Το 87% στην Αττική και το 50% σε όλη την Ελλάδα αναμένεται να φτάσει, μέχρι τις 31 Μαΐου, το ποσοστό των μεταλλαγμένων στελεχών του SARS-CoV-2, επί του συνόλου των ημερήσιων νέων κρουσμάτων κορονοϊού, σύμφωνα με τη νέα τεχνική έκθεση του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, υπό τον καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη, την οποία παρουσιάζει η Realnews.
Σε αυτήν, καταγράφεται ανά μήνα η σταδιακή επικράτηση και κυριαρχία των μεταλλαγμένων στελεχών, που αιτιολογεί σε μεγάλο βαθμό, σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, την επιδείνωση που παρουσιάζει η επιδημιολογική κατάσταση τις τελευταίες εβδομάδες στην ελληνική επικράτεια και ιδιαίτερα στην Αττική, η οποία ήταν δύσκολο να εξηγηθεί μόνο από την πλημμελή εφαρμογή των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης λόγω κόπωσης του πληθυσμού. Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα του ΕΟΔΥ, που αφορούν την παρουσία του βρετανικού στελέχους B.1.1.7, και χρησιμοποιώντας αυτά τα δεδομένα για την εξέλιξη της πανδημίας στο μοντέλο Core (το υπολογιστικό εργαλείο διαχείρισης του κινδύνου, που αναπτύχθηκε από το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ και την ομάδα HERACLES, σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια προηγμένων σπουδών στην Ιταλία), η ομάδα του κ. Σαρηγιάννη κατάφερε να υπολογίσει το ποσοστό παρουσίας του ως προς τον συνολικό αριθμό νέων κρουσμάτων σε ημερήσια βάση, καθώς και την εξέλιξη του ποσοστού αυτού τους επόμενους μήνες.
Οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν εφιαλτική την επικράτηση της νέας παραλλαγής, καθώς, από τη στιγμή που πρωτοεμφανίστηκε το μεταλλαγμένο στέλεχος, λόγω της υψηλότερης μεταδοτικότητάς του, έχει αρχίσει να αυξάνει τη συμμετοχή του στον συνολικό αριθμό νέων κρουσμάτων. Αυτό συμβαίνει στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας, αλλά σε πολύ υψηλότερο βαθμό στην Αττική. «Η εξάπλωση του μεταλλαγμένου στελέχους θα ήταν πολύ υψηλότερη αν τη χρονική περίοδο εισαγωγής του στην Ελλάδα δεν βρισκόμασταν σε lockdown, ενώ επιπλέον συμβολή στον περιορισμό της διασποράς του είχε το αυστηρό lockdown που επιβλήθηκε οριζόντια από τις 3 έως και τις 16 Ιανουαρίου. Σε αντίθετη περίπτωση, η διασπορά του θα ήταν πολύ υψηλότερη τώρα και η συνολική επιδημιολογική εικόνα στη χώρα πολύ χειρότερη», αναφέρει ο καθηγητής.