Xρονιά-ορόσημο για την ελληνική οικονομία θα είναι το 2025, καθώς περισσότερα από 14 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν σε στρατηγικά έργα μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και του Ταμείου Ανάκαμψης ενισχύοντας δράσεις που ήδη τρέχουν ή θα προκηρυχθούν από το ΕΣΠΑ. Οι επενδύσεις αυτές έχουν ως στόχο να ενισχύσουν την ανάπτυξη, να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και να αναβαθμίσουν σημαντικά τις υποδομές της χώρας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, η διάθεση των κονδυλίων αυτών αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση των επενδύσεων κατά 8,4% μέσα στο έτος, δίνοντας ώθηση στην ελληνική οικονομία.
Από το συνολικό ποσό, 9,2 δισ. ευρώ θα προέλθουν από το ΠΔΕ, εκ των οποίων τα 6,45 δισ. ευρώ θα χρηματοδοτηθούν από κοινοτικούς πόρους και τα υπόλοιπα 2,75 δισ. ευρώ από εθνικούς πόρους. Παράλληλα, 4,9 δισ. ευρώ θα διατεθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης για τη χρηματοδότηση εμβληματικών έργων που επικεντρώνονται στην πράσινη οικονομία, στην ενεργειακή αποδοτικότητα και την τεχνολογική αναβάθμιση.
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στις πράσινες επενδύσεις, με βασικούς πυλώνες την κατασκευή ενεργειακά αποδοτικών κτιρίων, την ανάπτυξη υβριδικών συστημάτων που συνδυάζουν Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) με παραγωγή πράσινου υδρογόνου και τη δημιουργία συστημάτων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. Τα θαλάσσια αιολικά πάρκα και τα πλωτά φωτοβολταϊκά βρίσκονται επίσης στο επίκεντρο, καθώς πρόκειται για έργα με υψηλή περιβαλλοντική και ενεργειακή αξία που υπόσχονται να ενισχύσουν την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και να μειώσουν το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα.
Επίσης, η ανακαίνιση 156 Κέντρων Υγείας και η αναβάθμιση νοσοκομειακών υποδομών έχουν στόχο τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, ενώ η ψηφιοποίηση των αρχείων των δημόσιων νοσοκομείων μέσω του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας (ΑΗΦΥ) υπόσχεται να φέρει επανάσταση στην πρόσβαση των πολιτών στα ιατρικά δεδομένα.
Σημαντική είναι επίσης η κατασκευή νέας γραμμής προαστιακού σιδηροδρόμου μήκους 36 χιλιομέτρων στα δυτικά της Αθήνας, έργο που αναμένεται να βελτιώσει την εξυπηρέτηση τόσο των κατοίκων όσο και των εμπορευματικών μεταφορών. Παράλληλα, η παροχή κουπονιών συνδεσιμότητας για ευρυζωνική πρόσβαση υψηλών ταχυτήτων έρχεται να καλύψει τις ανάγκες νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων προωθώντας την ψηφιακή ισότητα.
Εως την 31η Μαρτίου αναμένεται να έχει προκηρυχθεί -μέσω ΕΣΠΑ- μια σειρά από προγράμματα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις που σωρευτικά θα αφορούν σχεδόν το σύνολο των κλάδων δραστηριότητας και θα καλύπτουν διαφορετικές ανάγκες της αγοράς (εξοπλισμός, κτιριακά, κατάρτιση/εκπαίδευση, ψηφιακά προϊόντα, μεταφορικά μέσα επαγγελματικής χρήσης, πρόσληψη προσωπικού, προβολή-προώθηση κ.λπ.). Σύντομα αναμένεται η προδημοσίευση του οδηγού με στόχο η προκήρυξη του προγράμματος να γίνει τους πρώτους μήνες του επόμενου έτους.
Σε φάση προετοιμασίας βρίσκονται και τα εξής προγράμματα του ΕΣΠΑ:
– Σχέδια προσαρμογής μικρομεσαίων επιχειρήσεων δυναμικότητας 20-50 Ετήσιων Μονάδων Εργασίας (ΕΜΕ) με προϋπολογισμό 30 εκατ. ευρώ, με σκοπό να ενισχυθούν με ποσά έως 130.000 ευρώ για την κατάρτιση των εργαζομένων τους.
Σημαντικό ρόλο στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας θα διαδραματίσει και το δανειακό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης. Ποσά ύψους 5,455 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν προς τα πιστωτικά ιδρύματα για τη χρηματοδότηση δράσεων όπως τα προγράμματα «Σπίτι μου ΙΙ», που προβλέπει 1 δισ. ευρώ για στεγαστικά δάνεια, και «Αναβαθμίζω το σπίτι μου», το οποίο επικεντρώνεται στην ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών. Αυτές οι δράσεις συνδέονται άμεσα με την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και την τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας.
Από το 2021 έως σήμερα έχουν εισρεύσει στη χώρα συνολικά 18,211 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, εκ των οποίων 9,620 δισ. ευρώ αφορούν το δανειακό σκέλος και 8,591 δισ. ευρώ προέρχονται από επιχορηγήσεις. Αυτά τα ποσά ενισχύουν την ελληνική οικονομία επιταχύνοντας την υλοποίηση έργων που θεωρούνται στρατηγικής σημασίας.
Μερικά από τα σημαντικότερα ορόσημα που εκπληρώθηκαν για την υποβολή του πέμπτου αιτήματος πληρωμής περιλαμβάνουν τη συμβασιοποίηση έργων όπως η εκπόνηση πολεοδομικών σχεδίων για 750 δημοτικές ενότητες, στρατηγικές αστικές αναπλάσεις, το σχέδιο δασικής προστασίας «AntiNero» και προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης όπως το «Εξοικονομώ κατ’ οίκον».
Φέτος η Ελλάδα θα πρέπει να αιτηθεί ακόμη 9,3 δισ. ευρώ, από τα 36 δισ. που δικαιούται από το Ταμείο Ανάκαμψης μέσα από την 6η και την 7η δόση του προγράμματος. Αν σε αυτά προστεθούν και τα 500 εκατ. ευρώ που μένουν σε εκκρεμότητα από την 5η δόση, τότε το συνολικό ποσό αγγίζει τα 9,8 δισ. ευρώ (δάνεια και επιχορηγήσεις).