Αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση του ευρωβουλευτή της ΝΔ, Φρέντι Μπελέρη, να προτείνει τον Κύπριο Φειδία Παναγιώτου για την θέση του αντιπροέδρου στην Ειδική Επιτροπή «Ασπίδα για την Ευρωπαϊκή Δημοκρατία» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Ο κ. Μπελέρης με ανάρτησή του αναφέρει, ότι πρότεινε τον Κύπριο youtuber και ευρωβουλευτή «με κριτήριο αποκλειστικά την ελληνική καταγωγή του και τίποτα παραπάνω».
Εν τέλει, ο Φειδίας Παναγιώτου δεν εξελέγη καθώς έχασε με 33-21 έναντι του υποψηφίου των Σοσιαλιστών.
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Αρβανίτης, καταδίκασε την υποστήριξη της ΝΔ σε πολιτικές που συνδέονται με την ακροδεξιά και τον Έλον Μασκ. «Ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ Φρέντι Μπελέρης, εκπροσωπώντας το ΕΛΚ, από κοινού με την πιο περιθωριακή ακροδεξιά πολιτική ομάδα του ESN, πρότεινε ως Α’ Αντιπρόεδρο της Επιτροπής τον Φειδία Παναγιώτου, δηλαδή τον “εκπρόσωπο” του Elon Musk στην ΕΕ και φανατικό υποστηρικτή του» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Τα χειροκροτήματα των ακροδεξιών στην Επιτροπή και η υποστήριξή τους στην πρόταση της ΝΔ δεν κατάφεραν τελικά να εκλέξουν τον Κύπριο Ευρωβουλευτή καθώς ο σοσιαλιστής υποψήφιος επικράτησε στην ψηφοφορία. Η Επιτροπή που θα έπρεπε να ερευνήσει τις αθέμιτες παρεμβάσεις του Musk στην ΕΕ θα είχε Αντιπρόεδρο τον … εκπρόσωπό του στις Βρυξέλλες».
Από την πλευρά της η ευρωβουλευτής της ΝΔ και υπεύθυνη της «γαλάζιας» ευρωομάδας, Ελίζα Βόζεμπεργκ, αποστασιοποιήθηκε από την ενέργεια του Μπελέρη, εκφράζοντας δημόσια τη διαφωνία της.
Συγκεκριμένα, σε ανάρτησή της η κα Βόζεμπεργκ τόνισε πως η πρόταση Μπελέρη ήταν μία προσωπική επιλογή «και δεν εντάσσεται στην πολιτική γραμμή της ευρωομάδας της Νέας Δημοκρατίας».
Αναλυτικά η ανάρτησή της:
«Η πρόταση του Φρέντη Μπελέρη για τον Φειδία Παναγιώτου είναι προσωπική του επιλογή και δεν εντάσσεται με την πολιτική γραμμή της ευρωομάδας της Νέας Δημοκρατίας»
Έπειτα από τις αντιδράσεις ο Φρέντι Μπελέρης επανήλθε με νέα ανάρτηση επιβεβαιώνοντας τα γραφόμενα της κας Βόζεμπεργκ.
«Θέλω να επιβεβαιώσω τα όσα λέει η επικεφαλής της Ευρωομάδας μας. Ήταν μια προσωπική επιλογή», σημείωσε.