«Βαθιά » το χέρι στην τσέπη θα βάλουν όπως φαίνεται από το επόμενο έτος οι καταναλωτές για να αγοράσουν καφέ καθώς αναμένεται να έρθει εκτός απροόπτου ένα νέο κύμα ανατιμήσεων από τον Ιανουάριο του 2025 τόσο στον σερβιρισμένο και στον take away σε καταστήματα εστίασης αλλά και στα σούπερ μάρκετ. Αυτό έγκειται στο ότι η τιμή του καφέ Arabica διαπραγματεύεται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 50 ετών.
«Θεωρώ ότι μια αναμενόμενη αύξηση θα είναι της τάξεως των 0,10 ευρώ με 0,20 ευρώ ανά καφέ. Αυτό αναμένεται να γίνει στα καφέ εστίασης» τόνισε με έμφαση ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) Γιώργος Καββαθάς μιλώντας στο enikonomia.gr.
Ενώ όσον αφορά στο πότε θα γίνει η αύξηση αυτή ο κ. Καββαθάς διευκρίνισε πως αυτό αναμένεται να συμβεί « με την αλλαγή των τιμών από τις εταιρείες των διανομείς καφέ. Ωστόσο δεν μπορεί να είναι ασφαλής η πρόβλεψη για το πότε θα γίνουν αυξήσεις στις τιμές του καφέ. Διότι αυτή τη στιγμή η διαμόρφωση των τιμών εξαρτώνται από την τιμή της χονδρικής. Εάν ο καφές φτάσει σε κατάστημα του κλάδου αυξημένος κατά 10% ..εκεί υπολογίζω πως θα υπάρξει μια αύξηση μεταξύ των 0,10 ευρώ με 0,20 ευρώ. Η τιμή θα διαμορφωθεί στον καφέ ανάλογα με το είδος του, την ποικιλία του και την επιχείρηση. Είναι εξατομικευμένη η προσέγγιση από κάθε επιχείρηση ».Και ανέφερε τις τιμές που πουλάνε τον καφέ επιχειρήσεις εστίασης και του κλάδου. «Οι τιμές στους καφέδες στην Ελλάδα κυμαίνονται από 2,20 ευρώ μέχρι 4,50 ευρώ μάξιμουμ. Αυτή την τιμή πουλάει το καφέ εστίασης στον πελάτη σερβιριζόμενο ή πακέτο. Η τιμή του καφέ διαμορφώνεται ανάλογα με το εάν είναι σερβιριζόμενος ή σε πακέτο. Οι τιμές αρχίζουν από 2,20 ευρώ με 2,30 ευρώ ανάλογα τον καφέ. Δηλαδή ο σερβιριζόμενος, εσπρέσο, καπουτσίνο, φρέντο κλπ διαμορφώνεται περίπου στα 4,50 ευρώ. Μπορούμε να τον βρούμε σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και στα 4,80 ευρώ. Οι τιμές στον καφέ για το πακέτο ξεκινούν από 2,50 ευρώ ή από 3 ευρώ ή από 3,20 ευρώ. Σε αυτό θα υπάρξει μια αύξηση των 0,10 ευρώ».
Στην ερώτηση για το εάν οι ανατιμήσεις θα είναι και εδώ της τάξεως των 0,10 ευρώ είπε πως «αυτό θα εξαρτηθεί από το εάν υπάρξει αύξηση στην τιμή του γαλλικού καφέ. Εάν υπάρξουν ανατιμήσεις στον γαλλικό καφέ τότε θα υπάρξουν αντίστοιχες ανατιμήσεις και σε άλλα είδη καφέ. Αυτή τη στιγμή το πρόβλημα είναι στις ποικιλίες που κάνουμε για τον φρέντο και το καπουτσίνο. Διευκρίνισε δε πως η αύξηση των 0,10 ευρώ δεν θα είναι οριζοντίως σε όλα τα είδη καφέ.
Στο θέμα του καφέ αναφέρθηκε και ο Γενικός Γραμματέας Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) Γιώργος Κουράσης μιλώντας στο enikonomia.gr. «Εγώ βλέπω οι τιμές καφέ να ανεβαίνουν τουλάχιστον 10% σε επιχειρήσεις καφέ. Ο καφές δεν μπορεί πλέον να συγκρατηθεί σε χαμηλές τιμές. Θα ανέβει η τιμή του καφέ τόσο ο σερβιρζόμενος όσο και στο χέρι. Τον καφέ στο χέρι τον πίνει κανείς στο χέρι με 1,90 ευρώ με 2,20 ευρώ αλλά και 2,50 ευρώ .Ένα 10% με 15% αύξηση θα πάρουν. Με όποια μορφή και να πουληθεί ο καφές θα είναι ακριβότερος στον καταναλωτή κατά 10% με 15%.. Εννοείται πως αυτό ισχύει για όλα τα είδη καφέ .Σήμερα εάν πει κανείς καφέ Espresso στο χέρι θ πληρώσει 1,70 ευρώ /1,90 ευρώ/ 2,10 ευρώ με 2,20 ευρώ . Έχει ανέβει η διεθνής τιμή καφέ άρα θα ανέβει και η τιμή του στην λιανική. Είναι απλό. Αυτό είναι νόμος της αγοράς » σημείωσε ο κ. Κουράσης. «Ποσοστιαία η τιμή του καφέ θα ανέβει κατά 10% με 15% σύμφωνα με τα πάγια έξοδα που έχει κάθε επιχείρηση» διευκρίνισε ο κ. Κουράσης.
Οι εκτιμήσεις για το επόμενο διάστημα
Την ίδια στιγμή ο κ.Καββαθάς εκτίμησε πως είναι δύσκολο να υποχωρήσουν το επόμενο διάστημα οι τιμές στον καφέ. «Τα καφέ εστίασης έχει μια αύξηση μεσοσταθμικού κόστους 42% την τελευταία διετία λόγω διαφόρων παραγόντων όπως είναι η ενέργεια, το μη μισθολογικό κόστος, οι πρώτες ύλες, τα προϊόντα. Στην κατανάλωση σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ο κλάδος έχει μεταφέρει περίπου το 15% με 19% μάξιμουμ αυτήν την αύξηση του λειτουργικού κόστους» τόνισε.
Και συνέχισε ο κ.Καββαθάς λέγοντας πως « σε πάρα πολλούς δήμους αυξάνεται κατά 50% από 1/1/2025 το δημοτικό τέλος που καλούνται να πληρώσουν οι επιχειρήσεις στον δήμο σε συνδυασμό με την αύξηση των τελών καταλήψεων-πεζοδρομίων πλατειών και ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων που εκεί έρχονται αυξήσεις από 10%-40%. Ελπίζω αυτές οι αυξήσεις να μην περάσουν στην κατανάλωση»..
Τι ισχύει για τα σούπερ μάρκετ
Αλλά και ο πρόεδρος Ελληνικής Ένωσης Καφέ Τάσος Γιαγκόγλου μίλησε στο enikonomia.gr για τις ανατιμήσεις που θα έρθουν τον Ιανουάριο του 2025 στα σούπερ μάρκετ της χώρας. «Ήδη από την αρχή του έτους έχουμε μια ανατίμηση της τάξεως του περίπου 80% στην τιμή του καφέ. Είχαμε μια ανεπαίσθητη για εμάς μείωση στις τιμές. Αλλά παρόλα αυτά οδηγούμαστε στην απόφαση να προβούμε σε ανατιμήσεις στο αμέσως προσεχές διάστημα.. προφανώς από την αρχή του έτους. Κανονικά οι ανατιμήσεις στον καφέ θα πρέπει να κυμαίνονται μεταξύ 15% και 30% ανάλογα με τις τιμές κτήσης των εμπορευμάτων της κάθε εταιρείας. Αλλά η αύξηση θα κυμανθεί κοντά σε αυτά τα ποσοστά» σημείωσε ο κ. Γιαγκόγλου.
«Σήμερα η τιμή λιανικής του ελληνικού καφέ στα ράφια των σούπερ μάρκετ ή στα καφεκοπτεία είναι μεσοσταθμικά περίπου στα 19 ευρώ με 21 ευρώ το κιλό. Ο γαλλικός καφές κοστίζει περίπου στα 18 ευρώ με 22 ευρώ το κιλό. Ποικίλει αυτό .Ο espresso κοστίζει περίπου στα 35 ευρώ ανά κιλό…. και η τιμή της κάψουλας είναι γύρω στα 80 ευρώ ανά κιλό. Ο στιγμιαίος κοστίζει στα 45 ευρώ ανά κιλό. Ανατιμήσεις δεν έχουν γίνει ακόμη. Έχουν γίνει ανεπαίσθητες ανατιμήσεις και αυτές δεν αποτυπώνονται καν στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Κάποιες αυξήσεις που έχουν γίνει στα ροφήματα ο καφές να έχει μια αύξηση του 1% βαριά και σε έναν μήνα και όχι συνεχόμενα . Ακόμη δεν έχουν περάσει οι ανατιμήσεις στο ράφι. Σας μιλώ για τιμές λιανικής στο retail και όχι σε τιμές εστίασης » είπε μεταξύ άλλων.
Οι εκτιμήσεις για το επόμενο διάστημα
Ωστόσο ο κ. Γιαγκόγλου δεν έκανε εκτιμήσεις για το πώς θα διαμορφωθούν το επόμενο διάστημα οι τιμές στον καφέ στα σούπερ μάρκετ. «Δεν μπορώ να σας πω το πώς θα διαμορφωθούν οι τιμές του καφέ το επόμενο διάστημα. Τα στοιχεία που παίρνουμε μιλάνε για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά για μειωμένη παραγωγή .Καταλαβαίνετε ότι λείπουν από την αγορά ποσότητες καφέ. Αυτό μεταφράζεται πώς θα έχουμε ανατιμικές τάσεις. Σας μιλώ με βάση τις σημερινές τιμές. Όλοι ευχόμαστε στο αμέσως επόμενο διάστημα να αναθεωρηθούν όλα τα στοιχεία που μας δίνουν και να παρατηρηθεί πτώση .Από εκεί και πέρα αναπροσαρμόζουν όλες οι εταιρείες λόγω του ανταγωνισμού τα κοστολόγια προς τα κάτω. Εννοείται αυτό. Αυτή τη στιγμή όλες τις αγορές που έχουμε κάνει είναι με βάση τα υψηλά επίπεδα » τόνισε με έμφαση.
Επίσης επεσήμανε πως απουσιάζει η παραγωγή του καφέ. «Υπάρχει μια πρόβλεψη τουλάχιστον στο 15% με 20% πιο χαμηλά σε σχέση με πέρυσι. Η Ελλάδα καταναλώνει 42 χιλιάδες τόνους καφέ ετησίως .Και πέρυσι ήταν περίπου στα ίδια επίπεδα. Είναι σταθερή η κατανάλωση μας. Κανένας δεν μας επιθυμεί να αυξηθεί η τιμή περαιτέρω. Όλα αυτά είναι απόρροια της κλιματικής αλλαγής » είπε.
Για τις ενέργειες που κάνει ο κλάδος προκειμένου να αποφευχθούν οι νέες ανατιμήσεις στον καφέ μίλησε ο κ. Γιαγκόγλου. «Έχουμε κάνει επαφές και με τα κόμματα και με την πολιτεία γενικότερα .Ξέρω ότι η πολιτεία είναι ενήμερη .Οι επαφές μας είναι τακτικές .Εμείς ζητάμε είτε την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Καφέ είτε την απομείωση του. Το υπουργείο ως προς αυτό δεν είναι θετικό… αλλά είναι πάρα φειδωλό ως προς αυτό. Εμείς δεν ξέρουμε εάν θα λάβει κάποιες άλλες πρωτοβουλίες το υπουργείο ως προς αυτό αλλά εμείς ασκούμε πιέσεις ως προς αυτήν την κατεύθυνση. Είναι μονόδρομος οι ανατιμήσεις. Δυστυχώς οι τιμές είναι σε δυσθεώρητα υψηλά επίπεδα. Οπότε δεν μπορούμε να απορροφήσουμε περαιτέρω τις τιμές και έχουμε σηκώσει τα χέρια ψηλά .Εάν συνεχιστεί αυτό το μοτίβο και δεν αφαιρεθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης καφέ τότε όλες οι εταιρείες θα αφανιστούν από το χώρο. Και πρόκειται για εταιρείες που είναι μικροβιοτεχνίες με παράδοση 2 και 3 γενιών .Όλα αυτά είναι ανησυχητικά για το περιβάλλον του χώρου του καφέ» σημείωσε.