Αιχμές για τα πρόσφατα μέτρα της κυβέρνησης για το άσυλο διατύπωσε ο Γιώργος Παπανδρέου στον χαιρετισμό του στη Σκιάθο ανοίγοντας τις συζητήσεις του 27ου Συμποσίου της Σύμης.
«Δυστυχώς ακόμη και εδώ στην Ελλάδα, η κυβέρνηση λαμβάνει αντισυνταγματικά, απαράδεκτα μέτρα, πιστεύοντας πως το προσφυγικό λύνεται με άρνηση δικαιωμάτων και «στρατιωτικοποίηση» των συνόρων», είπε ο πρώην πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι κι ίδιος προέρχεται από οικογένεια προσφύγων.
«Ας θυμόμαστε: Η πιο ισχυρή δύναμη απέναντι στην τυραννία δεν είναι απλώς οι νόμοι ή οι συμφωνίες-είναι οι άνθρωποι που νοιάζονται.’Ανθρωποι που τολμούν να σταθούν μαζί και να πουν:
Μπορούμε να χτίσουμε ένα άλλο μέλλον», επισήμανε και συμπλήρωσε πώς «σε έναν κόσμο κατακερματισμένο, όπου η απογοήτευση, ο φόβος, η ανασφάλεια, ακόμη και το μίσος και η οργή μας κυκλώνουν, αυτό που θα κάνουμε εδώ αυτές τις ημέρες-στη Σκιάθο, ίσως να είναι η πιο ριζοσπαστική πράξη όλων: Να σκεφτούμε μαζί. Να αισθανθούμε μαζί. Να φανταστούμε ξανά.»
«Κι όμως, είμαστε εδώ φέτος και γιατί ανησυχούμε.
Ανησυχούμε για την κλιματική κρίση – που προκαλείται από μια οικονομία βασισμένη στα ορυκτά καύσιμα και κυριολεκτικά κάνει τον πλανήτη μας να καίγεται. Εδώ στη Σκιάθο το νιώθουμε: ξηρασίες, προειδοποιήσεις για πυρκαγιές, ένα εύθραυστο οικοσύστημα σε πίεση.
Ανησυχούμε για τις καλπάζουσες ανισότητες που διαβρώνουν τις δημοκρατίες μας. Όπου μια νέα ολιγαρχία καταλαμβάνει θεσμούς, διαβρώνει την εμπιστοσύνη, διασπείρει παραπληροφόρηση και φιμώνει τη διαφωνία.
Ανησυχούμε για τεχνολογίες χωρίς ηθική.
Ανησυχούμε, φρίττουμε, αποστρεφόμαστε τη βαρβαρότητα, τη σκοτεινή πλευρά της ανθρωπότητας που εξευτελίζει ζωές, αξιοπρέπεια και μέλλον-στη Μέση Ανατολή, καθημερινά στη Γάζα, στον εμφύλιο στο Σουδάν, στους ατελείωτους νυχτερινούς βομβαρδισμούς στην Ουκρανία.
Το φετινό Συμπόσιο πραγματοποιείται μέσα σε ένα παγκόσμιο κύμα αυταρχισμού-ύπουλο ή κραυγαλέο, σιωπηλό ή ορμητικό.Σε όλο τον κόσμο, τα δικαιώματα πολιορκούνται. Οι ελευθερίες υποχωρούν. Η διαφωνία ποινικοποιείται.
Και οι αποδιοπομπαίοι τράγοι βρίσκονται παντού – μετανάστες, μειονότητες, ευάλωτοι -, που κατηγορούνται για κρίσεις που δεν προκάλεσαν», ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός.