Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς χαρακτήρισε «θετικό»τον νέο ισραηλινό οδικό χάρτη για την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός και την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, που παρουσιάστηκε χθες Παρασκευή από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και χαιρετίστηκε σήμερα από μερίδα της διεθνούς κοινότητας ως «αχτίδα ελπίδας», έπειτα από σχεδόν οκτώ μήνες καταστροφικού πολέμου.
Σε ομιλία του στον Λευκό Οίκο ο κ. Μπάιντεν κάλεσε τη Χαμάς να αποδεχθεί το σχέδιο, που κατ’ αυτόν υποβλήθηκε στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα το Κατάρ, εμιράτο που έχει μεσολαβητικό ρόλο στις έμμεσες διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ.
«Δεν μπορούμε να αφήσουμε να χαθεί» αυτή η ευκαιρία, είπε ο κ. Μπάιντεν ενώ την ερχόμενη Παρασκευή ο πόλεμος θα συμπληρώσει οκτώ μήνες στον παλαιστινιακό θύλακο, ο πληθυσμός του οποίου είναι αντιμέτωπος με λιμό, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. «Είναι καιρός αυτός ο πόλεμος να τελειώσει», πρόσθεσε.
Στην πρώτη φάση του σχεδίου, σύμφωνα με τον αμερικανό πρόεδρο, θα εφαρμοστεί πλήρης κατάπαυση του πυρός και τα ισραηλινά στρατεύματα θα αποσυρθούν από «τις κατοικημένες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας» για έξι εβδομάδες.
Η αναστολή των εχθροπραξιών, πάντα σύμφωνα με τον κ. Μπάιντεν, θα συνοδευτεί από την απελευθέρωση ορισμένων ισραηλινών ομήρων που είχαν απαχθεί κατά την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου, ιδίως γυναικών και αρρώστων, με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση παλαιστινίων κρατουμένων στο Ισραήλ.
Η προσωρινή κατάπαυση του πυρός μπορεί να γίνει «μόνιμη» αν η Χαμάς «τηρήσει τις δεσμεύσεις της», πρόσθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Η ακόλουθη φάση του σχεδίου θα συμπεριλαμβάνει την απελευθέρωση όλων των ομήρων, συμπλήρωσε.
«Η Χαμάς βλέπει θετικά όσα συμπεριλήφθηκαν (…) στην ομιλία του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, για μόνιμη κατάπαυση του πυρός, την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα, την ανοικοδόμηση και την ανταλλαγή αιχμαλώτων», ανέφερε το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα σε ανακοίνωσή του.
Χωρίς να αναφερθεί ρητώς στην ομιλία του κ. Μπάιντεν, το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου τόνισε ότι η ισραηλινή κυβέρνηση είναι «ενωμένη στην επιθυμία να επιστρέψουν» οι όμηροι «το συντομότερο δυνατόν» κι ότι ο κ. Νετανιάχου «εξουσιοδότησε την ομάδα των διαπραγματευτών να παρουσιάσει σχέδιο για την επίτευξη του στόχου αυτού».
Ωστόσο, ταυτόχρονα, η ισραηλινή κυβέρνηση διεμήνυσε ότι ο πόλεμος που διεξάγει στη Λωρίδα της Γάζας θα «συνεχιστεί», δεν θα τερματιστεί «προτού επιτευχθούν όλοι οι στόχοι του», συμπεριλαμβανομένων της «επιστροφής» όλων των ομήρων και «της εξάλειψης των στρατιωτικών και κυβερνητικών δυνατοτήτων της Χαμάς». Ο οδικός χάρτης που καταρτίστηκε επιτρέπει να «τηρηθούν οι αρχές αυτές», πρόσθεσαν οι υπηρεσίες του κ. Νετανιάχου.
«Αχτίδα ελπίδας»
Οι εξελίξεις προκάλεσαν αντιδράσεις σε διεθνές επίπεδο, με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες να καλεί το Ισραήλ και τη Χαμάς να «αδράξουν την ευκαιρία» που παρουσιάζεται, ώστε να υπάρξει «διαρκής ειρήνη στη Μέση Ανατολή».
Η πρόταση είναι «ρεαλιστική» και προσφέρει «αληθινή ευκαιρία» για τον τερματισμό του πολέμου και «των δεινών των αμάχων στη Γάζα», σχολίασε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Η πρόταση «προσφέρει αχτίδα ελπίδας και πιθανή οδό για να αρθεί το αδιέξοδο του πολέμου», έκρινε από την πλευρά της η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Ανναλένα Μπέρμποκ μέσω X.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν προώθησε χθες τον νέο οδικό χάρτη κατά τη διάρκεια τηλεφωνικών συνδιαλέξεων με τους ομολόγους του της Τουρκίας, της Σαουδικής Αραβίας και της Ιορδανίας, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες του.
«Δεν μπορούμε να αφήσουμε αυτή την ευκαιρία να χαθεί», σχολίασε στο Ισραήλ το Φόρουμ των Οικογενειών των Ομήρων, καλώντας τη λεγόμενη κοινωνία των πολιτών να κινητοποιηθεί και να ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση να δεχτεί και να εφαρμόσει την πρόταση.
«Μη διαπραγματεύσιμες»
Ο Ισμαήλ Χανίγια τόνισε χθες πως το κίνημά του ενημέρωσε τους μεσολαβητές ότι οι «απαιτήσεις» της Χαμάς, πάνω απ’ όλα το να υπάρξει μόνιμη κατάπαυση του πυρός και το να αποσυρθούν τα στρατεύματα του Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας, είναι «μη διαπραγματεύσιμες».
Η ομιλία του Τζο Μπάιντεν έγινε καθώς οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έχουν φθάσει πλέον να επιχειρούν στο κέντρο της Ράφας, πόλης στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας που έχει μετατραπεί στο επίκεντρο των εχθροπραξιών, και λένε πως κατέλαβαν τον έλεγχο του «Διαδρόμου της Φιλαδέλφειας», ζώνης στρατηγικής σημασίας, στα σύνορα του θυλάκου με την Αίγυπτο.
Ο πόλεμος, που διανύει σήμερα τη 239η ημέρα του, ξέσπασε όταν ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς εξαπέλυσε άνευ προηγουμένου έφοδο σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου.
Η επίθεση είχε αποτέλεσμα 1.189 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, να χάσουν τη ζωή τους, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη στα πιο πρόσφατα επίσημα ισραηλινά δεδομένα. Και από τους άλλους 252 ανθρώπους που απήχθησαν κι οδηγήθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας, 121 θεωρείται πως κρατούνται ακόμη όμηροι εκεί, πλην όμως 37 από αυτούς πιστεύεται πως είναι νεκροί, κατά τον ισραηλινό στρατό.
Σε αντίποινα, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ ορκίστηκε να αφανίσει τη Χαμάς, που χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση, όπως και οι ΗΠΑ και η ΕΕ, και στις ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις που διεξάγει έκτοτε στη Λωρίδα της Γάζας έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 36.280 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με τους αριθμούς του υπουργείου Υγείας του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος.