Ο υδράργυρος που σκαρφάλωσε σήμερα (22.05.2025) στα ύψη στο Ιράκ, στοίχισε τη ζωή δε δυο στρατιωτικούς δοκίμους – σύμφωνα με τις αρχές, πέθαναν από αφυδάτωση λόγω του σφοδρού καύσωνα.
Χθες στο Ντι Καρ, μια φτωχή και περιθωριοποιημένη επαρχία στον ιρακινό νότο, δύο δόκιμοι πέθαναν και πολλοί άλλοι χρειάστηκε να νοσηλευτούν έπειτα από μια παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο σε μια στρατιωτική ακαδημία, έγινε γνωστό από τις αρχές, που κατήγγειλαν την κακομεταχείρισή τους.
Αφού το 2024 αναδείχθηκε ως η θερμότερη χρονιά που έχει ποτέ καταγραφεί στις ηπείρους, όπως και στην επιφάνεια των ωκεανών, το 2025 αναμένεται να συνεχίσει την τάση με ρεκόρ ζέστης να έχουν ήδη σημειωθεί τους τελευταίους μήνες στην Ευρώπη και την Κίνα.
Στο Ιράκ, τα καλοκαίρια συνοδεύονται συνήθως από καύσωνες, με θερμοκρασίες που ξεπερνούν συχνά τους 50 βαθμούς Κελσίου.
Σήμερα, στον ιρακινό νότο, το θερμόμετρο έδειξε 49 βαθμούς Κελσίου στις επαρχίες Βασόρα και Μαϊσάν και 48 βαθμούς Κελσίου στην περιοχή Ντι Καρ, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές υπηρεσίες.
«Αυτοί οι 49 βαθμοί Κελσίου είναι η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής φέτος στο Ιράκ», ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ο Αμίρ αλ Τζαμπίρι, ο εκπρόσωπος Τύπου της μετεωρολογικής υπηρεσίας.
Με τις βροχοπτώσεις σε πτώση, ελλείψεις νερού και θερμοκρασίες σε άνοδο, το Ιράκ βρίσκεται αντιμέτωπο τα τελευταία χρόνια με επεισόδια ξηρασίας που καθιστούν δύσκολη την καθημερινότητα για τα 46 εκατομμύρια των κατοίκων του.
Χθες, το υπουργείο Άμυνας παραδέχθηκε πως εννέα νέοι που είχαν στρατολογηθεί σε μια στρατιωτική ακαδημία στο Ντι Καρ νοσηλεύονται έπειτα από «ενδείξεις κόπωσης και εξάντλησης (…) εξαιτίας της έκθεσής τους στον ήλιο που είχε ως αποτέλεσμα να αφυδατωθούν».
Σε μια άλλη κυβερνητική ανακοίνωση χθες γινόταν λόγος για τον θάνατο δύο δοκίμων, με τον πρωθυπουργό Μοχάμεντ Σιά αλ Σουντανί να διατάσσει τη σύσταση μιας επιτροπής έρευνας που θα καθορίσει τους υπεύθυνους ενός «φιάσκου».
Απέλυσε τέσσερις στρατιωτικούς, μεταξύ αυτών τον επικεφαλής της στρατιωτικής ακαδημίας και τον αναπληρωτή του, επισημαίνοντας «τη σημασία της καλής μεταχείρισης» των δοκίμων.