Με εντυπωσιακό τρόπο, ο οποίος δεν αποκλείεται να προκαλέσει και αντιδράσεις, ετοιμάζεται το Υπουργείο Οικονομικών να «τονώσει» το ενδιαφέρον των ιδιωτών στα πλαίσια της επανεκκίνησης του προγράμματος των δημοπρασιών για την παραχώρηση χρήσης αιγιαλού και παραλίας για ξαπλώστρες, ομπρέλες και τραπεζοκαθίσματα.
Για μια ακόμη χρονιά που εφαρμόζεται ουσιαστικά αυτή η διαδικασία μέσω της Κτηματικής Υπηρεσίας του νομού Αχαΐας, φαίνεται ότι επεξεργάζεται παραχώρηση και της έκτασης δεκάδων στρεμμάτων στην ακτή Καλογριάς, που αφορά και προστατευόμενη περιοχή, έναν από τους δύο οικοτόπους που ανήκουν στο ΤΑΙΠΕ∆.
TO IΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗΣ
Η μεταβίβαση των ακινήτων του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς, τα οποία ανήκαν έως τότε στο Ελληνικό ∆ημόσιο, στο ΤΑΙΠΕ∆, έγινε το 2013 και περιλαμβάνει δύο τμήματα έκτασης 55,3 στρεμμάτων περίπου. Εντός της προστατευόμενης ζώνης της περιοχής Καλογριάς είναι το παραθαλάσσιο ακίνητο, το οποίο φημολογείται ότι θα παραχωρηθεί εξ ολοκλήρου σε ιδιώτη και είναι έκτασης 35 στρεμμάτων. Περιλαμβάνει και τον οικότοπο με αμμόφιλη βλάστηση, με τις γνωστές θίνες που αποτελούν τόπο διαβίωσης αρκετών ζώων, ερπετών, αλλά και πτηνών. Στην αμμώδη αυτή ζώνη επιτρέπονται μόνο ήπιες χρήσεις, ενώ μέχρι σήμερα έχει μισθωθεί επίσημα για την εκδήλωση ιδιωτικού ενδιαφέροντος μόνο ως προς τη χρήση καντίνας για την εξυπηρέτηση των λουομένων επισκεπτών της περιοχής. Το Υπουργείο Οικονομικών θεσμοθέτησε νέα διαδικασία στα τέλη του 2024, δίνοντας το δικαίωμα σε ιδιώτες να αναγνωρίσουν την ιδιοκτησία τους στην παραλιακή έκταση. Για να πετύχουν την οριστική παραχώρηση στην κυριότητά τους, η Κτηματική Υπηρεσία εξετάζει τις προϋποθέσεις που θέσπισε ο νόμος για τους αιγιαλούς της χώρας. Μάλιστα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης εξέδωσε αναλυτική εγκύκλιο προς την Κτηματική Υπηρεσία, περιγράφοντας τα βήματα για την οριστική παραχώρησε της δημόσιας έκτασης
ΟΙ ΠΡΟΗΓΗΘΕΙΣΕΣ ΑΝΤΙ∆ΡΑΣΕΙΣ
Μετά τη μεταβίβαση του μεγαλύτερου ακινήτου – φιλέτου στο ΤΑΙΠΕ∆ το 2013, ήδη έχουμε τις πρώτες συλλογικές αντιδράσεις αυτοδιοικητικών και περιβαλλοντικών οργανώσεων. Οι αντιδράσεις επαναλαμβάνονται βέβαια σε κάθε περίπτωση που το ακίνητο βαίνει προς εκποίηση, με διαδικασίες που δεν φαίνεται να αναγνωρίζουν την αξία του, τόσο όσον αφορά το περιβαλλοντικό σκέλος, όσο και το γεγονός ότι αποτελεί τον πιο σημαντικό αναπτυξιακό πνεύμονα της ∆υτικής Αχαΐας, ίσως και ευρύτερα. Οι υπάλληλοι της Κτηματικής Υπηρεσίας αισθάνονται πιέσεις και υπάρχουν αντιδράσεις για να οδηγηθεί η υπόθεση τάχιστα στο Κτηματολόγιο της Πάτρας, αποφεύγοντας έτσι την δικαστική οδό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μοναδική περιοχή της Στροφυλιάς, το πολυτιμότερο οικοσύστημα της Πελοποννήσου, βρισκόταν πάντα στο στόχαστρο οικοπεδοποιήσεων και καταπατήσεων. Την άνοιξη του 1981 ο Βλάσσης Βελλόπουλος, που ηγούνταν της Οικολογικής Ομάδας Πάτρας, κατήγγειλε σε τοπική εφημερίδα πως σε βρετανική εφημερίδα υπήρχε διαφήμιση πώλησης 110 στρεμμάτων γης της «Καλόγριας» προς 500.000 δραχμές το στρέμμα. Εκείνη την περίοδο είχαν περιφραχτεί εκτάσεις του δάσους και της παραλίας από Άγγλους κτηματομεσίτες και απαγορευόταν η διέλευση από αυτές τις περιοχές.
Βέβαια από τότε οι αρμόδιοι φορείς της Πολιτείας έκαναν ενέργειες για την προστασία της περιοχής. Η περιοχή περιλήφθηκε στις εκτάσεις του Πανευρωπαϊκού ∆ικτύου Natura 2000. Το 2009, σύμφωνα με την υπ’αριθ. 12365 ΚΥΑ (ΦΕΚ ∆’ 159/29-04-2009) οι χερσαίες, υδάτινες και θαλάσσιες περιοχές της λιμνοθάλασσας Κοτύχι, του ∆άσους Στροφυλιάς και τη ευρύτερης περιοχής τους χαρακτηρίσθηκαν ως «Εθνικό Πάρκο Υγροτόπως Κοτυχίου Στροφυλιάς», με όρια και ζώνες προστασίας. Ταυτόχρονα λειτουργεί και ο Φορέας ∆ιαχείρισης, προτεραιότητα του οποίου αποτελεί η καταγραφή και η παρακολούθηση των τύπων οικοτόπων και των ειδών πανίδας και χλωρίδας της προστατευόμενης περιοχής, η προστασία των αμμόλοφων της παραλιακής ζώνης κ.λπ. Μάλιστα, στο ΦΕΚ 2364/τ. Β/19-04-2024 δημοσιεύτηκε η ΚΥΑ, με την οποία καθορίζονται οι όροι και οι περιορισμοί για τους αιγιαλούς και τις παραλίες υψηλής προστασίας (απάτητες παραλίες). Στο σύνολο αυτών των περιοχών απογορεύεται η παραχώρηση του δικαιώματος απλής χρήσης και κάθε άλλη δράση που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ακεραιότητά τους ως προς τις οικολογικές τους λειτουργίες. Απορίας άξιον παραμένει για ποιους λόγους επιτρέπεται, κάτω από τα «ραντάρ», η εκποίηση τέτοιων εκτάσεων σε ιδιώτες. Κάποια πράγματα στην Ελληνική ∆ιοίκηση παραμένουν οξύμωρα, έρχονται από παλιά και ίσως τελικά… δεν αλλάξουν ποτέ.
Η Κτηματική
και η προκήρυξη
Η πλατφόρμα συμμετοχής στις ηλεκτρονικές δημοπρασίες παραχώρησης απλής χρήσης τμημάτων αιγιαλού και παραλίας για το έτος 2025 ενεργοποιήθηκε τον Φεβρουάριο.
Η Κτηματική Υπηρεσία Αχαΐας προχώρησε τον περασμένο Μάρτιο σε διακήρυξη επαναληπτικής δημοπρασίας με θέμα την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την παραχώρηση χώρου μόνο στην Καντίνα στη θέση Παλιά Μπούκα (προς Κουνουπέλι), εμβαδού 15 τ.μ. Από την αρχική τιμή εκκίνησης των 9.033 ευρώ, τέθηκε νέα κατώτερη τιμή των 4.490 ευρώ, με διάρκεια παραχώρησης από την υπογραφή της σύμβασης έως και
31/12/2025. Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός είναι σε αυτή τη φάση σε αδράνεια. Πάντως, για τις απάτητες παραλίες δεν θα υπάρξει η δυνατότητα νέου διαγωνισμού παραχώρησης του δικαιώματος απλής χρήσης για την εξυπηρέτηση των λουομένων.
ΓΝΩΜΗ
