Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μία υπόγεια δομή στην πόλη Μπίννενχοφ στη Χάγη, αποκαλύπτοντας ορισμένα από τα αρχαιότερα δομικά ευρήματα της ιστορικής περιοχής, η οποία ανάγεται στον 13ο αιώνα, σύμφωνα με κυβερνητική ιστοσελίδα.
Η ανασκαφή έγινε στο πλαίσιο ανακαινίσεων στο σύμπλεγμα και έφερε στο φως θαμμένα τμήματα μίας πύλης, προγενέστερης της σημερινής πόλης Stadhouderspoort. Τα θεμέλια, θεωρείται πως σχετίζονται με τις πρώτες κατασκευαστικής επιχείρησης του Κόντε Φλόρις Ε’. Η αρχαιολογική ομάδα από τη δημοτική κοινότητα της Χάγης, ανακάλυψε πως, τα ευρήματα περιλαμβάνουν δομές από την εποχή του Κόντε Γουλιέλμου του Β’ (1227–1257), ανάμεσα στα οποία, συμπεριλαμβάνονται μία προγενέστερη πύλη και ένας κρηπιδότοιχος.

Αργότερα, ο Κόντε Φλόρις ο Ε’ επέκτεινε τον χώρο, προσθέτοντας ένα νέο σύμπλεγμα πυλών, ένα παρεκκλήσι, και το κάστρο όπου έμενε, το Ridderzaal, το οποία εμπλούτισε τη διάταξη της πόλης Μπίννενχοφ.

Ανάμεσά τους, ένα κεραμικό κανάτι του μεσαίωνα (9ος – 13ος αιώνας π.Χ.), που θεωρείται πως ήταν αναθηματική προσφορά θεμελίωσης.
Μοναδικά στοιχεία για την αρχιτεκτονική ιστορία
Ένα ασημένιο νόμισμα που κόπηκε κατά τη βασιλεία του Φλόρις του Ε΄, και τα ευρήματα ενός κελαριού για απόβλητα με αγωγούς αποχωρητηρίων.
Λέγεται πως, η αριστοκρατία της εποχής έτρωγε ερωδιούς, πληροφορία που εμπλουτίζει την ιστορική σημασία της περιοχής.

“Η ανασκαφή προσφέρει νέα στοιχεία για την εικόνα του συγκροτήματος κατά τον Μεσαίωνα”, είπε ο ιστορικός αρχιτεκτονικής, Hein Hundertmark. Τα ευρήματα των ανακαλύψεων έχουν τεθεί προς έκθεση στο κέντρο καινοτομίας και πληροφόρησης στο Μπίννενχοφ, στη Χάγη, από τις 9 Απριλίου. Η υπουργός χωροταξικού σχεδιασμού Mona Keijzer επιβεβαίωσε πως, το κοινό ανυπομονούσε να δει τα αρχαιολογικά αυτά ευρήματα στο σχέδιο της ανακαίνισης και πως δεν πρόκειται να υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις.
Το έργο έχει χρονικό όριο ολοκλήρωσης το 2030.
