Αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού με εισαγωγές στα Νοσοκομεία έφεραν στο προσκήνιο μνήμες που προσπαθούμε να αποβάλλουμε. Γεγονός που επιβεβαιώνεται η -του πρόσφατος παρελθόντος- κοινή τοποθέτηση λοιμωξιολόγων και πνευμονολόγων, πως ο κορωνοϊός ήρθε για να μείνει. Στο πλαίσιο αυτό, «μεταλλασσόμενος» με καινούργιο κάθε φορά «μανδύα» μετάλλαξης, θα βρίσκεται στο προσκήνιο.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για την νέα υποπαραλλαγή της «Ο», ΝΒ.1.8.1 ή «Nimbus», η οποία φαίνεται να ευθύνεται για την αύξηση των κρουσμάτων τόσο εντός, όσο και εκτός συνόρων. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, η θετικότητα που προκύπτει από το σύνολο των SARS-CoV-2 διαγνωστικών ελέγχων στην επικράτεια παρουσίασε ανοδική τάση τις τελευταίες εβδομάδες, η οποία βαίνει αυξανόμενη. Το ανησυχητικό είναι πως ο εμπειρογνώμονας του ECDC για τους ιούς του αναπνευστικού συστήματος, Ajibola Omokanye, δηλώνει ότι αν και η υποπαραλλαγή μοιάζει να ακολουθεί ένα αρκετά προβλέψιμο μοντέλο, «οι επιστήμονες παραμένουμε σε εγρήγορση». Η ανοσία του πληθυσμού έναντι του SARS-CoV-2 είναι μειωμένη στην Ευρώπη, λόγω των λιγότερων κρουσμάτων κορωνοϊού κατά τη διάρκεια του χειμώνα και εξ αιτίας αυτού, μπορεί να υπάρξει αύξηση των λοιμώξεων αυτό το καλοκαίρι και κυρίως των σοβαρών επιπλοκών με αύξηση των νοσηλειών.
Στη βάση της καταγεγραμμένης αύξησης κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ, των προειδοποιήσεων του ECDC για ενδεχόμενο εκδήλωσης σοβαρών λοιμώξεων και έγκυρων πληροφοριών που κάνουν λόγο για νοσηλείες ασθενών με Covid 19 στο Πνευμονολογικό Τμήμα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, η «Γνώμη» απευθύνθηκε στον Επίκουρο Καθηγητή Πνευμονολογίας, Φώτη Σάμψωνα, με ερωτήματα: Νοσηλεύονται περιστατικά με κορωνοϊό και αν ναι, πόσα; Αφορούν ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα και πόσο σοβαρά είναι; Είναι επικίνδυνη η νέα παραλλαγή; Ποια τα συμπτώματα και ποιες οι προφυλάξεις εν μέσω καλοκαιριού;
«Ο υπερσυγχρωτισμός βοηθά στην εξάπλωση»
«Αντιμετωπίζουμε κατά περιόδους έναν ιό που αποδεδειγμένα δεν είναι εποχικός, οπότε μπορεί να εκδηλωθεί κάθε εποχή. Πρόκειται για μια νέα υποπαραλλαγή της «Ο», και όπως προβλέπεται, το σχήμα της νέας μετάλλαξης βρίσκει έδαφος εξάπλωσης λόγω του μετακινούμενου πληθυσμού με μέσα μαζικής μεταφοράς και των αυξημένων επαφών, καθότι βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και των διακοπών. Αυτήν τη στιγμή νοσηλεύουμε δύο περιστατικά και το αμέσως προηγούμενο διάστημα είχαμε νοσηλεύσει άλλα δύο, ενώ για καιρό είχαμε σχεδόν ξεχάσει νοσηλείες ασθενών με Covid 19. Να σκεφτείτε ότι για μεγάλο διάστημα είχαμε 0 νοσηλείες και σποραδικά ένα κρούσμα που έχρηζε νοσηλείας».
«Μέτριας σοβαρότητας συμπτωματολογία,
που δεν αποκλείει σοβαρές επιπλοκές»
Αναφερόμενος ο ίδιος στην βαρύτητα της νόσου από την νέα παραλλαγή και των νοσηλευομένων ασθενών, επισημαίνει: «Τα περιστατικά που χρειάζονται νοσηλεία είναι λίγα μεν, πλην όμως υπάρχουν. Βεβαίως αφορούν ανθρώπους με υποκείμενα νοσήματα, και συνήθως η νόσος εκδηλώνεται με συμπτωματολογία μέτριας βαρύτητας, εστιασμένη στο αναπνευστικό, που όμως δεν αποκλείει τις επιπλοκές και την εξέλιξη σε πνευμονία».
«Επώδυνη φαρυγγίτιδα και ρινίτιδα
που ενδέχεται να εξελιχθεί σε πνευμονία»
Σχετικά με τα συμπτώματα της νέας παραλλαγής, ο Επίκ. Καθηγητής Πνευμονολογίας επισημαίνει: «Πρόκειται για συμπτώματα, που αφορούν σε λοίμωξη του αναπνευστικού. Το κύριο σύμπτωμα είναι ισχυρός πονόλαιμος μια επώδυνη φαρυγγίτιδα και ρινίτιδα. Τα συμπτώματα ξεκινούν απλά, αν και επώδυνα, και στην πορεία υπάρχει ενδεχόμενο να περιπλακεί η κατάσταση με εκδήλωση πνευμονίας».
Αίτια και κανόνες προφύλαξης
Ιδιαίτερα εστιάζει ο κ Σάμψωνας στα αίτια μετάδοσης και στους κανόνες προφύλαξης, υποστηρίζοντας πως λόγω της περιόδου διακοπών των πολιτών της χώρας μας, αλλά και για τους πολίτες όλων των κρατών, «λόγω του συγχρωτισμού των διακοπών του καλοκαιριού υπάρχει αυξημένη μεταδοτικότητα. Αυτή είναι προφανές πως οφείλεται σε τουριστικό κύμα εντός και εκτός συνόρων, και της ευρείας κινητοποίησης των πολιτών, που είναι προφανές πως υπερβαίνει την κανονικότητα. Νομίζω λοιπόν ότι η αυξητική τάση του κορωνοϊού δεν οφείλεται τόσο στην αυξημένη ισχύ της παραλλαγής σε μεταδοτικότητα, αλλά στο γεγονός ότι είναι καλοκαίρι και εκατομμύρια τουρίστες επισκέπτονται την Ελλάδα, οπότε θα φέρουν και τις παραλλαγές κορωνοϊού που υπάρχουν στις χώρες τους. Επίσης, είναι βέβαιο ότι οι άνθρωποι που έχουν συννοσηρότητες και χρόνια νοσήματα είναι φυσικό να επηρεάζονται περισσότερο». Καταλήγοντας, ο Επίκουρος Καθηγητής διατυπώνει συγκεκριμένους κανόνες προφύλαξης:
1) Για τους ηλικιωμένους, τους ασθενείς με νοσηρότητες και τις ευαίσθητες ομάδες, το επικαιροποιημένο εμβόλιο πρέπει να αποτελεί κανόνα.
2) Η δεύτερη καλύτερη προφύλαξη είναι, αν μπορείς να αποφύγεις τον συγχρωτισμό, να τον αποφύγεις.
4) Με τα πρώτα συμπτώματα, επίσκεψη στον γιατρό, ώστε αυτός να εφαρμόσει άμεσα και εξατομικευμένα την αγωγή που καθένας χρειάζεται.
ΓΝΩΜΗ