Άγκυρα κατά Ελλάδας και ΕΕ: Υποθάλπουν πραξικοπηματίες – Τουρκικοί ύμνοι για την Ισπανία

    Ημερομηνία:

    Mavropoulis

    Αίφνης, και παρ’ ότι τουλάχιστον τα δύο τελευταία χρόνια δεν είχε αρθρώσει ούτε λέξη για τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που διέφυγαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην γείτονα, το 2016, τώρα η Άγκυρα, προκειμένου να αποσπάσει την προσοχή από την εντονότατη κριτική που δέχεται για καταπάτηση στοιχειωδών δημοκρατικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, «ξαναθυμήθηκε» ότι η Ελλάδα και η υπόλοιπη ΕΕ είναι καταφύγιο πραξικοπηματιών.

    Σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα, El Mundo, ο επικεφαλής της διεύθυνσης επικοινωνίας της Προεδρίας της Τουρκίας, Φαχρετίν Αλτούν, αναφερόμενος στο αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016, για το οποίο τα ερωτήματα που εξακολουθούν να υπάρχουν είναι πολλά και σοβαρά, επετέθη κατά της ΕΕ.

    Ειδικότερα, την επέκρινε διότι, όπως είπε, επιδεικνύει «αδιαφορία εδώ και πέντε έτη για την επίθεση που δέχτηκε η τουρκική Δημοκρατία». Ως παράδειγμα, μάλιστα, επικαλέστηκε την «παροχή καταφυγίου σε πραξικοπηματίες, οι οποίοι διέφυγαν στην Ελλάδα με στρατιωτικό ελικόπτερο μετά την αποτυχία της απόπειρας πραξικοπήματος».

    Παρομοίως, πρόσθεσε, «είναι ανησυχητικό ότι τα υψηλόβαθμα στελέχη της οργάνωσης που συμμετείχαν άμεσα στο πραξικόπημα συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται ελεύθερα στην Ευρώπη. Το γεγονός ότι δεν καταβάλλονται προσπάθειες για να οδηγηθούν αυτοί οι άνθρωποι ενώπιον της δικαιοσύνης ή για να δοθεί ένα τέλος στις δραστηριότητές τους ενισχύει την πεποίθηση του τουρκικού λαού ότι η ΕΕ συμμερίζεται ή συνεργάζεται με πραξικοπηματίες. Αναμένουμε η Ευρώπη να αναγνωρίσει τη σημασία αυτού που συνέβη στις 15 Ιουλίου και να αποστασιοποιηθεί από εκείνους που είναι υπεύθυνοι για την επίθεση στην Δημοκρατία της Τουρκίας».

    Φύλο συκής

    Αυτά τα «επιχειρήματα» του Φ.Αλτούν, βέβαια, θα μπορούσαν να εκληφθούν ως φύλο συκής των αδικαιολόγητα εκτεταμένων διώξεων που εκδηλώθηκαν αμέσως μετά το πραξικόπημα και συνεχίζονται έως σήμερα.

    Διώξεις, όχι μόνον σε βάρος των εμπλεκομένων σε αυτό το πραξικόπημα – μαριονέτα, αλλά συνολικά σε όλους τους χώρους του κρατικού μηχανισμού και κατά όλων εκείνων των πολιτικών χώρων που επικρίνουν το «σύστημα» Ερντογάν. Διώξεις που έφτασαν στο σημείο να οδηγήσουν σιδεροδέσμια στη φυλακή την ηγεσία ενός πολιτικού κόμματος, του χαρακτηριζόμενου ως φιλοκουρδικού, HDP.

    Είναι πλέον ηλίου φαειότερον ότι, από το χλιδάτο παλάτι του, Ακ Σαράϊ, ο Ερντογάν ενδιαφέρεται πλέον περισσότερο για τη διατήρησή της εξουσίας του και για την πραγματοποίηση των μεγαλοϊδεατικών γεωπολιτικών βλέψεών του, και λιγότερο για τις παλαιές διακηρύξεις του περί ισότητας και δικαιοσύνης. Αλλωστε, το γεγονός ότι, σε συνθήκες πλέριας κρίσης της τουρκικής κοινωνίας, δεν δίστασε να παρουσιάσει το εξίσου χλιδάτο θερινό ανάκτορό του, απέναντι από τη Ρόδο, δείχνει ότι μάλλον δεν ενδιαφέρεται να πιάσει τον σφυγμό του λαού του.

    Ευχαριστούμε την Ισπανία

    Παρ’ ότι, πάντως, ο Φ.Αλτούν επιτίθεται κατά της ΕΕ, προκειμένου να στηρίξει το τουρκικό αφήγημα ότι στις ευρω-τουρκικές σχέσεις … για όλα φταίει η ΕΕ και βέβαια η Ελλάδα και η Κύπρος, κάνει και μια εξαίρεση. Για την Ισπανία.

    GYMALL

    «Η Ισπανία είναι εκείνη η ευρωπαϊκή χώρα που κατανοεί καλύτερα τους Τούρκους», λέγει. Και προσθέτει: «Η Ισπανία έχει μια μακρά και οδυνηρή ιστορία με την εθνο-αυτονομιστική τρομοκρατία. Ομοίως, είναι μια χώρα η οποία μας κατανοεί καλά σε σχέση με την παράτυπη μετανάστευση σήμερα».

    Κοντολογίς, ο Φ.Αλτούν υποστηρίζει ότι Αγκυρα και Μαδρίτη ταυτίζονται ως προς το Κουρδικό και το Καταλωνικό ζητήματα. Ενας ισχυρισμός που, εάν ισχύει, προσθέτει μια ακόμη σκιά στις «φιλικές» σχέσεις της Ισπανίας με την Τουρκία.

    Να σημειωθεί, όπως αναφέρουν ελληνικοί διπλωματικοί κύκλοι, όταν στους κόλπους της ΕΕ συζητείτο το θέμα των τουρκικών προκλήσεων, τήρησε τακτική αποστάσεων έναντι της Ελλάδας.

    Ενδιαφέρουσα είναι, μάλιστα, η επισήμανση που έκανε η El Mundo στον Φ.Αλτούν, σύμφωνα με την οποία «η Ισπανία ήταν μια από τις χώρες που διαδραμάτισαν βασικό ρόλο στην επίλυση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω του διαλόγου».

    Από τη μεριά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του Ακ Σαράϊ επισήμανε ότι «από κάθε άποψη, θεωρούμε την Ισπανία ως έναν πολύτιμο σύμμαχο. Οι Ισπανοί κατανοούν κάποιες από τις προκλήσεις της Τουρκίας καλύτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ταυτόχρονα, η στενή μας συνεργασία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ συνεχίζεται».

    Οσον αφορά τον ελληνο-τουρκικό «διάλογο», ο ίδιος είπε ότι «οι διμερείς συνομιλίες με την Ελλάδα παραμένουν ενεργές. Αναμένουμε ότι οι διαφωνίες θα επιλυθούν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Βάσει αυτού, έχουμε ως στόχο η Μεσόγειος να είναι μια θάλασσα ειρήνης. Δεν μπορούμε, όμως, να επιτύχουμε διαρκή ειρήνη με μαξιμαλιστικές αξιώσεις».

    Μεταναστευτικό

    Οσον αφορά το Μεταναστευτικό – Προσφυγικό, με αφορμή το νέο κύμα προσφύγων που εκτιμάται ότι μπορεί να εκδηλωθεί από το Αφγανιστάν, εξαιτίας της -εκ νέου- έκκρυθμης κατάστασης στη χώρα και της προέλασης των Ταλιμπάν, μετά την αποχώρηση των Αμερικανών, ο Φ.Αλτούν είπε: «Εχουμε επανειλημμένα καταδείξει ότι η ΕΕ έχει ήδη παραβιάσει τη συμφωνία του 2016 (σ.σ. για το Προσφυγικό).

    Η Τουρκία έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Ωστόσο, οι Βρυξέλλες απέτυχαν να ικανοποιήσουν τις υποσχέσεις τους. Εάν υπάρχει κάτι για το οποίο πρέπει κάποιος να ανησυχεί, είναι η αδυναμία της Ευρώπης να αναπτύξει μια στρατηγική και ένα όραμα για τέτοια θέματα και η ικανοποίησή της με λύσεις παρηγοριάς».

     

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    ΑΥΡΙΟ Ο ΕΚ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ: Πανηγυρίζει η Αγ. Ειρήνη Ριγανοκάμπου

    Αύριο Τετάρτη 8 Μαΐου, θα εορτασθεί εκ μεταφοράς η...

    Έντεκα συλλήψεις για ενδοοικογενειακή βία σε πέντε μέρες στη ∆υτική Ελλάδα

    Έντεκα συνολικά συλλήψεις και 22 δικογραφίες για ενδοοικογενειακή βία...

    Πάτρα: Δύο ειδικές συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου στις 13 Μαΐου

    Δύο ειδικές συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου της Πάτρας προγραμματίστηκαν...

    Συντάξεις: Πώς θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας μετά το 2027

    Το δημογραφικό και η γήρανση του πληθυσμού φέρνουν σταδιακά στο προσκήνιο αλλαγές στα όρια...