδης, Πολυκράτης, Χοτζογιάννης, Καραμπάτ, Γιαννικάκης, Καβούκης, Συνοδινός, Αρναούτης και Γρηγορόπουλος.

    Eντυπωσιακό το δημοσίευμα της 6-3-1940 στην εφημερίδα Αθλητισμός, όπου ο Ολυμπιακός Πατρών διαμαρτύρεται για τη διακοπή αγώνα του με ην Παναχαϊκή, λόγω επεισοδίων, χρεώνοντας ψευδή ανταπόκριση για σοβαρό τραυματισμό του ποδοσφαιριστή της Παναχαϊκής Λούη, γράφοντας στην ανακοίνωσή του ότι «Ποδοσφαιριστής Λούης υπεκρίθη τον βαρέως τραυματισθέντα επί σκοπώ διακοπής του αγώνα που πέτυχε κατόπιν εισόδου όλως αναρμοδίως εντός του στίβου κυρίου Αντωνίου Ασβεστά συμβούλου Παναχαϊκής ηγουμένου θορυβοποιών φιλάθλων». Σε άλλο σημείο ο Λούης, σύμφωνα με την καταγγελία «μετά δεκάλεπτον από της διακοπής του αγώνος εθεάθη έχων άριστα εις την υγείαν του περιφερόμενος έξωθι χορευτικού κέντρου».

    Στο κατώφλι των 100 χρόνων ζωής ο Ολυμπιακός Πατρών (B’ μέρος) 
    Στιγμιότυπο από αγώνα του Ολυμπιακού Πατρών στο γήπεδο των Προσφυγικών 1964-1965.

    Εκτιμήσεις για τη δυναμικότητα των πατραϊκών ομάδων μετά τον πόλεμο, κάνει η Αθλητική Ηχώ στις 1-1-1949 και για τον Ολυμπιακό γράφει: «Αντικατέστησε πολλούς παλαιούς παίκτες με νέους. Αν και εις το περυσινόν πρωτάθλημα κατέλαβε την τελευταίαν θέσιν και εφαίνετο ότι η ομάς του ευρίσκετο εν καταπτώσει, κατώρθωσε να παρουσιάσει σήμερα μίαν υπολογίσιμον ομάδα. Εφέτος έφερε εξαιρετικά αποτελέσματα χάρις στον ενθουσιασμόν και την μαχητικότητα των παικτών του.

    Μένουμε στα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια και σε δημοσίευμα της 19-5-1949 (Αθλητική Ηχώ) βλέπουμε τον Παναιτωλικό να υποδέχεται στο Αγρίνιο και να κερδίζει με 4-1 τον Ολυμπιακό Πατρών αλλά η είδηση είναι εξωαγωνιστική. Συγκρίνετε τη σύνθεση του Ολυμπιακού με την προπολεμική περίοδο για να εντοπίσετε ποιοι επιβίωσαν και συνέχισαν το ποδόσφαιρο και ποιοι είτε σταμάτησαν, είτε δεν βρίσκονταν εν ζωή, όπως ο Νίκος Πολυκράτης που έπεσε στον εμφύλιο ως μαχητής του Δ.Σ.Ε. Η σύνθεση του Ολυμπιακού στο Αγρίνιο: Λαγογιάννης, Πασματζής, Παππούς, Καλοκαιρινός Ι, Μαλαγκουνιάρης, Σουιτζόγλου, Κατρατζόπουλος, Καλοκαιρινός ΙΙ, Αγγελετόπουλος, Καπαγερίδης, Λουκίδης.

    Έρευνα: Νάσος Μπράτσος

    ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Φόβοι για 1.000 νεκρούς μετά το πέρασμα του κυκλώνα Σίντο από το γαλλικό νησί Μαγιότ

    Σχεδόν 1.000 άνθρωποι ενδέχεται να έχουν χάσει τη ζωή τους μετά...

    Κατέληξε ο 16χρονος που είχε τραυματιστεί σε τροχαίο με μοτοσικλέτα

    Την τελευταία του πνοή στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου, όπου...

    Super League 1: Συγκάτοικοι στην κορυφή οι Ολυμπιακός, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και στο -1 ο ΠΑΟ

    Με τους τέσσερις από το Big-5 που είχαν αγωνιστικές...

    Εγκρίθηκε με 159 «ναι» ο προϋπολογισμός – Τι είπαν στις ομιλίες τους οι πολιτικοί αρχηγοί

    Εν μέσω επικρίσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ψηφίστηκε...
    Best Shop