Δεκάδες χιλιάδες στους δρόμους της Μιανμάρ παρά τις εφόδους και τη φονική καταστολή

    Ημερομηνία:

    Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν ενάντια της Χούντας από το βορά μέχρι το νότο της Μιανμάρ, παρά τις νυχτερινές εφόδους των δυνάμεις ασφαλείας στη Ρανγκούν, τη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, για να συλλάβουν τους ακτιβιστές και ηγέτες των κινητοποιήσεων.

    Η μεγαλύτερη πορεία έγινε στη Μανταλέι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, όπου οι διαδηλωτές και οι διαδηλώτριες τήρησαν δύο λεπτών σιγή στη μνήμη των θυμάτων, καθώς τουλάχιστον 55 άνθρωποι έχουν πέσει θύματα αστυνομικής καταστολής, σύμφωνα με απολογισμό των Ηνωμένων Εθνών.

    Οι διαμαρτυρίες σήμερα σε πολλές πόλεις είναι αλλού ειρηνικές και αλλού σημαδεύτηκαν ξανά από άγρια καταστολή. Η αστυνομία προχώρησε σήμερα στη ρίψη δακρυγόνων, χειροβομβίδων στην περιοχή Σαν. Μάρτυρας ανέφερε πως η αστυνομία άνοιξε πυρ για να διαλύσει διαμαρτυρία στην ιστορική πόλη Μπαγκάν, αλλά δεν είναι σαφές εάν πρόκειται για πλαστικές σφαίρες ή πραγματικά πυρά.

    Φλίγκος

    Είχαν προηγηθεί οι επιδρομές στρατιωτών και αστυνομικών σε συνοικίες της Ρανγκούν κατά τις οποίες ακούστηκαν πυρά. Συνέλαβαν τουλάχιστον τρία πρόσωπα στη συνοικία Κιαουκτάντα, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

    Ξύλο και προσαγωγές

    GLEARNET

    «Απαίτησαν να πάρουν τον πατέρα και τον αδελφό μου. Δεν θα μας βοηθήσει κανένας; Μην τους αγγίζετε! Να πάρετε κι εμάς μαζί αφού θέλετε να τους πάρετε», φώναζε μια γυναίκα καθώς δύο από τους τρεις συλληφθέντες, ένας γνωστός ηθοποιός κι ο γιος του, προσάγονταν.

    Στρατιώτες επέδραμαν ψάχνοντας έναν δικηγόρο του Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία, του κόμματος της Αούνγκ Σαν Σου Τσι, γνωστοποίησε μέλος του διαλυμένου από τη χούντα κοινοβουλίου. Δεν τον βρήκαν.

    «Οι κρατούμενοι δέχθηκαν γροθιές, κλωτσιές, χτυπήματα με ρόπαλα, προτού τους σύρουν σε αυτοκίνητα της αστυνομίας», ανέφερε η Ένωση Αρωγής στους Πολιτικούς Κρατούμενους (ΕΑΚΠ), που δεν έχει ακόμη ανακοινώσει πόσοι άνθρωποι συνελήφθησαν τη νύχτα.

    Πάνω από 1.700 άνθρωποι είχαν συλληφθεί μέχρι χθες από τις δυνάμεις του καθεστώτος, σύμφωνα με την ΕΑΚΠ. Σήμερα δεν ήταν διαθέσιμος κάποιος εκπρόσωπος της αστυνομίας για σχόλια. Εκπρόσωπος του καθεστώτος δεν απάντησε στις κλήσεις δημοσιογράφου του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

    Οι σχεδόν καθημερινές κινητοποιήσεις και απεργίες έχουν παραλύσει την δραστηριότητα στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας από την 1η Φεβρουαρίου, μέρα επιβολής του πραξικοπήματος από τον στρατό, που ανέτρεψε και συνέλαβε τη de facto επικεφαλής της εκλεγμένης κυβέρνησης Αούνγκ Σαν Σου Τσι και άλλους πολιτικούς.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    ΕΕ: Μία στις πέντε συντάξεις κάτω από το όριο φτώχειας – «Καμπανάκι» για μεταρρυθμίσεις

    Η φτώχεια ενδέχεται να καταστεί ο κανόνας για πολλούς Ευρωπαίους πολίτες...

    “Οξύγονο” από τις ταξιδιωτικές εισπράξεις -12,18 δισ. ευρώ στα ταμεία στο 7μηνο

    Ρεκόρ κατέγραψαν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις στο επτάμηνο του 2025....

    “Στο σφυρί” τρία μεγάλα ακίνητα πασίγνωστου τραγουδιστή στην Αχαϊα! Δείτε τα σε φωτογραφίες

    ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: https://toloukoumi.gr/%cf%83%cf%84%ce%bf-%cf%83%cf%86%cf%85%cf%81%ce%af-%cf%84%cf%81%ce%af%ce%b1-%ce%bc%ce%b5%ce%b3%ce%ac%ce%bb%ce%b1-%ce%b1%ce%ba%ce%af%ce%bd%ce%b7%cf%84%ce%b1-%cf%80%ce%b1%cf%83%ce%af%ce%b3%ce%bd/

    Δύο τραυματίες από έκρηξη φιάλης οξυγόνου σε μάντρα

    Μεγάλη έκρηξη σημειώθηκε νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής (19.09.2025)...