Σύμφωνο μετανάστευσης που θα φέρει χιλιάδες εργάτες γης από την Ινδία στην Ελλάδα, με νόμιμο και συντεταγμένο τρόπο, για να καλύψουν τα τεράστια κενά σε χέρια που έχει ο πρωτογενής τομέας της χώρας μας, «κλείδωσε» στο ταξίδι του πρωθυπουργού στην Ινδία.
Το σύμφωνο, που είναι υπό διαπραγμάτευση, αναμένεται να έρθει στη Βουλή τον Μάρτιο για να κυρωθεί τον Απρίλιο και δεν θα προβλέπει συγκεκριμένο αριθμό Ινδών εργατών, αλλά «κόφτη».
Είναι γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια ο πρωτογενής τομέας της Δυτικής Ελλάδας αντιμετωπίζει μεγάλες ελλείψεις σε εργάτες γης, ενώ το καθεστώς απασχόλησης αλλοδαπών εργατών στις περισσότερες περιπτώσεις παραμένει κατά βάση «μαύρο».
Προσπάθειες που έγιναν στο παρελθόν για νόμιμη μετάκληση εργατών γης από τρίτες χώρες κατέληξαν σε αποτυχία. Στην Αχαΐα μέχρι τα τέλη του 2023 είχαν υποβληθεί περίπου 600 αιτήματα, κυρίως για εργάτες γης, ενώ στην Αιτωλοακαρνανία, τα αιτήματα αφορούσαν σε επίσης 621 θέσεις εποχιακής απασχόλησης στην αγροτική οικονομία, 125 θέσεις εξαρτημένης εργασίας και 9 θέσεις για αλιεργάτες.
Από την Ηλεία είχαν υποβληθεί 610 αιτήματα για εποχιακή εργασία στην αγροτική οικονομία, 21 αιτήματα για θέσεις σε εξαρτημένη εργασία και 6 αιτήματα για αλιεργάτες.
Το ποσοστό υλοποίησης των παραπάνω αιτημάτων κυμαίνεται περίπου στο 50%, ενώ οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες και εξαιρετικά γραφειοκρατικές, με αποτέλεσμα να αποθαρρύνονται οι αγρότες.
Ο γενικός διευθυντής Εσωτερικής Λειτουργίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας & Ιονίου Νικόλαος Παπαθεοδώρου δήλωσε στην «Π» ότι στην περιοχή υπάρχει τεράστια ανάγκη εργατικού δυναμικού από τρίτες χώρες.
Οι ανάγκες σε προσωπικό και εργάτες είναι πολύ μεγάλες και ό,τι βοηθά, ώστε να έρθουν στην χώρα μας, είναι πολύ σημαντικό. Ενα ακόμη θέμα που θα βοηθήσει ώστε να έρθουν οι εργάτες γης στην Ελλάδα είναι και το ζήτημα των ελέγχων στοιχείων που λόγω της έλλειψης προσωπικού μάς φέρνει πίσω και αυτό πρέπει να το δούμε, είτε με συμβασιούχους, είτε με μόνιμο προσωπικό» δήλωσε ο κ. Παπαθεοδώρου.
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ωλενίας Αλέκος Θανόπουλος υπογράμμισε τη μεγάλη ανάγκη να καλυφτούν τα κενά στην περιοχή, ωστόσο δεν είναι αισιόδοξος ότι θα βρεθεί λύση.
«Μακάρι να βρεθεί λύση για τους εργάτες γης από την Ινδία, όμως δεν είμαι αισιόδοξος. Η κυβέρνηση τα ίδια είχε πει και στο παρελθόν, αλλά δεν έγινε τίποτα. Εχουμε υποβάλει αιτήσεις για να κάνουμε προσλήψεις, έχουμε πληρώσει παραβολή, αλλά δεν έγινε κάτι. Επιπλέον, πολλοί εργάτες γης, ερχόμενοι εδώ βρήκαν δυνατότητα να φύγουν σε άλλες χώρες, όπου έχουν ασφαλιστεί και δουλευθούν νόμιμα.
Τα κενά στη Δυτική Αχαΐα είναι πολλά και το πρόβλημα οξύνεται όσο περνά ο καιρός. Να δούμε πρώτα τις αλλαγές που προγραμματίζει η κυβέρνηση και μετά θα μπορούμε να πούμε περισσότερα» είπε ο κ. Θανόπουλος.