Στην τελική ευθεία εισέρχονται οι διεργασίες για την απόκτηση του Ομίλου ΕΧΑΕ από την Euronext, τον μεγαλύτερο φορέα χρηματιστηριακών αγορών στην Ευρώπη και σε περίπτωση που «καρποφορήσουν» η Αθήνα θα γίνει το 8ο μέλος της εν λόγω οντότητας.
Πρόκειται για μια συμφωνία που εφόσον τελεσφορήσει θα προσέφερε στην ελληνική κεφαλαιαγορά πρόσβαση σε ένα πανευρωπαϊκό οικοσύστημα με πάνω από 1.800 εισηγμένες εταιρείες και συνολική χρηματιστηριακή αξία άνω των €6 τρισεκατομμυρίων. Πιο συγκεκριμένα και για να αναλογιστεί κανείς τα μεγέθη, το ΧΑ θα ενταχθεί σε ένα δίκτυο που κατέχει ηγετική θέση στην Ευρώπη ως προς τη ρευστότητα, διαχειρίζεται το 1/4 της συναλλακτικής δραστηριότητας στη Γηραιά Ήπειρο, με πάνω από 1.800 εταιρείες, οι οποίες έχουν αθροιστική αποτίμηση τουλάχιστον 6,3 τρισ. ευρώ.
Θα καταστήσει επίσης το ΧΑ πιο ελκυστικό στα ξένα funds, τα οποία θα το έχουν πιο πολύ στα «ραντάρ» τους ως μέλος μιας ομάδας με αξιοπιστία και όνομα στον χώρο των αγορών, παρά ως μεμονωμένη οντότητα. Και η ομάδα αυτή απαρτίζεται από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Πορτογαλία, την Ολλανδία, τη Νορβηγία, το Βέλγιο και την Ιρλανδία, δηλαδή χώρες οι οποίες λειτουργούν χρηματιστήρια που ανεβάζουν το πρεστίζ της Ελλάδας. Όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές, η πιθανή εξαγορά ή σύμπραξη με την ΕΧΑΕ θα λειτουργούσε ενισχυτικά για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, με πολλαπλά οφέλη για επιχειρήσεις, επενδυτές και ρυθμιστικές αρχές.
Ο παράγοντας ελληνική οικονομία
Το ΧΑ είχε αποτελέσει κι άλλες φορές στόχο εξαγοράς, με τη Euronext να κάνει άλλες δύο απόπειρες προσέγγισης, χωρίς επιτυχία. Παράλληλα, ενδιαφέρον είχαν δείξει τα χρηματιστήρια της Ελβετίας και του Ισραήλ. Ωστόσο, στην προκειμένη περίπτωση με το Euronext, πλέον το έδαφος είναι πιο πρόσφορο από κάθε άλλη φορά.
Η εμφάνιση της Euronext ως επενδυτή σημαίνει ότι το οικονομικό status της Ελλάδας έχει ενισχυθεί θεαματικά, με τον φορέα να βλέπει περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης. Γι’ αυτό και προχώρησε στη συγκεκριμένη κίνηση. Η καθολική απόδοση της επενδυτικής βαθμίδας συνέβαλε τα μέγιστα σε αυτή την εξέλιξη και λειτούργησε ως οιωνός ενός big move και σε χρηματιστηριακό επίπεδο. Δεν πέρασε απαρατήρητο, επίσης, το γεγονός ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα ξεπερνά συστηματικά τον μέσο όρο της ευρωζώνης την τελευταία τετραετία (σ.σ. από το 2021 και μετά).
Το ενδιαφέρον της Euronext αποτυπώνει την εμπιστοσύνη της στον θετικό μακροπρόθεσμο ορίζοντα της ελληνικής οικονομίας και στις προοπτικές που προσφέρει η βαθύτερη ενσωμάτωση της ελληνικής κεφαλαιαγοράς σε ένα ευρύτερο πανευρωπαϊκό πλαίσιο. «Μια πιθανή συνεργασία με την ΕΧΑΕ θα ενίσχυε τη στρατηγική της Euronext για την ενοποίηση των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών, προσφέροντας ευκαιρίες ανάπτυξης και συνέργειας», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του κορυφαίου πανευρωπαϊκού φορέα χρηματιστηριακών αγορών.
Το σχέδιο «Innovate for Growth»
Με ήδη επτά πλήρως ενοποιημένες αγορές – Άμστερνταμ, Παρίσι, Μιλάνο, Λισαβόνα, Βρυξέλλες, Δουβλίνο και Όσλο – η Euronext διαχειρίζεται σχεδόν το 25% της συνολικής διαπραγμάτευσης μετοχών στην Ευρώπη, αποτελώντας το μεγαλύτερο hub ρευστότητας για εταιρείες και επενδυτές.
Στο τιμόνι της Euronext βρίσκεται ο Stéphane Boujnah, ένας χαρισματικός Γάλλος τεχνοκράτης και τραπεζίτης, ο οποίος από το 2015 οδηγεί την εταιρεία από εξαγορά σε εξαγορά – με αποκορύφωμα την εξαγορά της Borsa Italiana από το Λονδίνο το 2021. Το όραμά του; Η δημιουργία μιας ευρωπαϊκής υπερδομής για τα κεφάλαια, τεχνολογικά ανεξάρτητης, ανταγωνιστικής και απόλυτα ευθυγραμμισμένης με τις ανάγκες της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Τα ποσοτικά στοιχεία του deal
Τέλος, σε τεχνικό επίπεδο, ο ενοποιημένος όμιλος μπορεί να αξιοποιήσει την κοινή τεχνολογική υποδομή για διαπραγμάτευση και μετασυναλλακτικές υπηρεσίες και να λειτουργήσει στο πλαίσιο διασυνοριακής εκκαθάρισης. Καθίσταται, δε, ιδανικός εταίρος για την ενίσχυση της διεθνούς ελκυστικότητας και ανάπτυξης της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς, προσφέροντας ταυτόχρονα λειτουργικές συνέργειες και αυξημένη ανταγωνιστικότητα.
Το έργο της επίτευξης του deal γίνεται πιο εύκολο από τη στιγμή που η Euronext αποτιμά την ΕΧΑΕ στα 6,9 ευρώ, δηλαδή με premium 14,4% από την τρέχουσα τιμή (6,03 ευρώ) της μετοχής του ομίλου, η κεφαλαιοποίηση του οποίου υπολογίζεται στα 364 εκατ. ευρώ, δηλαδή 35 εκατ. ευρώ κάτω από το ποσό (399 εκατ. ευρώ) που δίνει η Euronext. Σε μετοχικό επίπεδο, η ΕΧΑΕ έχει να δει την τιμή που της προσφέρεται για την εξαγορά εδώ και 9 χρόνια και συγκεκριμένα από τις 25 Ιουλίου 2014. Σε περίπτωση «λευκού καπνού», 21,029 μετοχές της ΕΧΑΕ θα ανταλλαγούν για κάθε μία νέα μετοχή της Euronext, λαμβάνοντας υπόψη ότι η δεύτερη διαπραγματεύεται λίγο πάνω από τα 145,1 ευρώ.