Προς κλείσιμο οδηγούνται τα γραφεία και το Φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ στο Αγρίνιο, τη μεγαλύτερη πόλη της Αιτωλοακαρνανίας, με την υπηρεσία να μεταφέρεται στο Μεσολόγγι. Το γεγονός, έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στην περιοχή του Αγρινίου και όχι μόνο, με τον Σύλλογο Νεφροπαθών Αιτωλοακαρνανίας να εκφράζει αγωνία για την απόφαση αυτή.
Η διοίκηση του Εμποροβιομηχανικού Συλλόγου Μεσολογγίου, με ανακοίνωση, «χειροκροτεί ως άκρως ενθαρρυντικό το γεγονός ότι επιτέλους η κυβέρνηση της χώρας ενήργησε με σεβασμό ως προς τη θεσμική νομιμότητα αναφορικά με τον ΕΟΠΥΥ στην Αιτωλοακαρνανία, με την αποκλειστική λειτουργία γραφείων εξυπηρέτησης του κοινού στο διοικητικό κέντρο του νομού, δηλαδή την Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου».
Αντίθετα, ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Αιτωλοακαρνανίας Ευθύμης Στούμπος, με τον οποίο επικοινώνησε η «Π», δήλωσε πως στο Αγρίνιο υπάρχουν τουλάχιστον 150 νεφροπαθείς οι οποίοι εξυπηρετούνται από τις τρεις μονάδες τεχνητού νεφρού του Αγρινίου και αρκετές δεκάδες ακόμη μεταμοσχευμένους στην περιοχή του Αγρινίου. «Στο Μεσολόγγι πρόκειται για το 1/5 των ασθενών που εξυπηρετούνται από τον ΕΟΠΥΥ σε σύγκριση με το Αγρίνιο σχετικά με τους νεφροπαθείς αλλά το ίδιο συμβαίνει σε όλους τους ασθενείς που έχουν δοσοληψίες με τον ΕΟΠΥΥ», πρόσθεσε.
Και συνέχισε λέγοντας: «Για τα φάρμακα υψηλού κόστους που προμηθευόμαστε από τον ΕΟΠΥΥ και δεν διατίθενται στα ιδιωτικά ιατρεία, η ταλαιπωρία για πολλούς θα είναι μεγάλη. Κάποιος από ορεινό χωριό, από την Αμφιλοχία ή το Θέρμο θα πρέπει να πάει στο Μεσολόγγι να πάρει τα φάρμακα. Αυτό είναι ανεπίτρεπτο. Πρόκειται για μια διπλή διαδικασία γιατί πρώτα τα παραγγέλνεις από τα γραφεία, βέβαια με την άυλη συνταγογράφηση μπορείς να γλιτώσεις το ένα σκέλος. Για να πάρεις τα φάρμακα πρέπει όμως να πας εκεί».
Ο πρόεδρος του Συλλόγου σημείωσε πως «Δεν ζητάμε να λυθούν ζητήματα δεκαετιών, γιατί το Αγρίνιο είναι πενταπλάσια πόλη αλλά δεν είναι πρωτεύουσα, υπάρχουν κτίρια στο Αγρίνιο που μπορεί να στεγαστούν οι υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ και να εξυπηρετούνται 1300 αιτήσεις-συνταγές από την περιοχή».
Σχετικά με την ανακοίνωση του ΕΣ Μεσολογγίου, ο κ. Στούμπος πρόσθεσε πως «κάθομαι στο μηχάνημα πάνω από τέσσερις ώρες για τρεις φορές την εβδομάδα, πώς θα μπορώ να πάρω τα φάρμακα;» διερωτάται ο κ. Στούμπος. «Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί πανηγυρίζουν, σε ποιους ανθρώπους απευθύνονται και ποιοι πλήττονται», κατέληξε.