Ο Μενέλαος Τζαβέλλας στον «δρόμο» του αγίου Νεκταρίου! Η θεατρική συνάντηση με τον Κώστα Αρζόγλου και τον ταλαντούχο Κωνσταντίνο Νιάρχο

    Ημερομηνία:

    Η θεία αύρα του αγίου Νεκταρίου θα απλώνεται μόνο από το Κάιρο της Αιγύπτου μέχρι την Αίγινα αλλά φτάνει μέχρι και το θεατρικό σανίδι όπου για πρώτη φορά στην Ελλάδα παίζεται επί σκηνής μια παράσταση που αφηγείται τη ζωή του ανθρώπου του θεού! Η παράσταση «Αγιος Νεκτάριος, από τη γη στον ουρανό» υπό την αιγίδα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος  με τον Κωνσταντίνο Νιάρχο στον ρόλο του αγίου Νεκταρίου αλλά και τον εμβληματικό Κώστα Αρζόγλου σε σκηνοθεσία Μενέλαου Τζαβέλλα θα ανέβει  στο θέατρο Αλκμήνη στις 28 Απριλίου με τους θεατές να έχουν την ευκαρία να βιώσουν την ζωή και το έργο ενός άξιου ποιμενάρχη!

    Ο σκηνοθέτης της παράστασης μας μίλησε για το πώς πήρε την απόφαση να σκηνοθετήσει τη συγκεκριμένη παράσταση, για τις συνθήκες του όλου εγχειρήματος, και για τη συνεργασία του με τους Αρζόγλου και Νιάρχο, ενώ αναφέρεται και στην προσωπικότητα του αγίου Νεκταρίου!

    Πώς πήρατε την απόφαση να σκηνοθετήσετε επί σκηνής την συγκεκριμένη  παράσταση;

    Ο Αγιος Νεκτάριος είναι πηγή έμπνευσης ακόμα και στις μέρες μας. Ο βίος του διδάσκει την υπομονή και την καρτερία και στις δύσκολες εποχές που ζούμε, που η πίστη μας βάλλεται από παντού, ενώ οι νέοι μας δεν διαθέτουν έναν φάρο ελπίδας. Το έναυσμα για την παράσταση αυτή είναι ο βίος του και η υπομονή του! Μέσα από την υπομονή μπορούμε να οδηγηθούμε όλοι μας σε ένα καλύτερο αποτέλεσμα, ανεξαρτήτως εάν π.χ. γίνουμε Αγιοι, είμαστε πιστοί κ.ά.

    Ο Μενέλαος Τζαβέλλας στον «δρόμο» του αγίου Νεκταρίου! Η θεατρική συνάντηση με τον Κώστα Αρζόγλου και τον ταλαντούχο Κωνσταντίνο Νιάρχο
    Ο Μενέλαος Τζαβέλλας συζητώντας για την πλοκή του έργου

    Σε ποιους τομείς της προσωπικότητας του επικεντρώσατε την προσοχή σας;

    Ως πιστός γνωρίζω τον Αγιο Νεκτάριο. Απλώς δεν γνώριζα τον Αναστάσιο Κεφαλά, ο οποίος εν συνεχεία έγινε Αγιος Νεκτάριος. Κι έτσι θέλησα να ασχοληθώ με το πώς ένας άνθρωπος -όπως όλοι εμείς- κατάφερε μέσα από την υπομονή του και την καρτερία του να οδηγηθεί στη θέωση. Αυτό που με συγκλόνισε πιο πολύ στον βίο του είναι το ότι δεν τον έκαψαν στην πυρά, δεν τον έριξαν στην αρένα για να τον φάνε τα λιοντάρια, δεν τον χτύπησαν, αλλά οι ίδιοι οι άνθρωποι ήταν αυτοί που τον έβαλαν στο περιθώριο. Και ειδικά ο ιερός κλήρος εκείνης της εποχής, τα μέλη του οποίου ενοχλούνταν όπου και εάν πήγαινε ο Αγιος Νεκτάριος. Ο Αγιος αυτός βοηθούσε πάρα πολύ τους φτωχούς ανθρώπους. Με μάγεψε -για να το πω έτσι απλά- ο τρόπος της ζωής του Αναστάσιου που μετά έγινε Αγιος.

    ICECAP

    Το ανέβασμα της παράστασης ποιες δυσκολίες είχε; Πόσο εύκολη ήταν η μετατροπή αυτής της ιστορίας σε θεατρικό κείμενο με τις ιδιαιτερότητες που έχει ένα τέτοιο εγχείρημα;

    Οσο και να σας φανεί περίεργο, δεν βρήκα καμία δυσκολία. Επειδή γνωρίζω πάρα πολύ καλά τον Αγιο. Γνωρίζω πολύ καλά την ιστορία της ζωής του, τον έχω μελετήσει αρκετά. Νιώθω κάθε μέρα πως έχω την ευλογία και τη στήριξή του. Και αυτό ήταν που μ’ έκανε σε όλη τη διάρκεια προετοιμασίας της παράστασης να αποκτήσω υπομονή – κάτι που εγώ δεν είχα ποτέ έως τώρα στη ζωή μου. Με το πού άρχισα να δημιουργώ το έργο για τον Αγιο Νεκτάριο μαζί με τον συγγραφέα, τον Θανάση Σταυρόπουλο, ήρθαν τα πράγματα έτσι όπως ακριβώς τα θέλαμε. Αυτό, ωστόσο, που με δυσκόλεψε ήταν πώς θα κατορθώσουμε να δείξουμε στον θεατή όλα όσα κουβαλούσε ο Αγιος Νεκτάριος στη ζωή του. Ακόμα και όταν εμφανίστηκε μπροστά στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Σωφρόνιο -που τον υποδύεται εξαιρετικά ο Κώστας Αρζόγλου- ο Νεκτάριος έλεγε πάντα τις εξής λέξεις: «Ευλογημένο! Δεν πειράζει! Προσεύχομαι για τον Σωφρόνιο, πλανεύθηκε. Προσεύχομαι, άνθρωπος είναι και αυτός». Πήραμε ακριβώς τη ζωή του Αγίου Νεκταρίου. Ολα είναι τεκμηριωμένα από τον συγγραφέα Θανάση Σταυρόπουλο και δημιουργήσαμε τους διαλόγους. Μέσα από την έρευνα που έκανε ο κ. Σταυρόπουλος, τα κείμενα και τις μαρτυρίες που έχουμε, βγήκε η ροή του λόγου πάρα πολύ εύκολα.

    Πώς ήταν η συνεργασία σας με τον Κώστα Αρζόγλου, που υποδύεται τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Σωφρόνιο, αλλά και τον Κωνσταντίνο Νιάρχο, που ερμηνεύει τον ρόλο του Αγίου Νεκταρίου και που βεβαίως αντιπροσωπεύει μια νεότερη γενιά ηθοποιών;

    Ο κ. Αρζόγλου είναι ένας μεγάλος θεατράνθρωπος, ένας εξαιρετικός ηθοποιός, που με την πορεία της ζωής του και την πορεία της τέχνης του μας έχει προσφέρει απίστευτες ερμηνείες. Για μένα είναι μεγάλη τιμή που συνεργάζομαι με έναν τόσο σπουδαίο ηθοποιό. Είμαι σαν μαθητής που ρουφά καθετί που μου λέει. Οχι μόνον εγώ, αλλά και οι υπόλοιποι ηθοποιοί. Είναι ευλογία η θεατρική μας συνύπαρξη. Ο δε Κωνσταντίνος Νιάρχος είναι ένας από τους πιο σπουδαίους νέους Ελληνες ηθοποιούς, με τον οποίο έχω συνεργαστεί στην παράσταση που ανέβασα με τίτλο «Το δάκρυ της Παναγίας», όπου έκανε δύο ρόλους, τον Αγιο Χρυσόστομο Σμύρνης και τον Ιούδα. Επίσης, είχαμε συνεργαστεί και στην παράσταση «Μαντώ Μαυρογένους», όπου υποδυόταν τον βιογράφο της Μαντώς. Είναι ένας ηθοποιός που αφήνει κι αυτός το στίγμα του πάνω στην τέχνη.

    Ο Μενέλαος Τζαβέλλας στον «δρόμο» του αγίου Νεκταρίου! Η θεατρική συνάντηση με τον Κώστα Αρζόγλου και τον ταλαντούχο Κωνσταντίνο Νιάρχο
    Με τον Κώστα Αρζόγλου

     

    Ο Μενέλαος Τζαβέλλας στον «δρόμο» του αγίου Νεκταρίου! Η θεατρική συνάντηση με τον Κώστα Αρζόγλου και τον ταλαντούχο Κωνσταντίνο Νιάρχο
    Ο Κωνσταντίνος Νιάρχος στον ρόλο του αγίου Νεκταρίου
    Φλίγκος

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Η Πάτρα υποδέχεται την πρωτομαγιά με χορό, μουσική, τραγούδι, χρώματα και αρώματα λουλουδιών

    ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΣΕ ΨΗΛΑΛΩΝΙΑ ΚΑΙ ΠΛΑΤΕΙΑ ΟΜΟΝΟΙΑΣ...

    Κ. Σβόλης: Η Ντένια Κουρέτα είναι ένα κορίτσι-κόσμημα για τον αθλητισμό της πόλης μας

    Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Δήμου Πατρέων Κώστας...

    Η Ηλιάνα Παπαγεωργίου δημοσίευσε φωτογραφίες της με μπικίνι στο Πήλιο

    Η Ηλιάνα Παπαγεωργίου επέλεξε να κάνει ένα διάλειμμα από...

    Η Αμαλία Κωστοπούλου ανέβασε φωτογραφία με τον πατέρα και τον αρραβωνιαστικό της σε σκάφος

    Ο Πέτρος Κωστόπουλος συνάντησε την κόρη του, Αμαλία  που ζει στην Αμερική μαζί με τον αρραβωνιαστικό...