flamis.gr
Αληθινές ειδήσεις από την Πάτρα με το κύρος έγκριτων δημοσιογράφων. Έκτακτη επικαιρότητα και τα τελευταία νέα από την Πάτρα, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο!

Αχαΐα: Αιφνιδιασμένοι οι έμποροι για… «ανοιχτές» Κυριακές

Ανοικτά θα μπορούν να είναι προαιρετικά και αυτή την Κυριακή τα εμπορικά καταστήματα σε όλη τη χώρα (11 π.μ. – 8 μ.μ.) σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε την Τρίτη στη Βουλή, σε νομοσχέδιο του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης ανέφεραν ότι πρόκειται για μια μεταβατική ρύθμιση μετά την κατάργηση των ενδιάμεσων εκπτώσεων, μέχρι την εφαρμογή του νέου πλαισίου για τις εκπτώσεις και τις προσφορές στα εμπορικά καταστήματα.

Ωστόσο, η τροπολογία φαίνεται ότι αιφνιδίασε τον εμπορικό κόσμο της περιφέρειας, που είχε μείνει στη νομοθετική ρύθμιση με την οποία είχαν καταργηθεί δύο ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι με τις Κυριακές τους.

Μάλιστα, η Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου, ΝΔ Ελλάδος και Ιονίων Νήσων σε ανακοίνωσή της ενημέρωνε τους Εμπορικούς Συλλόγους μέλη της και τους αντιπροσώπους της, ότι δεν ίσχυε πλέον η ενδιάμεση εκπτωτική περίοδος 1-15 Νοεμβρίου και ότι τα καταστήματα θα πρέπει να είναι κλειστά αυτή την Κυριακή.

Ετσι, η τροπολογία που κατατέθηκε προχθές ήρθε να ανατρέψει αυτή την κατάσταση.

Αχαΐα

Λάμπης Παπαδόπουλος

Ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου, ΝΔ Ελλάδος και Ιονίων Νήσων Λάμπης Παπαδόπουλος, τόνισε στην «Π» ότι ο εμπορικός κόσμος της περιφέρειας είναι αιφνιδιασμένος. Διερωτήθηκε αν πρόκειται για προσπάθεια επαναφοράς των δύο Κυριακών από το παράθυρο, κάτι που αν επιβεβαιωθεί, θα αποτελεί καθαρή πρόκληση.

«Αυτές είναι σταγόνες που μαζεύονται σιγά-σιγά και κάποια στιγμή θα ξεχειλίσουν το ποτήρι της αγανάκτησης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο συνδικαλιστής έμπορος της Αιγιάλειας. Πρόσθεσε ότι η τροπολογία αυτή, προφανώς ήρθε για να εξυπηρετήσει κάποιους μεγάλους ομίλους και τουριστικές περιοχές, με ένα μέτρο το οποίο έχει αποτύχει, ειδικά για το εμπόριο της περιφέρειας.

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΑΣ: ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ

Στο θέμα αναφέρεται με επιστολή του και ο Εμπορικός και Εισαγωγικός Σύλλογος Πάτρας καλώντας τα μέλη του να μην παρασυρθούν από τις πολυεθνικές και να παραμείνουν κλειστά την Κυριακή 6 Νοεμβρίου.

Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά: «Ο Εμπορικός & Εισαγωγικός Σύλλογος Πατρών ήταν πάντοτε αντίθετος και έδωσε αγώνες για να μην καταργηθεί η Κυριακάτικη αργία. Με την κατάργηση των «άχρηστων» για εμπόρους και καταναλωτές Ενδιάμεσων Εκπτώσεων (άρθρο 6 του νόμου 4965/2022 (ΦΕΚ 162Α’)), δεν ισχύει πλέον η ενδιάμεση εκπτωτική περίοδος από 1 έως 15 Νοεμβρίου και τα καταστήματα θα έπρεπε στις 6 Νοεμβρίου 2022 ημέρα Κυριακή να είναι κλειστά.

Για ακόμη όμως μια φορά οι πολυεθνικές απαιτούν και οι κυβερνώντες νομοθετούν. Το Υπουργείο Ανάπτυξης υπακούοντας στις απαιτήσεις πολυεθνικών αλυσίδων και πολυκαταστημάτων, με μια άκρως προκλητική και αιφνιδιαστική για την αγορά ειδική «νυχτερινή» διάταξη – τροπολογία που συμπεριλήφθηκε στο νομοσχέδιο για την κλιματική κρίση και την πολιτική προστασία επαναφέρει από το παράθυρο το «προαιρετικό» άνοιγμα της Κυριακής στις 6/11/2022. Οποία υποκρισία! Μέχρι χθες έδιναν συμβουλές μείωσης ωραρίου για εξοικονόμηση ενέργειας και τώρα επαναφέρουν άνοιγμα και τις Κυριακές.

Ο αγώνας και η επαγρύπνηση για την προάσπιση της μικρομεσαίας τοπικής επιχείρησης απέναντι στην επέλαση των πολυεθνικών γιγάντων πρέπει να είναι συνεχής. Είναι φανερή η χωρίς προσχήματα προσπάθεια πλήρους κατάργησης της Κυριακάτικης αργίας προς όφελος των μεγαλοκαρχαριών της αγοράς.

Καλούμε τα τοπικά καταστήματα να μην παρασυρθούν ανοίγοντας και δημιουργώντας αγορά στις πολυεθνικές και τους καταναλωτές να γυρίσουν την πλάτη στα μεγαλοσυμφέροντα, που λεηλατούν το πενιχρό τους εισόδημα».