Στο πλαίσιο του 5ου Διεθνούς Συνεδρίου Θρησκευτικής Διπλωματίας, που διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Εξωτερικών Υποθέσεων, με θέμα «Χριστιανοί της Συρίας: Εξελίξεις και Προοπτικές», μίλησε ο πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών και βουλευτής Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας, Ανδρέας Κατσανιώτης.
Κατά την τοποθέτησή του, ο κ. Κατσανιώτης αναφέρθηκε στη δραματική κατάσταση που επικρατεί εδώ και πάνω από μία δεκαετία στη Συρία, κάνοντας λόγο για μία από τις πιο αιματηρές και σύνθετες συγκρούσεις της εποχής μας.
Όπως υπογράμμισε: «ο συριακός πληθυσμός έχει μειωθεί δραματικά, ενώ οι κοινωνικές και θρησκευτικές ισορροπίες έχουν διαρραγεί».
Ο βουλευτής Αχαΐας εστίασε στον ρόλο των Χριστιανών της Συρίας, οι οποίοι, παρά τις διώξεις και την ανασφάλεια, εξακολουθούν να αποτελούν «σημαντικό παράγοντα συνοχής» στην περιοχή. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «το καθεστώς της Δαμασκού επιδιώκει σήμερα την επανανομιμοποίησή του στη διεθνή σκηνή, γεγονός που οδηγεί σε μια μερική αναθεώρηση της στάσης του απέναντι στις χριστιανικές κοινότητες όχι από ιδεολογική μεταστροφή, αλλά από γεωπολιτικό υπολογισμό».
Ο Ανδρέας Κατσανιώτης σημείωσε με έμφαση ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να παραμένει απλός παρατηρητής των εξελίξεων τονίζοντας τη σημασία των ιστορικών, πολιτισμικών και θρησκευτικών δεσμών του ελληνισμού με τους χριστιανικούς πληθυσμούς της Ανατολής, αλλά και τα γεωστρατηγικά συμφέροντα της χώρας σε μια σταθερή Συρία και σε μια Ανατολική Μεσόγειο που δεν θα ελέγχεται από αποσταθεροποιητικές δυνάμεις.
«Οι Χριστιανοί της Συρίας δεν είναι απλώς μια θρησκευτική κοινότητα», υπογράμμισε, «αλλά φορείς ιστορικής συνέχειας, με δυνατότητες διαμεσολάβησης και συνεργασίας. Μπορούν να λειτουργήσουν ως πυλώνας σταθερότητας και ως αντίβαρο σε φανατισμούς και απομονωτισμούς».
Ο πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών πρότεινε την ενεργοποίηση μιας πολυδιάστατης στρατηγικής εξωτερικής πολιτικής, η οποία να αξιοποιεί τις διεθνείς συμμαχίες της Ελλάδας – στην Ε.Ε., τις ΗΠΑ, αλλά και με τον αραβικό κόσμο – θέτοντας την προστασία των χριστιανικών πληθυσμών της Συρίας ως προτεραιότητα σε κάθε διπλωματικό διάλογο.
Ολοκληρώνοντας, ο κ. Κατσανιώτης ανέδειξε τη σημασία της πολιτιστικής και θρησκευτικής διπλωματίας, της στήριξης ανθρωπιστικών προγραμμάτων και της ουσιαστικής ελληνικής παρουσίας στην ανοικοδόμηση της Συρίας, επισημαίνοντας ότι «η παρουσία της Ελλάδας στη Συρία δεν είναι θέμα συγκυρίας ,είναι υπόθεση ταυτότητας, ιστορίας και στρατηγικής».

