ΝΕΟΣ ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ: 12 χρόνια ενοίκιο και μετά η έξωση

    Ημερομηνία:

    Mavropoulis
    Από την 1η Ιουνίου θα ξεκινήσει τελικά η εφαρμογή του νέου Πτωχευτικού Κώδικα, ο οποίος δίνει τη δυνατότητα είτε ρύθμισης-εξυγίανσης για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, είτε ενεργοποίησης της πτωχευτικής διαδικασίας, με την παροχή δεύτερης ευκαιρίας, εάν οι οφειλέτες απολέσουν την περιουσία τους.
    Το πάγωμα των πλειστηριασμών ισχύει μέχρι τις 15 Μαρτίου και συνέχιση της αναστολής θα δίνεται μόνο για τους ευάλωτους, έως την 31η Μαΐου. Από εκεί κι έπειτα, αλλάζει άρδην το σκηνικό στο θέμα της ρύθμισης των «κόκκινων» δανείων και γενικά των ληξιπρόθεσμων οφειλών, με την ενεργοποίηση του νέου Πτωχευτικού Κώδικα.
    Ξεχωριστή παράμετρος του νέου κώδικα είναι το πλαίσιο προστασίας ευάλωτων νοικοκυριών με «κόκκινα» δάνεια πρώτης κατοικίας το οποίο θα έχει μόνιμη ισχύ. Το νέο θεσμικό πλαίσιο προβλέπει την ίδρυση ενός αμιγώς ιδιωτικού φορέα, ο οποίος θα υποχρεούται να αποκτήσει από πλειστηριασμό, κατόπιν κήρυξης πτώχευσης ή αναγκαστικής εκτέλεσης, το ακίνητο που συνιστά την πρώτη κατοικία ευάλωτων κοινωνικά ομάδων.

     

    ΑΠΟ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΕΝΟΙΚΙΑΣΤΕΣ
    Στη συνέχεια, ο φορέας θα υποχρεούται να παραχωρήσει την κατοικία προς χρήση στο ευάλωτο νοικοκυριό για 12 έτη, έναντι καταβολής μισθώματος, το οποίο επίσης θα υποστηρίζεται από το κράτος, με τη μορφή επιδόματος ενοικίου, εφόσον έχουν χαμηλά εισοδήματα.
    GYMALL
    Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έδωσε ο ειδικός γραμματέας διαχείρισης ιδιωτικού χρέους Φώτης Κουρμούσης, στην τηλεδιάσκεψη που συνδιοργάνωσαν προ ημερών, το Επιμελητήριο Αχαΐας και ο Δικηγορικός Σύλλογος Πατρών, το σχέδιο αυτό προορίζεται να λειτουργήσει ως ένας μηχανισμός αποτροπής μαζικών εξώσεων δανειοληπτών, που θα χάνουν τις κατοικίες τους σε πλειστηριασμούς.
    Εκ πρώτης όψεως, το σχέδιο δείχνει να αποτελεί ένα δίχτυ προστασίας για τα ευάλωτα νοικοκυριά. Αλλά, είναι όντως έτσι;

     

    ΕΠΑΝΑΚΤΗΣΗ
    Στη λήξη της 12ετούς σύμβασης μίσθωσης ή και νωρίτερα, ο φορέας θα υποχρεούται να προσφέρει στον οφειλέτη τη δυνατότητα επαναπόκτησης του ακινήτου. Ομως σε αυτή την περίπτωση δεν θα εκπίπτουν του τιμήματος επαναγοράς τα μισθώματα που έχει καταβάλει ο οφειλέτης μέχρι εκείνη τη στιγμή.
    Ετσι, όσοι δεν καταφέρουν να βρουν το κεφάλαιο που θα απαιτείται για να αγοράσει εξ ολοκλήρου και εφάπαξ το σπίτι που πλήρωναν μέχρι τότε, θα το χάνουν οριστικά και θα βγαίνουν με έξωση από αυτό.
    Βέβαια, αν ο ενοικιαστής δεν μπορέσει να πληρώσει με συνέπεια ούτε αυτό το ενοίκιο, κατά τη διάρκεια της 12ετους σύμβασης, θα βρίσκεται πάλι αντιμέτωπος με τη διαδικασία έξωσης, που θα κινείται από τον ιδιωτικό φορέα.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Γιατί σουβλίζουμε αρνί – Το έθιμο του Πάσχα και οι συμβολισμοί του

    Με κατάνυξη και λαμπρότητα γιορτάζουν οι πιστοί σε όλη...

    Ανάσταση: Ο Δήμος που θα γιορτάσει με αθόρυβα πυροτεχνήματα

    Ο Δήμος Αλίμου σκέφτηκε να τιμήσει την συνήθεια που...

    Συμβουλές της Πυροσβεστικής για την αποφυγή ατυχημάτων -Τι πρέπει να προσέχουμε με λαμπάδες και κερι

    Οδηγίες για την αποφυγή ατυχημάτων με λαμπάδες και κεριά...

    Έδωσε ζωή με τον θάνατό της σε δύο νεφροπαθείς

    Μήνυμα ζωής, αλληλεγγύης και συμπαράστασης έδωσε τα ξημερώματα του...