Το χωριό του Αθανάσιου Διάκου ετοιμάζεται να εορτάσει τα 200 χρόνια από το 1821

    Ημερομηνία:

    Η επέτειος των 200 χρόνων από την Επανάσταση δεν θα φρεσκάρει μόνον τις γνώσεις ιστορίας μας αλλά και της γεωγραφίας. Ηρωικές μάχες, ενέδρες σε βουνά, γενέτειρες ξακουστών ηρώων βγαίνουν από την αφάνεια του χρόνου και ξαναλάμπουν κάτω από το φως του παρόντος. Σε αυτή τη νέα θέαση έρχεται συχνά να προστεθεί η αχτίδα της ευεργεσίας και της προσφοράς. Οπως στην περίπτωση του χωριού Αθανάσιος Διάκος στη Φωκίδα, χτισμένο στα 1.050 μέτρα ύψος, με τον ορεινό όγκο από τα Βαρδούσια να φτάνει ώς τον ουρανό. Λέγεται ότι είναι ο τόπος καταγωγής του πολέμαρχου και, μάλιστα, το 1922 για να τιμήσει τη μνήμη του –100 χρόνια μετά το 1821–, ο Πλαστήρας έδωσε το όνομά του στο μέρος αυτό που λεγόταν έως τότε Μουσουνίτσα.

    to-chorio-toy-athanasioy-diakoy-etoimazetai-na-eortasei-ta-200-chronia-apo-to-18210
    Το άγαλμα του ήρωα δεσπόζει στην πλατεία.
    Φλίγκος

    Πριν από λίγο καιρό το ζεύγος Νινέτας και Νίκου Βαφειά έκανε μια δωρεά για την ανάπλαση ενός εκπληκτικού παραποτάμιου μονοπατιού που είναι το ωραιότερο σημείο του χωριού και το πιο νευραλγικό, καθώς ενώνει τα δύο μέρη του. Από τον Αθανάσιο Διάκο κατάγονται οι γονείς της δωρήτριας. «Ο Κωνσταντίνος και η Αλίκη Σταματοπούλου είχαν προσφέρει πάρα πολλά για το χωριό μας εκείνα τα χρόνια. Hταν άνθρωποι που ήταν πάντα παρόντες στις ανάγκες μας και δίπλα από τον κάθε συγχωριανό μας που χρειαζόταν βοήθεια. Ακόμα και σήμερα η αίσθηση ευγνωμοσύνης για την προσφορά της οικογένειας είναι έντονη», λέει στη στήλη ο πρόεδρος της κοινότητας Κώστας Μαστροκωστόπουλος, ένας νέος και ορεξάτος άνθρωπος που θέλει να προσφέρει στο ξαναζωντάνεμα του τόπου.

    GLEARNET
    to-chorio-toy-athanasioy-diakoy-etoimazetai-na-eortasei-ta-200-chronia-apo-to-18211
    Μέρος του ωραίου μονοπατιού.

    Oπως μας εξηγεί, το ζεύγος Σταματοπούλου είχε συνεισφέρει πολλά για την ανάπτυξη του χωριού αλλά και για την τουριστική του άνθηση. Με την απογραφή του 2011 καταγράφηκαν περίπου 500 κάτοικοι, αλλά μια συνηθισμένη καθημερινή του χειμώνα βρίσκονται περίπου 30 άτομα στο χωριό. Τα Σαββατοκύριακα όμως υπήρχαν εκατοντάδες επισκέπτες που ήθελαν να δουν το πολύ ωραίο φυσικό περιβάλλον, τα γραφικά σπίτια αλλά και το Μουσείο του Αθανάσιου Διάκου. Ολα αυτά βέβαια προ πανδημίας, διότι σήμερα η κίνηση έχει σταματήσει τελείως, όπως επισημαίνει ο κ. Μαστροκωστόπουλος, που διατηρεί ταβέρνα και ξενώνα.

    to-chorio-toy-athanasioy-diakoy-etoimazetai-na-eortasei-ta-200-chronia-apo-to-18212
    Η επιγραφή της δωρεάς της ανάπλασης.

    Τώρα λοιπόν η επόμενη γενιά παίρνει τη σκυτάλη της προσφοράς, με τον Νίκο και τη Νινέτα Βαφειά να καλύπτουν τα έξοδα της ανάπλασης αλλά να είναι διατεθειμένοι να συμβάλουν και σε άλλα εγχειρήματα. Τα εγκαίνια του παρόντος έργου θα γίνουν –πρώτα ο Θεός– στις 8 Αυγούστου, με την ελπίδα ότι ο Αθανάσιος Διάκος μαζί με τους λοιπούς ήρωες της Επανάστασης θα μας συνδράμει νοερά να νικήσουμε κατά κράτος την πανδημία για να περάσουμε ένα «κανονικό» καλοκαίρι.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Πάτρα – Δύο ανήλικα και ένα αγόρι χτυπούσαν 14χρονο! Τους πέρασαν χειροπέδες όπως και στους γονείς τους

    Συνελήφθησαν τρεις ανήλικοι για ξυλοδαρμό 14χρονου μαθητή στην Πάτρα Συνελήφθησαν,...

    Η Έλσα Τόλη νυφούλα στο Λας Βέγκας με παπά τον «Ελβις»

    Παντρεύτηκε στο Λας Βέγκας η Ελσα Τόλη χωρίς να το… περιμένει, σε έναν γάμο-έκπληξη που ετοίμασε...

    Ημερίδα για την  «Εξωστρέφεια Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων»

    Η Διαχειριστική Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Δυτικής Ελλάδας – Πελοποννήσου –...

    ΠΑΤΡΑ: Ανοίγει μετά από 10 χρόνια πασίγνωστο κλαμπ! Ποιοι κινούν τα νήματα…

    ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: https://toloukoumi.gr/%cf%80%ce%b1%cf%84%cf%81%ce%b1-%ce%b1%ce%bd%ce%bf%ce%af%ce%b3%ce%b5%ce%b9-%ce%bc%ce%b5%cf%84%ce%ac-%ce%b1%cf%80%cf%8c-10-%cf%87%cf%81%cf%8c%ce%bd%ce%b9%ce%b1-%cf%80%ce%b1%cf%83%ce%af%ce%b3%ce%bd/