Δημόσιο: Προς απόλυση οι αρνητές της αξιολόγησης – Πότε και πώς θα εφαρμοστεί το νέο σύστημα

    Ημερομηνία:

    Από του χρόνου προγραμματίζεται να τεθεί σε ισχύ το νέο σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων που θα προβλέπει αφαίρεση 2 μισθών και έπειτα ακόμα και απόλυση σε όποιος δεν συμμετέχει στην εν λόγω διαδικασία.

    Υπενθυμίζεται πως κατά την προχθεσινή (11.5.25) ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέφερε πως θα αυστηροποιηθούν και οι ποινές για τους δημόσιους υπαλλήλους που είναι συστηματικά «αρνητές αξιολόγησης», οι οποίοι θα παραπέμπονται με ποινή οριστικής απόλυσης στα νέα Πειθαρχικά Συμβούλια.

    Οι σχετικές διατάξεις θα προβλέπονται σε νομοσχέδιο, το οποίο θα φέρει προς ψήφιση μέχρι τον Ιούνιο.

    Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ. Δηλαδή δεν λάβουν υπόψιν όσους δημοσίους υπαλλήλους δεν συμμετείχαν στην αξιολόγηση του 2024.

    Έτσι όποιος υπάλληλος δεν συμμετάσχει στην αξιολόγηση του έτους 2025 (που θα διεξαχθεί το 2026) θα χάσει 2 μισθούς. Έπειτα, αν ο ίδιος υπάλληλος δεν συμμετάσχει στην αξιολόγηση του έτους 2026 (που θα διεξαχθεί το 2027), θα παραπεμφθεί στο πειθαρχικό συμβούλιο με το ερώτημα της απόλυσης.

    Στελέχη του υπ. Εσωτερικών αναφέρουν στο newsit.gr αναφέρουν πως για να εφαρμοστεί το παραπάνω πλαίσιο (εφόσον ψηφιστεί το σχετικό νομοσχέδιο) δεν χρειάζεται καμία συνταγματική μεταρρύθμιση.

    Το υφιστάμενο Σύνταγμα δίδει την δυνατότητα στα πειθαρχικά συμβούλια να αποφασίσουν απόλυση ενός δημοσίου υπαλλήλου εφόσον αυτός υπέπεσε σε πειθαρχικό αδίκημα και εφόσον αυτά τα συμβούλια απαρτίζονται κατά τα 2/3 από δημοσίους υπαλλήλους.

    Τα πειθαρχικά συμβούλια απαρτίζονται από δημοσίους υπαλλήλους, ενώ ο νέος πειθαρχικός κώδικας ο οποίος θα ψηφίσει η κυβέρνηση αρχές καλοκαιριού θα καθιστά πειθαρχικό αδίκημα τη μη συμμετοχή στην αξιολόγηση.

    Οπότε με αυτόν τον τρόπο θα λυθούν τα χέρια των πειθαρχικών συμβουλίων (πολλώ δε μάλλον που αυτά θα αποτελούνται από στελέχη αποκλειστικής απασχόλησης, προερχόμενα από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους) να αποφασίσουν ακόμα και απόλυση όποιου δημοσίου υπαλλήλου απόσχει από την αξιολόγηση για δεύτερη συνεχόμενη φορά.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Θανατηφόρα TikTok challenges: Blackout, Benadryl, «Chroming» – Παιδιά που πεθαίνουν πίσω από τις οθόνες

    Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, μια παιδική περιέργεια ή η...

    Κόρες κλώνοι εντυπωσιακών γυναικών της showbiz! Το μήλο κάτω από τη… μαμά θα πέσει!

    Το πρόσφατο παράδειγμα της νεαρής Ονορ Μαρί Γουόρεν, που...

    Ραγδαία αύξηση των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, καλπάζουν οι διαγνώσεις σύφιλης

    Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί σχετικά με τη...