Να σας συστήσουμε την Penelope: μια 20χρονη φοιτήτρια, influencer στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η οποία μέσα από τις αναρτήσεις της μάς παρουσιάζει την καθημερινότητά της.
Η Penelope σταδιακά χάνει την όρασή της, οπότε η καθημερινότητα αυτή είναι γεμάτη προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει. Ο χαρακτήρας της Penelope είναι ψηφιακός και πίσω από αυτόν βρίσκεται μια ομάδα νέων ανθρώπων με και χωρίς αναπηρία, που αξιοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη για να μας ευαισθητοποιήσουν γύρω από την τυφλότητα.
Την Penelope (@penelope.pop_) δημιούργησε η ομάδα Pop2See, με στόχο να εξοικειώσει το κοινό με την τυφλότητα, να εξηγήσει βασικά πράγματα για τη ζωή των ατόμων με οπτική αναπηρία και να ευαισθητοποιήσει γύρω από την προσβασιμότητα.
Σύμφωνα με την ιστορία που παρουσιάζεται, η Penelope ζει μόνη της και είναι πολύ δραστήρια: σπουδάζει, γυμνάζεται, χορεύει και καθώς χάνει την όρασή της σταδιακά στο τέλος του Λυκείου λόγω της μελαγχρωστικής αμφιβληστροειδοπάθειας από την οποία πάσχει, προσπαθεί να προσαρμοστεί στη νέα της πραγματικότητα: να μάθει να χρησιμοποιεί λευκό μπαστούνι, να έχει σκύλο-οδηγό, να ταξιδεύει, να μαγειρεύει.
«Φτιάξαμε τον ψηφιακό χαρακτήρα της Penelope με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην φαίνεται η τυφλότητα, γιατί ένα από τα μηνύματα που θέλουμε να περάσουμε είναι ότι η αναπηρία δεν είναι πάντα ορατή», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Αλίκη Ράγκου, συνιδρύτρια της ομάδας. Όπως προσθέτει η ίδια, «παρόλο που είναι ψηφιακή περσόνα, η Penelope είναι μια μείξη των κοριτσιών της ομάδας μιλώντας για πράγματα που θα ανεβάζαμε όλες στο προφίλ μας».

φωτογραφία της Penelope, δημιουργημένη με τεχνητή νοημοσύνη

Φωτογραφία της Penelope, δημιουργημένη με τεχνητή νοημοσύνη

Εφαρμογή για τυφλούς
Η Penelope δεν είναι η μόνη δραστηριότητα της ομάδας Pop2See. Πρόσφατα ανέπτυξαν την ομότιτλη εφαρμογή τους, που είναι διαθέσιμη δωρεάν σε κινητά Android και iOS. Στόχος της εφαρμογής είναι να διευκολύνει την καθημερινότητα των ανθρώπων με απώλεια όρασης. Η ομάδα εκπαιδεύει το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, ώστε να αναγνωρίζει πληροφορίες επάνω σε συσκευασίες προϊόντων και φαρμάκων και συγχρόνως συνεργάζεται με εταιρείες για να τους παρέχουν εξειδικευμένες πληροφορίες για τα προϊόντα αυτά. Επίσης, μέσα από την εφαρμογή παρέχουν σε τυφλούς χρήστες πλοήγηση σε χώρους, όπως πανεπιστήμια (ήδη υπάρχει συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου), εμπορικά κέντρα και σούπερ μάρκετ.
Η startup εταιρεία ξεκίνησε ως ομάδα ρομποτικής το 2021 από την Αλίκη Ράγκου και τον Κωνσταντίνο Μαζαράκη, μαθητές Λυκείου τότε στην Πάτρα, και τον μηχανικό υπολογιστών και επιχειρηματία, Σπύρο Τσουκαλά, συνιδρυτές και οι τρεις της εταιρείας.
Όλες οι δράσεις της ομάδας Pop2See κατευθύνονται σε επίπεδο συμβουλευτικής από focus groups ανάπηρων ατόμων που συντονίζει η ΑΜΚΕ «Με Άλλα Μάτια». Μέντορας της επιχείρησης είναι και ο ιδρυτής της ΑΜΚΕ, δικηγόρος, Βαγγέλης Αυγουλάς.
«Συνεργαζόμαστε με την τυφλή κοινότητα και καταγράφουμε τις ανάγκες τους και για κάθε μία από αυτές, ανάλογα και με το πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι τεχνολογικά, δημιουργούμε πιλοτικές λύσεις. Συνοψίζοντας τα σημαντικότερα προβλήματά τους διαπιστώσαμε ότι αυτά είναι η έλλειψη πρόσβασης σε πληροφορίες, με σημαντική προτεραιότητα την έλλειψη μεταγραφής πληροφοριών των φαρμάκων σε γραφή Μπράιγ, η δυσκολία πλοήγησης στους χώρους, και ταυτόχρονα η έλλειψη συνειδητοποίησης από τους βλέποντες της ύπαρξης τυφλότητας και των προβλημάτων προσβασιμότητας που έχουν», τονίζει ο Σπύρος Τσουκαλάς από την ομάδα Pop2See.

φωτογραφία της Penelope, δημιουργημένη με τεχνητή νοημοσύνη

φωτογραφία της Penelope, δημιουργημένη με τεχνητή νοημοσύνη