Πιτόγυρο: Ένα ιερό έδεσμα που δεν επιδέχεται αλλαγές

    Ημερομηνία:

    Το πιτόγυρο δεν είναι απλά ένα φαγητό. Είναι ένα σύμβολο. Ένας θεσμός. Ένα πολιτισμικό αποτύπωμα που ενώνει γενιές, παρέες και γειτονιές. Και όμως, τολμούν κάποιοι να το βεβηλώνουν. Να του προσθέτουν αβοκάντο, σος μουστάρδας ή ακόμα και κοτόπουλο teriyaki! Σας παρακαλώ, λίγο σεβασμό. Το πιτόγυρο έχει κανόνες, και αυτοί είναι αδιαπραγμάτευτοι.

    Ο ορισμός του κλασικού

    Ένα κλασικό πιτόγυρο αποτελείται από τα εξής απαραίτητα στοιχεία:

    Γύρος χοιρινός: Το κρέας πρέπει να είναι ζουμερό, καλοψημένο και με ελαφριά τραγανή κρούστα. Χοιρινός, τελεία και παύλα. Αν θέλετε κοτόπουλο, φτιάξτε ένα club sandwich.

    Φλίγκος

    Τζατζίκι: Η κόλλα που κρατάει το πιτόγυρο ενωμένο – και την κοινωνία μαζί του. Αντί για τζατζίκι, κάποιοι βάζουν σάλτσες τύπου μαγιονέζα. Απαράδεκτο. Το τζατζίκι είναι δροσερό, πικάντικο, με σκόρδο που σε κάνει να θυμάσαι κάθε δάγκωμα.

    Πατάτες: Φρέσκες, τηγανισμένες σε ηρωικό λάδι και ποτέ, μα ποτέ, κατεψυγμένες. Οι πατάτες δεν είναι διακοσμητικές. Είναι βασικό συστατικό.

    Κρεμμύδι και ντομάτα: Το κρεμμύδι προσθέτει τη σπιρτάδα, ενώ η ντομάτα φέρνει την ισορροπία. Όχι “ψητά λαχανικά”, όχι “καραμελωμένα κρεμμύδια”. Τα πράγματα πρέπει να μείνουν απλά.

    Τα “νέα” πιτόγυρα

    Τα τελευταία χρόνια, η νέα μόδα θέλει να μετατρέψει το πιτόγυρο σε “gourmet street food”. Κολοκυθοκεφτέδες, vegan γύρος και άλλες φρικαλεότητες. Αν έχετε τέτοιες τάσεις, πηγαίνετε να φάτε σούσι. Το πιτόγυρο δεν είναι πεδίο πειραματισμών. Είναι ένα αυθεντικό, λαϊκό έδεσμα που στέκεται υπερήφανο για την απλότητά του.

    Το κλασικό πιτόγυρο δεν χρειάζεται “βελτιώσεις”. Είναι τέλειο όπως είναι, γιατί φέρει την αυθεντικότητα της ελληνικής κουλτούρας. Η ομορφιά του βρίσκεται στην απλότητα και την αμεσότητά του. Αν θέλετε να πειραματιστείτε, αφήστε το πιτόγυρο στην ησυχία του και φτιάξτε κάτι άλλο. Εμείς, οι πιστοί του κλασικού, θα συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε κάθε μπουκιά όπως πρέπει: αληθινή, αυθεντική και γεμάτη γεύση.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Νέα Αριστερά Αχαΐας: Εκδήλωση με Σκουρλέτη – Αναγνωστοπούλου

    Η Νέα Αριστερά Αχαΐας διοργανώνει εκδήλωση, την Τετάρτη 11...

    Απαγόρευση εισόδου από σήμερα στις ΗΠΑ για τους πολίτες 12 χωρών – Ποιες είναι

    Σε ισχύ τέθηκε σήμερα το πρωί, ώρα Ελλάδας, η απαγόρευση...

    ΠΑΤΡΑ: ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: Τα αποτελέσματα των εκλογών

    Εκλογές για την ανάδειξη των νέων οργάνων διοίκησης της...

    Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Ο λαντζέρης «βαφτίζεται» CEO για να μη χτυπάει κάρτα

    Τεχνάσματα για να αποφύγουν τη χρήση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας επινοούν...