Αφγανιστάν: Διχασμός μεταξύ των Ταλιμπάν για την απομάκρυνση των κοριτσιών από την εκπαίδευση

    Ημερομηνία:

    Οι ρήξεις μεταξύ των υψηλόβαθμων μελών των Ταλιμπάν αυξάνονται λόγω της απόφασης της ομάδας να απαγορεύσει στα κορίτσια τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, στο Αφγανιστάν.

    Η συγκεκριμένη απόφαση οδήγησε τουλάχιστον έναν υπουργό να εγκαταλείψει την χώρα και ανάγκασε τις οικογένειες να μετακομίσουν ώστε οι κόρες τους να συνεχίσουν τη σχολική τους εκπαίδευση.

    Μεγαλώνει το χάσμα μεταξύ των Ταλιμπάν

    Καθώς η θρησκευτική αστυνομία περιπολεί σε μεγάλα τμήματα της χώρας για να διασφαλίσει την εφαρμογή των κανόνων, οι περιορισμοί έχουν γίνει τόσο κατασταλτικοί που ορισμένα ανώτερα μέλη της μαχητικής ομάδας ζήτησαν να καταργηθούν τους τελευταίους μήνες, δήλωσαν τρεις αξιωματούχοι των Ταλιμπάν στο NBC News, το οποίο συμφώνησε να μην τους κατονομάσει για λόγους ασφαλείας.

    Και οι τρεις είπαν ότι υπάρχει ένα αυξανόμενο χάσμα μεταξύ των υπερσυντηρητικών μελών των Ταλιμπάν στη νότια πόλη Κανταχάρ, όπου ζει ο ανώτατος ηγέτης της ομάδας, ο Χαϊμπατουλάχ Αχουντζάντα, και των πιο μετριοπαθών μελών από την πρωτεύουσα Καμπούλ. Οι τρεις αξιωματούχοι έχουν συνδεθεί με τις πιο σκληροπυρηνικές πτέρυγες των Ταλιμπάν, αλλά δήλωσαν ότι η σκέψη τους διαφέρει όσον αφορά την εκπαίδευση των κοριτσιών, προσθέτοντας ότι ήταν λάθος να τους απαγορευτεί η φοίτηση στο σχολείο.

    Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ αρνήθηκε ότι υπάρχουν εντάσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης, αν και είπε ότι κατά καιρούς υπάρχει «διάσταση απόψεων μεταξύ των ανθρώπων».

    Ωστόσο, σε μια σπάνια επίπληξη των Ταλιμπάν από τις ίδιες τις τάξεις τους, ο Σχερ Μοχάμαντ Αμπάς Στανικζάι, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Αφγανιστάν, μίλησε κατά της απαγόρευσης που θεσπίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2021, ένα μήνα αφότου η ομάδα ανέλαβε την εξουσία μετά τη χαοτική αποχώρηση των δυνάμεων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ από τη χώρα.

    Οι Ταλιμπάν «διέπρατταν μια αδικία» απαγορεύοντας στα κορίτσια να πηγαίνουν σχολείο, δήλωσε ο Στανικζάι σε μια τελετή αποφοίτησης στην ανατολική επαρχία Χοστ της χώρας στις 18 Ιανουαρίου, προσθέτοντας ότι αυτό δεν συνάδει με τον νόμο της Σαρία, αλλά μάλλον με «την προσωπική μας επιλογή ή τη φύση μας».

     

    «Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία γι’ αυτό, ούτε τώρα ούτε στο μέλλον», είπε.

    Θα αποδεικνυόταν μια από τις τελευταίες του πράξεις στο Αφγανιστάν. Μέσα σε λίγες ημέρες, ο Στανικζάι έφυγε από τη χώρα για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

    Αρνήθηκε να επιστρέψει, παρά την επίσκεψη του αναπληρωτή πρωθυπουργού του Αφγανιστάν, Αμπντούλ Γάνι Μπαράνταρ, ο οποίος δεν κατάφερε να τον πείσει, επιβεβαίωσαν οι τρεις αξιωματούχοι των Ταλιμπάν.

    Η αναχώρηση του Στανικζάι ήταν ένα ακόμη σημάδι διαμαρτυρίας για τις «παράλογες και ανεύθυνες πολιτικές» του καθεστώτος, δήλωσε ένας από αυτούς.

    Οι οικογένειες μεταναστεύουν για να συνεχίσουν την εκπαίδευση των κοριτσιών

    Με τη νέα σχολική χρονιά να ξεκινά την περασμένη εβδομάδα, σχεδόν 2,2 εκατομμύρια κορίτσια έχουν στερηθεί την εκπαίδευσή τους στη χώρα, σύμφωνα με το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF).

    Αλλά υπάρχουν λίγες ενδείξεις ότι οι Ταλιμπάν θα αντιστρέψουν την πολιτική τους, με αποτέλεσμα ορισμένες οικογένειες να διακινδυνεύουν τη ζωή τους για να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν, ώστε οι γυναίκες και τα κορίτσια να μπορούν να συνεχίσουν τη σχολική τους εκπαίδευση αλλού, σύμφωνα με τη Σαχάρ Φετράτ, Αφγανή ερευνήτρια του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Πολλοί «δεν αντιμετώπισαν διώξεις, καθεαυτές- έφυγαν επειδή ήθελαν να εκπαιδεύσουν τα κορίτσια τους», είπε, προσθέτοντας ότι τα ταξίδια τους είναι συχνά «πολύ επικίνδυνα και γίνονται με παράνομο τρόπο».

     

    Η δεκαπεντάχρονη Γκουλαλάι δήλωσε σε συνέντευξή της τον περασμένο μήνα ότι η οικογένειά της αποφάσισε να φύγει από την Καμπούλ για την Πεσαβάρ επειδή ο πατέρας της, ιδιοκτήτης παντοπωλείου, «ήθελε να συνεχίσουμε την εκπαίδευσή μας».

    «Ζούσαμε μια ευτυχισμένη ζωή. Τότε, ξαφνικά, οι Ταλιμπάν ανέστειλαν την εκπαίδευσή μας και τα όνειρά μας γκρεμίστηκαν», είπε η ίδια, μιλώντας στο χώρο του νέου της σχολείου.

    Αφού οι ταξιδιωτικοί πράκτορες απαίτησαν 2.500 δολάρια για κάθε βίζα – πολύ περισσότερα από τις συνολικές οικονομίες της επταμελούς οικογένειάς της – η μόνη τους επιλογή ήταν να δωροδοκήσουν τους υπαλλήλους και να περάσουν τα σύνορα παράνομα, είπε η Γκουλαλάι.

    Ένας συγγενής τους βοήθησε τελικά να εγκατασταθούν σε ένα σπίτι δύο δωματίων στα περίχωρα αυτής της πόλης στο βορειοανατολικό Πακιστάν, είπε, προσθέτοντας ότι ο πατέρας της βρήκε δουλειά σε ένα κατάστημα και η μητέρα της καθάριζε τα σπίτια τοπικών οικογενειών για να τα βγάλει πέρα, αναφέρει το δημοσίευμα του NBC News.

    Η ανήλικη μαθήτρια, η οποία δήλωσε ότι ονειρεύεται μια μέρα να γίνει νοσοκόμα, τόνισε ότι δυσκολεύεται να εγκατασταθεί στο νέο της σχολείο επειδή δεν μιλάει ή δεν γράφει ούρντου, την εθνική γλώσσα του Πακιστάν.

    Πρόσθεσε ότι είχε χάσει μια ευτυχισμένη ζωή με στενούς φίλους, συγγενείς και συμμαθητές στην Καμπούλ. «Δεν υπήρχε πια ζωή στο Αφγανιστάν, αλλιώς, ποιος μπορεί να εγκαταλείψει τη γενέτειρά του;» είπε.

    Ακόμη και όσοι καταφέρνουν να διαφύγουν με ασφάλεια, τελικά διαπιστώνουν ότι το να πάνε σχολείο παραμένει ανέφικτο σε χώρες όπως η Τουρκία ή το Ιράν, όπου υπάρχουν αυστηροί περιορισμοί στη χορήγηση ασύλου, σύμφωνα με τον Φετράτ, από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Στο Πακιστάν, η κυβέρνηση ανακοίνωσε τον Ιανουάριο ότι θα εκδιώξει όλους τους Αφγανούς πρόσφυγες που ζουν στη χώρα μέχρι τις 31 Μαρτίου. Από τον Σεπτέμβριο του 2023 έως τον Φεβρουάριο απελάθηκαν τουλάχιστον 844.499 Αφγανοί υπήκοοι, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.

    Οι σκληρές απαγορεύσεις εις βάρος των γυναικών στο Αφγανιστάν

    Στο Αφγανιστάν, οι Ταλιμπάν, οι οποίοι φάνηκε να υιοθετούν μια πιο μετριοπαθή στάση μετά την ανάληψη της εξουσίας, έκτοτε κατέστειλαν ακόμη περισσότερο τα δικαιώματα των γυναικών.

    Οι νόμοι περί «ηθών και αρετών» που ψηφίστηκαν τον Αύγουστο απαγορεύουν πλέον στις γυναίκες να μιλούν δημόσια, να δείχνουν το πρόσωπό τους εκτός των σπιτιών τους και να κινούνται σε δημόσιους χώρους χωρίς ανδρικό συνοδό. «Κάθε φορά που μια ενήλικη γυναίκα βγαίνει από το σπίτι της από ανάγκη, είναι υποχρεωμένη να κρύβει τη φωνή, το πρόσωπο και το σώμα της», αναφέρουν οι νόμοι.

    Από τότε που ανέβηκε στην εξουσία, ο Αχουντζάντα έχει προχωρήσει στην εδραίωση των τάξεών του διορίζοντας αρκετούς σκληροπυρηνικούς πιστούς του σε καίριες θέσεις του υπουργικού συμβουλίου, οι οποίοι υποστήριξαν την απαγόρευση.

    Και ενώ ο Στανικζάι έχει υποστηρίξει την εκπαίδευση των κοριτσιών, «τώρα αισθάνεται όλο και περισσότερο απομονωμένος λόγω της θέσης του», δήλωσε ο Γκαϊσού Γιάρι, Αφγανός ερευνητής στο Κέντρο Ουίλσον, στην Ουάσινγκτον, προσθέτοντας ότι οι πιο μετριοπαθείς σύμμαχοί του στην Καμπούλ δεν μπορούσαν να πάνε κόντρα στις οδηγίες του ανώτατου ηγέτη τους.

    «Οι αρχές των Ταλιμπάν είναι δύσκολο να αλλάξουν, ιδίως όταν πρόκειται για τις γυναίκες», είπε.

    Τα διατάγματα αυτά, πρόσθεσε, «δεν έχουν απλώς καθιερωθεί ως πολιτικές, αλλά έχουν παγιωθεί σε νόμο, γεγονός που καθιστά δύσκολη την ανατροπή τους».

     

    PhysioClinic

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Ο Ντε Γκρες συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και επισκέφθηκε την Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης – ΦΩΤΟ

    Μέχρι το Φανάρι της Κωνσταντινούπολης ταξίδεψε ο γιος του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, Νικόλαος...

    Κατασχέθηκαν 11 τόνοι ακατάλληλου κρέατος

    Σχεδόν 11 τόνοι ακατάλληλου κρέατος κατασχέθηκαν από αποθήκες και...

    Κόκκινες γραμμές στο κοντέρ του αυτοκινήτου – Για ποιο λόγο υπάρχουν

    Πολλοί οδηγοί ίσως έχουν παρατηρήσει ορισμένες λωρίδες στο ταχύμετρο...

    ΔΥΠΑ: Την Παρασκευή 11/4 η προπληρωμή επιδομάτων και Δώρου Πάσχα

    Την Παρασκευή 11 Απριλίου 2025 ξεκινά η προπληρωμή για την τακτική επιδότηση...