Πρωινή ρουτίνα: Πώς τα πρώτα 10 λεπτά της ημέρας καθορίζουν τη διάθεσή μας

    Ημερομηνία:

    Μπορεί τα πρώτα δέκα λεπτά μετά το ξύπνημα να φαντάζουν αμελητέα, ωστόσο σύμφωνα με νέα μελέτη, αρκούν για να διαμορφώσουν τη διάθεση, την ενέργεια και τελικά την απόδοσή μας για το υπόλοιπο της ημέρας. Η έρευνα, που διεξήχθη σε δείγμα 2.000 ενηλίκων, έδειξε ότι το 37% των συμμετεχόντων θεωρεί πως μπορεί να προβλέψει αν η μέρα του θα κυλήσει καλά ή όχι, αποκλειστικά βάσει των πρώτων λεπτών μετά το πρωινό ξύπνημα.

    Πρωινή ρουτίνα: Πώς τα πρώτα 10 λεπτά της ημέρας καθορίζουν τη διάθεσή μας

    Όπως φαίνεται, οποιαδήποτε παρέκκλιση από τη συνήθη πρωινή ρουτίνα -όσο μικρή κι αν είναι- έχει τη δύναμη να αποσυντονίσει, να αποδυναμώσει και, ενίοτε, να χαλάσει εντελώς το υπόλοιπο της ημέρας. Ο λόγος είναι απλός: χρειαζόμαστε περίπου 20-25 λεπτά για να «ξυπνήσει» πλήρως ο οργανισμός μας. Σ’ αυτό το διάστημα, η επανάληψη απλών καθημερινών κινήσεων -είτε πρόκειται για ένα ποτήρι νερό, έναν καφέ, λίγες διατάσεις ή λίγο χρόνο ησυχίας- δημιουργεί μια αίσθηση ελέγχου και σταθερότητας. Κι όταν αυτή διαταράσσεται, ακόμα και από μια ξεχασμένη πετσέτα ή μια άδεια καφετιέρα, οι επιπτώσεις δεν αργούν να μας πουν «καλημέρα».

    Και κάπου εδώ, αναδύεται από το συλλογικό μας ασυνείδητο εκείνη η φωνή της παιδικής μας ηλικίας: «Δέκα λεπτά ακόμα…» -η κλασική ικεσία προς τη μαμά, όταν ερχόταν να μας ξυπνήσει για το σχολείο. Μόνο που τώρα, ενήλικες πια, αυτά τα δέκα λεπτά δεν είναι διαπραγματεύσιμα· είναι ίσως τα πιο κρίσιμα της ημέρας.

    Η «ρουτίνα» του καθενός είναι μοναδική
    Δεν χρειάζεται βέβαια να μιμηθούμε υπερβολικές ρουτίνες όπως του Mark Wahlberg, που ξυπνά στις 3:30 τα ξημερώματα για προσευχή και γυμναστική, ή της Anna Wintour που παίζει τένις πριν από το πρώτο της meeting. Αρκεί να υιοθετήσουμε μια επαναλαμβανόμενη, ρεαλιστική ακολουθία ενεργειών που ταιριάζει στον ρυθμό και τις ανάγκες μας. Η έρευνα καταγράφει συγκεκριμένα τι μπορεί να μας «χαλάσει» μέσα στα πρώτα λεπτά της ημέρας:
    -Το 38% αισθάνεται εκτός ρυθμού αν δεν πιει καφέ ή τσάι.
    -Το 28% δηλώνει ότι η έλλειψη νερού τους επηρεάζει αρνητικά.
    -Το 22% αναφέρει την απουσία σωματικής δραστηριότητας ως ανασταλτικό παράγοντα.
    Και κάπου εκεί, να το και το πρώτο «doomscrolling» Mια από τις πιο ύπουλες παγίδες της εποχής μας: το κινητό μας. Το άνοιγμα της οθόνης -και στη συνέχεια, το πρωινό doomscrolling, η εμμονική κατανάλωση αρνητικών ειδήσεων και περιεχομένου, που μας καθηλώνει αλλά ταυτόχρονα επιβαρύνει το νευρικό μας σύστημα.

    Έρευνες στην ψυχολογία και στις νευροεπιστήμες δείχνουν ότι η συνεχής έκθεση σε δυσοίωνα ή αγχωτικά ερεθίσματα αυξάνει τα επίπεδα της κορτιζόλης (ορμόνης του στρες), ενώ ενισχύει την αίσθηση ανασφάλειας και αδυναμίας ελέγχου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ξεκινάμε τη μέρα μας με αρνητικό πρόσημο, πριν καν σηκωθούμε από το κρεβάτι. Το scroll δεν μας «ξυπνά» -μας παγιδεύει. Αντί γι’ αυτό, μπορούμε να επιλέξουμε λίγες στιγμές ηρεμίας χωρίς οθόνες, με λίγο φως, μερικές αναπνοές ή ένα απλό «καλημέρα» στον εαυτό μας. Το σώμα και το μυαλό χρειάζονται περιβάλλον ασφάλειας για να ξεκινήσουν σωστά.

    Η καλή μέρα από το προηγούμενο βράδυ φαίνεται
    Παρ’ όλα αυτά, τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει έναν καλό βραδινό ύπνο. Το 70% των συμμετεχόντων αναφέρει ότι, όταν κοιμάται επαρκώς, νιώθει πως η μέρα κυλά καλύτερα. Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι, ενώ οι περισσότεροι κοιμούνται γύρω στις έξι ώρες, σχεδόν οι τρεις στους τέσσερις δηλώνουν πως θα ένιωθαν σημαντικά καλύτερα με μία ώρα επιπλέον.
    Η ουσία, λοιπόν, δεν είναι να γίνουμε πρωινοί υπερήρωες. Είναι να οργανώσουμε το ξύπνημά μας με τρόπο που να υπηρετεί τη δική μας καθημερινότητα. Ένα καθαρό φλιτζάνι για τον πρωινό καφέ, λίγο φως, λίγο νερό και μια μικρή ανάσα ηρεμίας. Ίσως τελικά εκεί να κρύβεται το μυστικό μιας καλής ημέρας. Να μην ξεχνάμε: Πως, για να ξεκινήσει σωστά η ημέρα, δεν χρειάζεται υπερπροσπάθεια, χρειάζεται συνέπεια και να αποφεύγουμε να αφήνουμε την τύχη της μέρας μας στα χέρια του… snooze.
    Φωτογραφίες: Getty Images / Ideal Image

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    ΠΑΤΡΑ: Πρόεδρος στο Τμήμα Λογοθεραπείας του Πανεπιστημίου Πατρών ο Τάκης Πλώτας

    Εγραψε ο γιατρός Τάκης Πλώτας: Σήμερα ενημερώθηκα πως εκδόθηκε το...

    ΣΚΑΪ και Ιλιτζαλί καλούν Ντάνο – Ετοιμάζεται μεγάλη επιστροφή

    Τη νέα prime time ετοιμάζουν τα στελέχη του ΣΚΑΪ...

    «Οχτώ γυναίκες» από τη θεατρική ομάδα του Δήμου Δυτικής Αχαΐας

    Αποφασισμένοι να προστατέψουν με κάθε μέσο τον δημόσιο χαρακτήρα...