Ένα νέο ερευνητικό πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), το οποίο θα αξιολογήσει τη δυνατότητα καλλιέργειας εργαστηριακών τροφίμων σε συνθήκες χαμηλής βαρύτητας και υψηλής ακτινοβολίας βρίσκεται σε εξέλιξη. Έτσι, μπριζόλες, πουρές πατάτας και γλυκά θα μπορούσαν σύντομα να καλλιεργηθούν στο διάστημα, εφόσον τα πειράματα που διεξάγονται στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό επιτύχουν. Ο ESA χρηματοδοτεί την έρευνα για τη διερεύνηση νέων τρόπων μείωσης του κόστους σίτισης των αστροναυτών, το οποίο μπορεί να ξεπεράσει τα 20.000 ευρώ ημερησίως.
Η ομάδα που συμμετέχει στο πείραμα δήλωσε ότι αυτό είναι το πρώτο βήμα για την ανάπτυξη ενός μικρού πιλοτικού εργοστασίου παραγωγής τροφής στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ΔΔΣ) σε δύο χρόνια.
«Η τροφή που καλλιεργείται στο εργαστήριο θα είναι απαραίτητη αν ο στόχος της NASA είναι να γίνει ο άνθρωπος ένα πολυπλανητικό είδος» δήλωσε στο BBC ο Δρ. Ακίλ Σάμσουλ, Διευθύνων Σύμβουλος και ιδρυτής της εταιρείας Frontier Space, με έδρα το Μπέντφορντ στη Βρετανία, η οποία αναπτύσσει την ιδέα αυτή με ερευνητές στο Imperial College του Λονδίνου.
Η εργαστηριακή τροφή περιλαμβάνει την καλλιέργεια συστατικών τροφίμων, όπως πρωτεΐνες, λίπη και υδατάνθρακες σε δοκιμαστικούς σωλήνες και δοχεία, και στη συνέχεια την επεξεργασία τους ώστε να αποκτούν την εμφάνιση και τη γεύση των συμβατικών τροφίμων. Το εργαστηριακό κοτόπουλο είναι ήδη διαθέσιμο προς πώληση στις ΗΠΑ και τη Σιγκαπούρη, ενώ η μπριζόλα που παράγεται στο εργαστήριο αναμένει έγκριση στο Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ.

Η NASA, άλλες διαστημικές υπηρεσίες και ιδιωτικές εταιρείες σκοπεύουν να έχουν μακροχρόνια παρουσία στη Σελήνη, σε τροχιές διαστημικών σταθμών και ίσως κάποια μέρα στον Άρη. Αυτό θα σημαίνει αποστολή τροφής για δεκάδες και μελλοντικά εκατοντάδες αστροναύτες που θα ζουν και θα εργάζονται στο διάστημα – κάτι που θα ήταν απαγορευτικά ακριβό αν γινόταν μέσω πυραύλων, σύμφωνα με τον Δρα Σαμσούλ.
Η καλλιέργεια τροφής στο διάστημα θα ήταν πιο λογικό, υποστηρίζει.
«Μπορούμε να ξεκινήσουμε απλά με πουρέ πατάτας ενισχυμένο με πρωτεΐνη και να φτάσουμε σε πιο σύνθετα φαγητά που θα μπορούμε να παρασκευάσουμε στο διάστημα. Αλλά μακροπρόθεσμα, μπορούμε να βάλουμε τα συστατικά τροφής εργαστηρίου σε εκτυπωτή 3D και να εκτυπώσουμε ό,τι θέλουμε στο διαστημικό σταθμό, όπως μια μπριζόλα» είπε χαρακτηριστικά.
«Θέλουμε να δημιουργήσουμε φαγητό που να είναι οικείο στους αστροναύτες που προέρχονται από διαφορετικά μέρη του κόσμου, έτσι ώστε να παρέχουμε άνεση. Μπορούμε να δημιουργήσουμε γαλλικά, κινεζικά και ινδικά πιάτα. Θα είναι δυνατό να αναπαραχθεί κάθε είδος κουζίνας στο διάστημα» εξήγησε ο Δρ. Ροντρίγκο Λεντέσμα-Αμάρο, Διευθυντής του Κέντρου Bezos.
