Πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης κάνουν λόγο για ύπαρξη κυκλώματος στην Ιατροδικαστική Πάτρας, το οποίο δρούσε ανεξέλεγκτα εδώ και τουλάχιστον 30 χρόνια, καθώς τα ευρήματα που αποκαλύφθηκαν ξεπερνούν τα όρια της κινηματογραφικής φαντασίας, μηδενίζοντας παράλληλα κάθε ίχνος ανθρωπιάς και σεβασμού στο άψυχο σώμα.
Υψηλόβαθμα υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Δικαιοσύνης, συνοδεία αστυνομικών οργάνων, πραγματοποίησαν αιφνιδιαστική έφοδο στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πατρών προκειμένου να μεταφέρουν στο υπουργείο όλες τις ιατροδικαστικές εκθέσεις που εκδόθηκαν από 1.1.2020 έως σήμερα, τόσο για τις περιπτώσεις ζώντων προσώπων όσο και ατόμων τα οποία έχουν αποβιώσει.
Προηγούμενα, η Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πατρών είχε τεθεί σε καθεστώς αναστολής με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη, ενώ λίγες ημέρες αργότερα τέθηκαν σε αναστολή καθηκόντων ο Ανδρέας Γκότσης, ιατροδικαστής Πατρών, και ο προϊστάμενος Γραμματείας της ίδιας Υπηρεσίας, Σταύρος Αρβανιτάκης.
ΘΑ ΕΡΕΥΝΗΘΟΥΝ 4000 ΦΑΚΕΛΟΙ
Ενας-ένας οι φάκελοι από τους 4.000 που κατασχέθηκαν θα ερευνηθούν από τη Γενική Διεύθυνση Ιατροδικαστικής του υπουργείου Δικαιοσύνης και θα επανεξεταστούν προκειμένου να διαπιστωθεί αν όντως ήταν φυσιολογικά ή όχι τα αίτια θανάτου, όπως αναγράφονται στα σχετικά πιστοποιητικά που έχουν εκδοθεί από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πατρών.
Από τον μέχρι τώρα έλεγχο των 4.000 φακέλων που κατασχέθηκαν, τα ευρήματα συγκλονίζουν, αλλά παράλληλα διαπιστώνεται ότι υπάρχουν πολλά κενά και παραλήψεις στους φακέλους, που δημιουργούν εύλογα ερωτήματα και απορίες για το πώς συντάχθηκαν και με ποια κριτήρια εκδόθηκαν τα πιστοποιητικά θανάτων.
Σε πολλές περιπτώσεις, στους φακέλους δεν υπάρχουν βασικά στοιχεία της νεκροψίας και της νεκροτομής, καθώς όλα τα ευρήματα πρέπει να καταγράφονται και να φωτογραφίζονται. Οι φωτογραφίες είναι ελάχιστες ή δεν υπάρχουν καθόλου.
Κατά τη νεκροψία καταγράφονται τα φυσικά χαρακτηριστικά του ατόμου (ύψος, χρώμα μαλλιών, ματιών, αν είναι αρτιμελές κ.τλ.). Επίσης καταγράφονται όλες οι κακώσεις που ανευρίσκονται στο σώμα του, από τις πιο μικρές ως τις πιο μεγάλες (όπως εκδορές, θλαστικά τραύματα, εκχυμώσεις κ.ά.), ενώ στον φάκελο πρέπει να υπάρχουν και οι ιστολογικές εξετάσεις, εφόσον κρίθηκε ότι ήταν αναγκαίες. Στις περιπτώσεις εκείνες κατά τις οποίες στους φακέλους δεν περιλαμβάνονται τα αναγκαία στοιχεία που να αιτιολογούν την πραγματική αιτία θανάτου ή οι ελλείψεις είναι πολλές, τότε η Γενική Διεύθυνση Ιατροδικαστικής θα ζητήσει τη συνδρομή των εισαγγελικών αρχών. Και αυτό για να γίνει η ανασύσταση των ελλιπών φακέλων από τα αρχεία και τις δικογραφίες που έχουν σχηματιστεί στις εισαγγελίες, για να διαπιστωθεί αν τα αναγραφόμενα αίτια θανάτου ανταποκρίνονται με αυτά της πραγματικότητας.
Μία από τις νέες ακραίες περιπτώσεις που ανακαλύφθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Ιατροδικαστικής μεταξύ των 4.000 φακέλων που ερευνά, είναι η περίπτωση άντρα ο οποίος έφερε κατάγματα στο κεφάλι, στα πλευρά και σε άλλα σημεία του σώματός του. Παρ’ όλα αυτά, στην ιατροδικαστική έκθεση (πιστοποιητικό θανάτου) αναγράφεται ως αιτία θανάτου «μηνιγγίτιδα».
Ακόμη, στο μικροσκόπιο της Γενικής Διεύθυνσης Ιατροδικαστικής έχει μπει η υπόθεση της Ειρήνης Λαγούδη, η οποία βρέθηκε νεκρή μέσα στο αυτοκίνητό της τον Ιανουάριο του 2018. Η οικογένεια της άτυχης κοπέλας ζητάει να ανοίξει ο φάκελος της υπόθεσης καθώς, όπως ισχυρίζεται, ο θάνατος της 44χρονης και μητέρας τριών παιδιών δεν ήταν αυτοχειρία, αλλά εγκληματική ενέργεια. Για την υπόθεση αυτή η Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πατρών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για αυτοχειρία μέσω εισπνοής αναθυμιάσεων από πυρκαγιά την οποία η ίδια φέρεται να προκάλεσε.