Λάδι: Η αύξηση στην παραγωγή έφερε αποκλιμάκωση στις τιμές

    Ημερομηνία:

    Συνεχίζεται η πτώση στις τιμές του ελαιολάδου μετά την αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής. Προς το παρόν πάντως, η μείωση της τιμής περιορίζεται σε επίπεδο παραγωγού και δεν καταγράφεται στα ράφια του σούπερ μάρκετ, δεδομένου ότι έχουν ακόμη περσινά αποθέματα.

    Mε τη συγκομιδή της ελιάς να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και σε κάποιες περιοχές της χώρας να έχει ολοκληρωθεί, η τιμή παραγωγού του ελαιολάδου εδραιώνεται στην περιοχή των 5 – 6 ευρώ το κιλό, από 8 – 9 ευρώ που ήταν πέρυσι.

    Η αποκλιμάκωση αυτή αναμένεται να περάσει και στα ράφια των σούπερ μάρκετ από τον Φεβρουάριο και μετά, με εκπροσώπους της βιομηχανίας να εκτιμούν ότι η τιμή του θα πέσει στα 9 -10 ευρώ το λίτρο, από 13 -14 ευρώ που είναι σήμερα.

    Η μεγάλη πτώση των τιμών παραγωγού ελαιολάδου αποδίδεται στην αύξηση της παραγωγής έως και 50%, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.

    ICECAP

    Παρά την έντονη ξηρασία και τα προβλήματα που προκάλεσε στους καρπούς των δέντρων, η Ελλάδα αναμένεται να καταλάβει τη δεύτερη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε επίπεδο παραγωγής.

    Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 250.000 τόνους από 130.000 – 140.000 πέρσι, παραμένοντας ωστόσο μικρότεροι από το ρεκόρ των 350.000 τόνων, την περίοδο 2022 – 2023.

    Πιέσεις στις τιμές ασκούν και οι εισαγωγές ελαιολάδου στην Ευρώπη από την Τυνησία και την Τουρκία, η οποία φέτος αναμένεται να διπλασιάσει την παραγωγή της στους 400.000 τόνους, με το προϊόν να φεύγει από τους παραγωγούς ακόμα και στα 3,8 ευρώ το κιλό.

    Φλίγκος

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Ζαν Κλοντ Βαν Νταμ: Κατηγορείται ότι είχε σεξουαλικές σχέσεις με γυναίκες που ήταν θύματα trafficking

    Ο Ζαν Κλοντ Βαν Νταμ βρίσκεται αντιμέτωπος με σοβαρές κατηγορίες, καθώς...

    ΠΑΤΡΑ: Η πόλη της καρδιάς μας σε ένα βιβλίο – λεύκωμα από τον δημοσιογράφο Νίκο Στεφανόπουλο

    Με πρωτοβουλία του γνωστού Πατρινού δημοσιογράφου Νίκου Στεφανόπουλου, προετοιμάζεται...