Ο Αλμπερτ Μπουρλά δεν χρειάζεται συστάσεις. Ως επικεφαλής της Pfizer, μία από τις μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες του κόσμου, έχει βρεθεί στο επίκεντρο της παγκόσμιας επιστημονικής και επιχειρηματικής σκηνής. Εκτός από αυτό, είναι ένας Ελληνας της Διασποράς, με ρίζες στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος επιστρέφει διαρκώς, έμπρακτα και με στρατηγικό σχεδιασμό, στη γενέτειρά του.
«Με το ευνοϊκό περιβάλλον υπέρ της καινοτομίας που έχει διαμορφώσει η Ελλάδα, δεσμευόμαστε να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε την παρουσία της Pfizer εδώ», λέει ο κ. Μπουρλά σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο φετινό Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
Η συγκυρία της συζήτησης, δύσκολη! Ο εμπορικός πόλεμος που φούντωσε μετά την επιβολή δασμών εκ μέρους των ΗΠΑ σε όλους τους εμπορικούς εταίρους έχει δημιουργήσει μεγάλες αναταράξεις και αβεβαιότητα για το πώς θα αλλάξουν οι όροι του παιχνιδιού. Ερώτημα για την… Πυθία, όπως έλεγαν οι συμμετέχοντες στο Φόρουμ. Μόνο που, όπως κάθε απάντηση της Πυθίας στην αρχαιότητα, ο καθείς την ερμήνευε όπως θέλει. Πριν από αυτά, όμως, η Θεσσαλονίκη και η μεγάλη επένδυση της Pfizer που διαρκώς μεγαλώνει δημιουργώντας ίσως το μεγαλύτερο αποτύπωμα και αντίκτυπο που έχει καταφέρει κάποια επένδυση στην Ελλάδα εδώ και δεκαετίες.
Οι συγκεκριμένοι οργανισμοί καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων. Πρόκειται για το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας, το Κέντρο Χρηματοοικονομικών και Παγκόσμιων Επιχειρηματικών Υπηρεσιών, το Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης της Pfizer και την Ομάδα Επιτήρησης Ασφαλείας και Διαχείρισης Κινδύνων.
«Και οι τέσσερις ομάδες συμβάλλουν σημαντικά στην εφαρμογή της στρατηγικής της Pfizer σε κάθε τομέα δραστηριότητάς τους», λέει ο κ. Μπουρλά και εξηγεί: «Το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας ηγείται του ψηφιακού μετασχηματισμού της αλυσίδας αξίας της Pfizer μέσω περισσοτέρων από 250 έργων. Η ομάδα Finance & Global Business Services υποστηρίζει τις λειτουργίες μας σε πάνω από 70 χώρες. Οι συνάδελφοι στο Κέντρο Ερευνας και Ανάπτυξης (R&D) σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα έχουν υποστηρίξει περισσότερες από 200 κλινικές μελέτες, ενώ η Ομάδα Επιτήρησης Ασφάλειας & Διαχείρισης Κινδύνων παρακολουθεί 120 φαρμακευτικά προϊόντα της Pfizer, διεξάγοντας στρατηγική και λειτουργική φαρμακοεπαγρύπνηση παγκοσμίως».
Η επιτυχία, σύμφωνα με τον ίδιο, στηρίζεται στο ανθρώπινο δυναμικό: «Η επιτυχία της λειτουργίας μας στη Θεσσαλονίκη είναι απόδειξη της ποιότητας των ανθρώπων που προσελκύσαμε -πολλοί από αυτούς διαθέτουν μεταπτυχιακά- αλλά και της κουλτούρας μας και της καινοτομίας που παράγεται».
Διεθνής τεχνογνωσία
Η στρατηγική της Pfizer στην Ελλάδα δεν περιορίζεται στο παρόν. «Η Pfizer Hellas έχει παρουσία στην Αθήνα από το 1960 και είμαστε περήφανοι για τις ρίζες μας και τη συμβολή μας στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας. Πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ εκτίμησε τον αντίκτυπό μας στο ελληνικό ΑΕΠ στα 2,5 δισ. ευρώ», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Προοπτικές και… ευθύνες
Στο ερώτημα αν η Ελλάδα μπορεί να παίξει ρόλο σε αυτή τη νέα εποχή των εξελίξεων στη Βιοτεχνολογία, ο κ. Μπουρλά είναι σαφής: «Η Ελλάδα έχει πάντα επιδείξει έντονη επιθυμία για προσέλκυση επενδύσεων. Το σταθερό πολιτικό και χρηματοοικονομικό της περιβάλλον, σε συνδυασμό με το υψηλής ποιότητας επιστημονικό δυναμικό, την καθιστούν ελκυστικό προορισμό. Μάλιστα, παρά το ανταγωνιστικό παγκόσμιο τοπίο, η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να αντλήσει επενδύσεις και πολλές διεθνείς εταιρείες έχουν ήδη επιλέξει να επενδύσουν εδώ».
Ωστόσο, δεν αρκούν μόνο τα ταλέντα. «Η καινοτομία πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί εθνική προτεραιότητα και η ενίσχυση του προφίλ της Ελλάδας ως χώρας φιλικής προς την καινοτομία θα τη βοηθήσει να γίνει πιο ανταγωνιστική και να προσελκύσει περισσότερες διεθνείς επενδύσεις», υπογραμμίζει. Γι’ αυτό, και όπως τονίζει, «η προσφορά κινήτρων είναι ζωτικής σημασίας για την προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων που ωφελούν την εθνική και τοπική οικονομία».
Εμπορικός πόλεμος
Η κουβέντα μας βέβαια δεν μπορεί να μην πάει στο θέμα των ημερών, τον «εμπορικό πόλεμο», τους δασμούς και τις επιπλοκές του. Με δεδομένο ότι ο κ. Μπουρλά ηγείται ενός παγκόσμιου κολοσσού με δραστηριότητες και συνεργασίες σε όλα τα πλάτη και τα μήκη του κόσμου, η άποψή του έχει βαρύνουσα σημασία. Ο ίδιος εμφανίζεται προετοιμασμένος, αν και η πολυπλοκότητα του πράγματος και, κυρίως, η έλλειψη καθαρής εικόνας ως τώρα ρίχνει λάδι στη φωτιά της αβεβαιότητας…

«Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να προβλέψουμε ακριβώς πώς θα επηρεάσουν την αγορά οι δασμοί που ανακοινώθηκαν. Μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι η Pfizer έχει εκτενή εμπειρία στη διαχείριση κινδύνων και στην οργάνωση εναλλακτικών αλυσίδων εφοδιασμού. Εστιάζουμε στην ανθεκτικότητα, στην προσαρμοστικότητα και στη διατήρηση της υψηλότερης ποιότητας. Αυτό ισχύει είτε οι διαταραχές προέρχονται από αλλαγές πολιτικής φύσης, από φυσικές καταστροφές ή γεωπολιτικά ζητήματα. Εχουμε ένα τεράστιο παγκόσμιο δίκτυο παραγωγής και διανομής, μαζί με εκατοντάδες προμηθευτές σε όλο τον κόσμο, που παρέχουν την απαραίτητη χωρητικότητα και πλεονασμό. Εστιάζουμε στο να είμαστε ανθεκτικοί, προσαρμόσιμοι και να διατηρούμε την υψηλότερη ποιότητα στην παραγωγή και την προμήθεια ενεργών φαρμακευτικών συστατικών και τελικών προϊόντων για να διασφαλίσουμε σταθερό εφοδιασμό. Φυσικά, θα συνεχίσουμε να αξιολογούμε τους καλύτερους τρόπους διαχείρισης τυχόν πιθανών κινδύνων», υποστηρίζει.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι εξελίξεις αυτές θέτουν και βαθύτερα θέματα για την ίδια την Ευρώπη, η οποία, σύμφωνα με τον κ. Μπουρλά, πρέπει να διασφαλίσει ότι μπορεί να καινοτομεί ή να προσελκύει τα μυαλά και τις επενδύσεις εκείνες που μπορούν να τις δώσουν το πλεονέκτημα. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν διαφαίνεται.
«Είναι ζωτικής σημασίας για την Ευρώπη να βελτιώσει τις συνθήκες που ενθαρρύνουν την καινοτομία και τις επενδύσεις στον βιοφαρμακευτικό τομέα. Η καινοτομία δεν είναι διακόπτης. Απαιτεί σταθερές και μακροχρόνιες πολιτικές που δημιουργούν ένα υποστηρικτικό περιβάλλον για επενδύσεις και ανάπτυξη νέων ιδεών. Τα Δικαιώματα Πνευματικής Ιδιοκτησίας είναι ζωτικής σημασίας για κλάδους όπως ο φαρμακευτικός. Οι προτάσεις για αναθεώρηση της φαρμακευτικής νομοθεσίας της Ε.Ε. ενδέχεται να αποδυναμώσουν αυτές τις προστασίες και να κάνουν την Ευρώπη λιγότερο ελκυστική για επενδύσεις στη φαρμακευτική Ερευνα και Ανάπτυξη. Με τη μείωση του διοικητικού φόρτου και την παροχή ρυθμιστικής σαφήνειας, η Ε.Ε. μπορεί να διατηρήσει την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής φαρμακευτικής βιομηχανίας χωρίς να βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις επιδοτήσεις. Η ανάπτυξη της Ευρώπης δεν μπορεί να οδηγηθεί μόνο από φιλοδοξίες. Απαιτεί ουσιαστικές αλλαγές που υποστηρίζονται από συστηματικές διαδικασίες και επαρκή χρηματοδότηση. Η εφαρμογή θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει ενδιαφερόμενα μέρη που κατανοούν πώς να ευθυγραμμίζουν τους στόχους με την επιχειρησιακή πραγματικότητα».
Απ’ τον COVID στην παχυσαρκία
Η μετά COVID εποχή έστρεψε το ενδιαφέρον της φαρμακοβιομηχανίας σε νέες προκλήσεις, με την παχυσαρκία και τον καρκίνο να βρίσκονται στην κορυφή. «Η παχυσαρκία πλέον αναγνωρίζεται ως σημαντικός παράγοντας επιδείνωσης της υγείας, γι’ αυτό και επενδύουμε σημαντικά στην ανάπτυξη ενός GLP-1RA φαρμάκου σε μορφή χαπιού», αποκαλύπτει. «Αν αποδειχθεί επιτυχές, θα καλύψει κρίσιμες ανάγκες».
Για τον καρκίνο, ο λόγος του είναι έντονα προσωπικός: «Είναι η απόλυτη προτεραιότητά μας και μια βαθιά προσωπική αποστολή να τον υπερβούμε, να τον ξεγελάσουμε, να τον υπερνικήσουμε. Το όραμά μας είναι ένας κόσμος όπου τα άτομα με καρκίνο μπορούν να ζήσουν καλύτερη και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής». Το οπλοστάσιο της Pfizer περιλαμβάνει «μικρά μόρια, συζευγμένα αντισώματα (ADCs), διειδικά αντισώματα και άλλες βιολογικές ανοσοθεραπείες», με στόχο τα συχνότερα είδη καρκίνου. «Εστιάζουμε στην παροχή μετασχηματιστικών θεραπειών για μερικούς από τους πιο κοινούς καρκίνους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του μαστού, του προστάτη και της ουροδόχου κύστης, του πολλαπλού μυελώματος, των λεμφωμάτων όπως η νόσος του Hodgkin και του καρκίνου του πνεύμονα», λέει ο κ. Μπουρλά.
Για τον ίδιο η πανδημία παρείχε δύο χρήσιμα μαθήματα που έχουν δημιουργήσει νέα δεδομένα στη Φαρμακοβιομηχανία: «Ενίσχυσε δύο σημαντικά πράγματα: την αναγνώριση της δύναμης της επιστήμης στα χέρια ενός ζωντανού κλάδου βιοεπιστημών και την κατανόηση ότι οι μεγαλύτερες παγκόσμιες προκλήσεις στον τομέα της υγείας είναι πολύ μεγάλες για να τις αντιμετωπίσει κάποιος οργανισμός μόνος».
Τεχνητή Νοημοσύνη
Επίσης ότι το μέλλον ανήκει στην Τεχνητή Νοημοσύνη! Είναι ο μοχλός ριζικής αλλαγής… «Ζούμε μια αξιοσημείωτη εποχή στην ανθρώπινη υγεία, οδηγούμενη από πρωτοφανείς εξελίξεις στην επιστήμη και την τεχνολογία», λέει με ενθουσιασμό και προσθέτει: «Τα επόμενα χρόνια αναμένουμε ότι αυτές οι ανακαλύψεις θα επηρεάσουν δραματικά την ανθρώπινη υγεία. Ελπίζουμε να θεραπεύσουμε πολλές ανίατες σήμερα καταστάσεις, να μετατρέψουμε άλλες σε διαχειρίσιμες χρόνιες ασθένειες και να προετοιμαστούμε καλύτερα για μελλοντικές πανδημίες.
Αρκετές σημαντικές εξελίξεις φέρνουν επανάσταση στην υγειονομική περίθαλψη, συμπεριλαμβανομένης της τεχνολογίας mRNA, της έρευνας για τον καρκίνο και της ιατρικής ακριβείας. Ταυτόχρονα, η AI έχει τη δυνατότητα να διαταράξει κάθε κλάδο, ειδικά την υγειονομική περίθαλψη. Η Τεχνητή Νοημοσύνη θα επιτρέψει περισσότερες ανακαλύψεις, σε περισσότερους ανθρώπους, πιο γρήγορα!.
Η Pfizer επενδύει ενεργά στη χρήση ΑΙ για την ανακάλυψη φαρμάκων. Δεσμευόμαστε πλήρως να αξιοποιήσουμε τη δύναμη της Τεχνητής Νοημοσύνης για τα καλά. Χρησιμοποιούμε την Τεχνητή Νοημοσύνη για να επιταχύνουμε την ανακάλυψη και την ανάπτυξη φαρμάκων, ενώ παράλληλα βελτιώνουμε σημαντικά τις εμπειρίες και τα αποτελέσματα των ασθενών. Αυτό περιλαμβάνει τη χρήση της για την εύρεση και τον σχεδιασμό των καλύτερων μορίων για τη διακοπή ή την επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου χωρίς παρεμβολές σε άλλες βιολογικές διεργασίες, τον εντοπισμό του βέλτιστου σημείου σε μια διαδικασία ασθένειας για παρέμβαση ενός φαρμάκου και την ανακάλυψη και ανάλυση βιοδεικτών που μπορούν να υποδείξουν πώς θα ανταποκριθούν διαφορετικοί τύποι ασθενών σε ένα φάρμακο.
Αυτές οι εξελίξεις ανοίγουν τον δρόμο για ένα πιο υγιές μέλλον και είμαστε ενθουσιασμένοι που βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή αυτού του μετασχηματισμού».
Brain drain
Ο ίδιος, με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη, γνωρίζει καλά τι σημαίνει μετανάστευση για ευκαιρίες. Αλλά δεν αποδέχεται τη λογική της «καταδίκης» της χώρας σε ένα αέναο brain drain. «Περίπου το 10% των εργαζομένων στη Θεσσαλονίκη είναι έμπειροι Eλληνες επαγγελματίες που εργάζονταν στο εξωτερικό αλλά επέστρεψαν στο σπίτι για να εργαστούν στην Pfizer, κάτι που δείχνει πόσο ελκυστικές είναι αυτές οι θέσεις. Ναι, πολλοί νέοι αναζητούν ευκαιρίες έξω, αλλά η Ελλάδα έχει μέλλον. Η διεθνής εμπειρία είναι πολύτιμη, αλλά οι ευκαιρίες υπάρχουν και εδώ».
Το μήνυμά του στους νέους είναι ξεκάθαρο: «Να αγκαλιάσετε τις ευκαιρίες όπου κι αν βρίσκονται. Η διεθνής εμπειρία είναι πολύτιμη. Αλλά πάντα να θυμάστε τις δυνατότητες που υπάρχουν και στην Ελλάδα. Μη φοβηθείτε να πάρετε ρίσκα, να μείνετε περίεργοι και ανοιχτοί στις εμπειρίες και μη φοβάστε να ρισκάρετε».
Aρης και… αριστεία
Oσο για την τελευταία ερώτηση, το ύφος του αλλάζει, αλλά η απάντηση δεν εκπλήσσει: «Είμαι περήφανος για τις ρίζες μου στη Θεσσαλονίκη και συνεχίζω να υποστηρίζω τον Αρη και στο μπάσκετ και στο ποδόσφαιρο», λέει γελώντας. Και καταλήγει: «Αυτό που πάντα με εντυπωσίαζε στους επαγγελματίες αθλητές είναι το θάρρος και η δέσμευση για την αριστεία, αξίες που έχω ενσωματώσει στην κουλτούρα της Pfizer».
