Η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Πατρέων συνεδριάζει σε εβδομαδιαία βάση και ψηφίζει σημαντικά θέματα που άπτονται κυρίως των οικονομικών του δήμου. Πρόκειται για το όργανο που λαμβάνει τις περισσότερες και σημαντικότερες αποφάσεις –οι πιο πολλές δεν φτάνουν καν στο Δημοτικό Συμβούλιο. Σύμφωνα δε με το σύστημα λειτουργίας των δήμων, η δημοτική αρχή διαθέτει αυξημένη πλειοψηφία στην εν λόγω Επιτροπή. Κι έτσι υπερ-ψηφίζονται τα πάντα. Στην αντιπολίτευση απομένουν οι αντιπροτάσεις, οι ενστάσεις, ενίοτε και η δημοσίευση της διαφορετικής άποψης ως μέσο ενημέρωσης των Πατρινών.
Ιδού τι -μεταξύ άλλων- αποφασίστηκε σε μία μόνο συνεδρίαση, αυτή της Τετάρτης 23 Απριλίου 2025, μία διαδικασία που κράτησε σκάρτο μισάωρο και είχε 22 (+δύο κατεπείγοντα) θέματα στην ατζέντα: α)η οριακή ένταξη του Δήμου Πατρέων στα προγράμματα «Φοίβος» και «Αθηνά» για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων που στεγάζουν βρεφονηπιακούς σταθμούς και σχολεία, β)η δέσμευση 74.400 ευρώ για ενοικίαση κερκίδων για το θέατρο στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο, γ)η διαγραφή προστίμων και οφειλών που (μαζί με επιστροφές κακώς εισπραχθέντων) ξεπέρασαν τα 46.000 ευρώ!
Κακώς προχώρησαν τα παραπάνω; Όχι. Αν όμως είχε διάθεση η δημοτική αρχή να ακούσει και τον αντίλογο, ίσως μπορούσε να τροποποιήσει τις αποφάσεις προς το συμφέρον των δημοτών, με καλύτερη διαχείριση των αποθεματικών του ταμείου.
Έτσι αντιλαμβάνεται το σπιράλ τον αντιπολιτευτικό του ρόλο, ως μία ευκαιρία να υιοθετούνται εναλλακτικές προτάσεις που οδηγούν σε πιο χρηστή διοίκηση, σε καλύτερη διαχείριση πόρων, σε πιο συνεργατική λειτουργία του δήμου. «Φωνή βοώντος εν τη ερήμω» δυστυχώς. Της Λαϊκής Συσπείρωσης τα αυτιά είναι κλειστά και οι διοικούντες τον δήμο είναι διαχρονικά απρόθυμοι να ακούσουν άλλες γνώμες. Ας τις πούμε εδώ, λοιπόν:

Για τα κονδύλια για τις αναβαθμίσεις: Θα ήταν φρόνιμο να μην φτάναμε στο «παρά πέντε» για ένταξη στο πρόγραμμα. Θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν κι άλλα σχολικά κτίρια. Μία έγκαιρη ενδελεχής οικονομική διερεύνηση θα εξυπηρετούσε. Από το προσφερόμενο κονδύλι προμήθειας υλικοτεχνικής υποδομής προς αντικατάσταση παλαιότερης (για είδη ανέσεων, τραπέζια, καρέκλες, παιχνίδια κλπ) θα μπορούσε ο Κοινωνικός Οργανισμός του Δήμου (ΚΟΔΗΠ) να γλιτώσει αγορές μεγάλης αξίας ή έστω να προμηθευτεί εξοπλισμό για μελλοντική χρήση.
Για την ενοικίαση καθισμάτων: Η αγορά θα ήταν προτιμότερη και «οικονομικότερη». Προς τι η επιμονή για ενοικιάσεις; Δεν είναι η πρώτη φορά. Δεν κάνουν καν τον κόπο να εξετάσουν την εναλλακτική. Γιατί είναι προτιμότερες 1.200 θέσεις που επιστρέφονται κάθε Σεπτέμβριο από την οριστική απόκτησή τους από τον δήμο για χρήση οπουδήποτε, οποτεδήποτε χρειάζονται;
Για δε τις διαγραφές από τις προς είσπραξη οφειλές, τα έχουμε ξαναπεί: 21,5 εκατομμύρια(!) παραδέχτηκε πως έχασε η δημοτική αρχή μόνο από τις κλήσεις ΚΟΚ, λόγω ολιγωρίας και μικροπολιτικής. Λάθη, παραλείψεις και μη έγκαιρη τήρηση των νόμων οδηγούν κάθε βδομάδα και σε νέες «τρύπες» στο ταμείο. Και κάθε ποσό που χάνεται, αντιστοιχεί σε έργο και υπηρεσίες που δεν προσφέρονται στην πόλη και στον δημότη.
Οφείλουμε τουλάχιστον να τα επισημαίνουμε όλα αυτά. Και δεν θα κουραστούμε να τα θίγουμε. Η πόλη ας τα αξιολογήσει.
