Αχαΐα: Αγανάκτηση για την περιβαλλοντική εισφορά – Τι θα πληρώσουν οι Δήμοι

    Ημερομηνία:

    Mavropoulis
    Στο ποσό των 738 χιλ. ευρώ αθροίζεται το ποσό της περιβαλλοντικής εισφοράς που θα πρέπει να πληρώσουν κατ’ αναλογία οι Δήμοι Πατρέων, Δυτικής Αχαΐας, Καλαβρύτων και Ερυμάνθου για το 2020. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος έχει θεσπίσει ένα αυστηρότερο πλαίσιο για τους δήμους που δεν προωθούν έργα διαχείρισης στερεών αποβλήτων, προκαλώντας τις ενστάσεις των αιρετών.

     

    Η «ΠτΚ» θέτει το ζήημα και ζήτησε τις απόψεις δύο Δημάρχων∙ του Κώστα Πελετίδη από τον μεγαλύτερο πληθυσμιακά δήμο (Πατρέων) της Αχαΐας και του Θεόδωρου Μπαρή από τον μικρότερο πληθυσμιακά δήμο (Ερυμάνθου) της περιφερειακής ενότητας.

     

    Ας δούμε, όμως, πρώτα πως έχει το ζήτημα για τους τέσσερις Δήμους που μετέχουν στο Σύνδεσμο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων. Το ποσό της περιβαλλοντικής εισφοράς υπολογίζεται από τον σύνδεσμο με βάση τις ποσότητες ανεπεξέργαστων αποβλήτων που διατέθηκαν σε Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων λαμβάνοντας υπόψη την μείωση από την εξέλιξη των Μονάδων Μηχανικής Βιολογικής Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ/ΜΕΒ) και πρέπει να καταβάλλεται στο «Πράσινο Ταμείο».

     

    Στην περίπτωσή μας και με βάση τα στοιχεία που παραδόθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας το προηγούμενο καλοκαίρι, στο ΧΥΤΑ Ξερόλακκας η ετήσια ποσότητα απορριμμάτων ανήλθε σε 96.505 τόνους.

     

    Στον ΧΥΤΑ Φλόκα που εξυπηρετεί τους Δήμους Δυτικής Αχαΐας, Ερυμάνθου και Καλαβρύτων η ετήσια ποσότητα ήταν 20.119 τόνοι (σύνολο 116.624 τόνοι).
    Για μεν την Ξερόλακκα το αρχικό ετήσιο κόστος ταφής, δηλαδή 96.480 τόνοι επί 10 ευρώ/τόνο, ανέρχεται στις 964.800 ευρώ.

     

    Η μείωση της περιβαλλοντικής εισφοράς λόγω προόδου του έργου ΜΕΑ/ΜΕΒ υπολογίζεται στο 35% για την Πάτρα και το τελικό ποσό της περιβαλλοντικής εισφοράς διαμορφώνεται στις 627.120 ευρώ. Για το ΧΥΤΑ του Φλόκα το αρχικό το ετήσιο κόστος ταφής, δηλαδή 17.119 τόνοι (11.760 τόνοι για τη Δυτική Αχαΐα, 3.361 για τα Καλάβρυτα και 1.998 τόνοι για τον Ερύμανθο) επί 10 ευρώ/τόνο, ανέρχεται στις 171 χιλ. ευρώ.

     

    Η μείωση της περιβαλλοντικής εισφοράς λόγω προόδου του έργου ΜΕΑ/ΜΕΒ υπολογίζεται στο 35% και σε αυτή την περίπτωση και το τελικό ποσό της περιβαλλοντικής εισφοράς για τους τρεις δήμους διαμορφώνεται στις 111 χιλ. ευρώ.
    GYMALL

     

    Οι 738 χιλ. (627 χιλ. από την Πάτρα και 171 χιλ. ευρώ από τους υπόλοιπους τρεις δήμους), θα πρέπει να βγουν από τα δημοτικά ταμεία. Οι δήμοι της Αχαΐας είχαν αντιδράσει από την άνοιξη, βλέποντας αυτό που έρχεται. Τώρα, όμως, επανέρχεται στο προσκήνιο με αφορμή το νόμο του Υπουργείου Περιβάλλοντος που αυστηροποιεί το πλαίσιο της περιβαλλοντικής εισφοράς για τους δήμους που δεν έχει κάνει προόδους στην κατασκευή υποδομών για την διαχείριση των στερεών αποβλήτων τους.

     

    Μεταβιβάζουν τις ποινές στους δήμους
    Ο Κώστας Πελετίδης, έχει τον πιο υψηλό «λογαριασμό» να καταβάλει ως περιβαλλοντική εισφορά. Ο δήμαρχος Πατρέων εξήγησε, μιλώντας στην «ΠτΚ», ότι στο ερώτημα: «Το αντέχει ο Δήμος;» η απάντηση δεν είναι ουδέτερη. «Ποιος είναι ο Δήμος; Δήμος είναι οι πολίτες και αυτοί καλούνται να πληρώσουν.» Επισημαίνει ότι με το νέο νόμο η εισφορά ανεβαίνει ακόμα περισσότερο, προκαλώντας ερωτηματικά και αντιδράσεις από τους δημάρχους που αναρωτιούνται τι κακό έκαναν, ώστε οι δήμοι και κατ’ επέκταση οι πολίτες να αντιμετωπίζονται τιμωρητικά από το κράτος. «Μας έδωσε (σ.σ. το κράτος) τα εργαλεία που χρειαζόμαστε και δεν κάναμε αυτό που έπρεπε; Αντιθέτως, μας προσθέτει προβλήματα» μας είπε ο Κ. Πελετίδης.

     

    Εκτιμά ότι το ζήτημα ξεκινάει από την Ευρωπαϊκή Ένωση που επιβάλει ποινές στην Ελλάδα επειδή δεν ακολουθεί τις οδηγίες της για τα απορρίμματα και το κράτος με την σειρά του μεταβιβάζει τις ποινές στους δήμους με την μορφή της περιβαλλοντικής εισφοράς. «Αυτός που πρέπει να “τιμωρηθεί” είναι η κυβέρνηση που μας βάζει εμπόδια με νέους νόμους, τροποποιημένα χρονοδιαγράμματα κ.ά. Μια κρατική υπηρεσία είναι ο δήμος και με βάση το θεσμικό πλαίσιο κάνουμε αυτά που μας θέτουν. Τα κάνουμε και μας βάζουν ποινές…Δεν δεχόμαστε καμία ποινή. Αυτά τα χρήματα θα λείψουν από την πόλη μας. Θα μπορούσαμε να αγοράσουμε δύο μηχανήματα. Λέμε ότι πρέπει να πλένονται οι κάδοι. Με τα χέρια θα πλυθούν; Με της ανακύκλωσης έχουμε 11 χιλιάδες κάδους…»

     

    Ρωτήσαμε πως θα γίνεται η είσπραξη της εισφοράς από το κράτος. Ο Κ. Πελετίδης μας εξήγησε ότι υπάρχουν δύο «δρόμοι». Ο ένας είναι η καταβολή των χρημάτων από τα ανταποδοτικά έσοδα κάθε δήμου. Τι θα συμβεί αν ένας δήμος αρνηθεί να καταβάλει την περιβαλλοντική εισφορά. Θα τα εισπράξει μονομερώς το κράτος μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, δηλαδή από τα χρήματα που επιχορηγεί κάθε δήμο. Αν για παράδειγμα ένας δήμος έχει να λαμβάνει επιχορήγηση ύψους χιλίων ευρώ και η περιβαλλοντική εισφορά υπολογίζεται στα εκατό ευρώ, το κράτος θα στείλει στο δήμο τα εννιακόσια.

     

     

    Είναι άδικο για την Αχαΐα
    Ο Θόδωρος Μπαρής, δήμαρχος Ερυμάνθου, λέει στην «ΠτΚ» ότι είναι άδικο να απαιτείται η καταβολή της περιβαλλοντικής εισφοράς από τους δήμους, καθώς έχουν δρομολογήσει την κατασκευή της μονάδας διαχείρισης των στερεών αποβλήτων.

     

    «Θεωρούμε ότι δεν ήταν ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή των τωρινών δημοτικών αρχών και επομένως είναι άδικο να επιβαρυνθούν οι πολίτες για καθυστερήσεις ή αστοχίες προηγούμενων εθνικών και αυτοδιοικητικών αρχών» μας δήλωσε. Επιμένει στην άποψη ότι από την στιγμή που βρισκόμαστε σε φάση υλοποίησης του έργου κατασκευής της μονάδας δεν πρέπει να υπάρξει επιβάρυνση. Σημειώνει ότι τα χρήματα που θα υποχρεωθεί να καταβάλει ο δήμος Ερυμάνθου μπορεί σε άλλους να μην θεωρούνται πολλά. Όμως για ένα δήμο όπως ο συγκεκριμένος, με τα πληθυσμιακά δεδομένα που έχει, θα στερήσει από την δημοτική αρχή τη δυνατότητα να τα χρησιμοποιήσει σε κάποια άλλα τοπικά έργα που θα βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών.

     

    Ο Θ. Μπαρής εκτιμά ότι μια λύση θα μπορούσε να είναι, το κράτος να δώσει μια παράταση ή ενδιάμεσο χρόνο προσαρμογής στις περιπτώσεις εκείνες που οι δήμοι έχουν προχωρήσει με ουσιαστικό τρόπο τις διαδικασίες για την κατασκευή των έργων διαχείρισης των στερεών αποβλήτων τους. Είναι αυτονόητο ότι σε αυτή την κατηγορία εντάσσει τους δήμους της Αχαΐας, καθώς είναι ορατός πλέον ο χρόνος κατασκευής της μονάδας. «Εμείς έχουμε μελέτες και χρηματοδότηση. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε κάνει σοβαρά βήματα. Δεν είμαστε στο σημείο “μηδέν”…»

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Εργαζόμενοι συνταξιούχοι: Πώς αυξάνεται η σύνταξη έως και 300 ευρώ τον μήνα – Γιατί είναι «φουσκωμένη»

    «Ασπρίζει» σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, μεγάλο μέρος της «μαύρης...

    Ακρίβεια: Συνεχείς ανατιμήσεις σε προϊόντα – Δείτε παραδείγματα

    Η Ελλάδα για ακόμα ένα μήνα εξακολουθεί να κάνει πρωταθλητισμό στην ακρίβεια,...

    Παπαδόπουλος: Η περιοχή δίνει μεγάλα μεγέθη σεισμών – Οι αιχμές για το «μπέρδεμα» με τα 5,7 Ρίχτερ

    Σεισμός 5,7 Ρίχτερ 23 χιλιόμετρα ανατολικά των Στροφάδων ταρακούνησε την Ηλεία...

    Πώς να σώσετε το γάμο σας σε μια μέρα – Θεραπεία express για ζευγάρια

    Μπορεί να σώσουμε μια σχέση ετών, μέσα σε μια...