Να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του στον απόηχο της τοποθέτησής του στο Συνέδριο του Economist στη Θεσσαλονίκη, αλλά και των πληροφοριών που διαχέονται αναφορικά με την ίδρυση νέου κόμματος ζήτησαν εμμέσως από τον πρώην πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, η οποία συνεδρίασε με αντικείμενο την αποτίμηση της παρουσίας του κόμματος στη ΔΕΘ, αλλά και με φόντο τις νέες κομματικές συνεργασίες στο προοδευτικό ημισφαίριο.
Ακόμη και αν δεν αναφέρθηκαν όλοι ονομαστικά στην περίπτωση του Αλέξη Τσίπρα, εντούτοις ήταν σαφές πως υπάρχει «ένας ελέφαντας στο δωμάτιο», τον οποίο έθεσε στο επίκεντρο της εσωκομματικής συζήτησης πρώτος χθες ο πρώην αναπληρωτής υπουργός, Τρύφων Αλεξιάδης.
Με ισχυρές δόσεις ειλικρίνειας, ο κ. Αλεξιάδης, ο οποίος εσωκομματικά ανήκει στην ομάδα που στηρίζει τον Παύλο Πολάκη, φέρεται να ανέφερε πως «υπάρχει ένας ελέφαντας στο δωμάτιο», για να προσθέσει πως «σε όποιον δεν αρέσει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και το πρόγραμμά του, να φύγει τώρα και όχι να περιμένει να γίνει πρώτα ένα νέο κόμμα». Ο ίδιος έθεσε ακόμη ζήτημα ως προς την ενημέρωση του κομματικού οργάνου, καθώς δεν υπήρχε επεξεργασία του προγράμματος του κόμματος που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος παρουσίασε στη ΔΕΘ, ενώ έθιξε ακόμη και θέματα καθυστερήσεων στη λειτουργία.


Πάντως, κατά τον κ. Αλεξιάδη, «ό,τι είναι να γίνει, θα γίνει από τον ΣΥΡΙΖΑ» στην επόμενη φάση, δηλαδή η Κουμουνδούρου δεν θα ξεπεραστεί από τα γεγονότα.
Στην αγωνία περαιτέρω διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ στην προοπτική ενός νέου κόμματος Τσίπρα (και όχι μόνο) απέβλεπε, κατά πληροφορίες, και η τοποθέτηση χθες του Γιώργου Παναγιωτόπουλου, που πρόσκειται στην πλευρά Πολάκη, ο οποίος φέρεται να ζήτησε να δεσμευθούν μέσω υπογραφών τους σε κοινό κείμενο οι βουλευτές πως δεν σκοπεύουν να αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ, ασκώντας έμμεση πίεση στον Αλέξη Τσίπρα.