Από όταν θυμόμαστε τον εαυτό μας, θυμόμαστε να απαντάμε και σε μια ερώτηση που κάνουν όλοι οι μεγαλύτεροι (οι ενήλικες) στα παιδιά.
Είναι το περιβόητο “τι θες να γίνεις όταν μεγαλώσεις”, που είναι λάθος υπό την όποια έννοια -όπως θα δούμε πιο κάτω-, αλλά ιδιαίτερα στη δεδομένη χρονική στιγμή, δεν έχει το παραμικρό νόημα.
Ο λόγος;

Η αφορμή για όσα ακολουθούν ήταν ο διάλογος που ακολουθεί από το εξαιρετικό Subway Takes που θα βρεις σε όλες τις πλατφόρμες. Σε αυτό, ο “oικοδεσπότης” Kareem Rahma ζητά από επιβάτες στο μετρό της Νέας Υόρκης να καταθέσουν μια άποψη που έχουν.
Μια γυναίκα λοιπόν, πρότεινε ότι «χρειάζεται να σταματήσουμε να ρωτάμε τα παιδιά τι θέλουν να γίνουν, όταν μεγαλώσουν. Σε κανέναν δεν αρέσει ο άνθρωπος που μπαίνει σε έναν χώρο και ρωτά όποιον γνωρίζει “τι κάνεις στη ζωή σου”. Τα παιδιά ωστόσο, δεν σκέφτονται με όρους εργασίας. Εμείς του το επιβάλουμε».
-Οπότε τι θα ήταν χρήσιμο να ρωτάμε τα παιδιά, αντί του τι θέλουν να γίνουν, όταν μεγαλώσουν; Kάτι όπως τι θες να κάνεις στον ελεύθερο χρόνο σου, όταν μεγαλώσεις;
«Και πιθανότατα εκείνος θα σου έλεγε πως δεν είσαι πολύ καλά στα μυαλά σου και θα καλούσε τους φύλακες».
ΟΙ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
Με την εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης το βέβαιο είναι πως σε από 5 έως 10 χρόνια η τεχνητή νοημοσύνη θα έχει ξεπεράσει τον άνθρωπο και πολλές από τις σημερινές δουλειές δεν θα υπάρχουν.
Σε κάθε περίπτωση, το να ρωτάς ένα παιδί τι επάγγελμα θέλει να κάνει όταν μεγαλώσει, σύμφωνα με μελέτες του ασκεί περιττή πίεση καθώς πλαισιώνεται η μελλοντική του ταυτότητα γύρω από έναν επαγγελματικό τίτλο, ενώ συνδέει την αυτοεκτίμηση με την επαγγελματική του θέση. Αυτό μπορεί να περιορίσει τη φαντασία και να ενισχύσει τις στενές ιδέες για την επιτυχία.
Σύμφωνα με μελέτη στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης ο ρόλος της εκπαίδευσης και της γονικής μέριμνας είναι να εξοπλίζουν οι γονείς τα παιδιά με δεξιότητες που είναι διαχρονικές, όπως η δημιουργικότητα, η συναισθηματική νοημοσύνη, η επίλυση προβλημάτων και η προσαρμοστικότητα, αντί να εστιάζουν στο αποτέλεσμα της εργασίας.