Μια υπόθεση κακομεταχείρισης και υποσιτισμού ανηλίκου σοκάρει τη Γαλλία τους τελευταίους μήνες. Πρωταγωνιστές της ένα λιγνό αγόρι με μακριά καστανά μαλλιά, 14 ετών σήμερα, και η “καλλιτεχνίζουσα” μητέρα του, που εφάρμοσε πάνω του την κοσμοθεωρία της για την ιδανική ανατροφή ενός παιδιού και το ότι δεν έχει ανάγκη να έρχεται σε επαφή με την κοινωνία.
Αν η ιστορία θυμίζει την βραβευμένη ταινία του Γιώργου Λάνθιμου “Κυνόδοντας” που πριν μια δεκαετία προβλημάτισε ως ένα σχόλιο για την ελληνική οικογένεια, είναι επειδή όντως υπάρχουν κοινά χαρακτηριστικά.
Μόνο που η κατάληξη περιλαμβάνει εδώ την παρέμβαση των υπηρεσιών πρόνοιας και της δικαιοσύνης. Ο Πιέρ-Αλεξάντρ, όπως αποκαλείται στις εφημερίδες χωρίς αυτό να είναι το πραγματικό του όνομα, έχει τοποθετηθεί σε ίδρυμα εδώ και έντεκα μήνες, ενώ η μητέρα του βρίσκεται υπό δικαστική διερεύνηση.
Μια συγκλονιστική πτυχή αυτής της ιστορίας είναι το 14χρονο αγόρι, η υγεία του οποίου παραμένει “πολύ υποβαθμισμένη” σύμφωνα με τις ιατρικές εκθέσεις των γιατρών που τον παρακολουθούν, δηλώνει ότι δεν του έλλειψε ποτέ τίποτα.
Η εφημερίδα Figaro συνάντησε τον Πιέρ-Αλεξάντρ στην πόλη Ρεν. Ο εύθραυστος έφηβος παρακολουθεί δραστηριότητες κηπουρικής και ανθοδετικής προκειμένου σταδικά να κοινωνικοποιηθεί ως παιδί της ηλικίας του. Η εμφάνισή του ωστόσο σοκάρει. Με ύψος 1,47 δεν ζυγίζει πάνω από 33 κιλά κι αυτά έπειτα από τις πολύμηνες θεραπείες στις οποίες υποβάλλεται. Ντυμένος με σκούρο μπλε κοστούμι και δερμάτινα σανδάλια, δεν έχει την εικόνα του τυπικού εφήβου.
Μέχρι τις αρχές Ιουλίου 2022 ζούσε έγκλειστος της μητέρας του σε ένα ξενοδοχειακό διαμέρισμα, έναν χώρο ψυχρό που δεν προσφέρεται για μεγάλη παραμονή και δεν μπορεί να μετατραπεί σε ζεστό σπιτικό.
Η αλλεργική αντίδραση που τον έσωσε
Τον συναγερμό σήμαναν οι γιατροί του νοσοκομείου της Ρεν. “Πήγαμε στα επείγοντα επειδή είχα μια αλλεργική αντίδραση σε κάτι που έφαγα. Μια παστίλια το λαιμό ή ένα κομμάτι αποξηραμένου φρούτου. Κανείς δεν ξέρει” ,περιγράφει ο ίδιος. Ήταν η πρώτη φορά που βρισκόταν μπροστά σε γιατρό. Αυτή η αλλεργική αντίδραση ήταν που αποδείχθηκε σωτήρια. Αμέσως το παιδί παραπέμφθηκε στην ειδική μονάδα παρακολούθησης παιδιών σε κίνδυνο του Παιδιατρικού Νοσοκομείου της Ρεν.
Οι γιατροί τα έχασαν με το θέαμα που αντίκρισαν. Εκείνη τη μέρα, ο Πιέρ-Αλεξάντρ ζύγιζε μόλις 25 κιλά, κάτι χειρότερο από λιποβαρής. Οι κίνδυνοι από μια τέτοια κατάσταση και μάλιστα για έναν έφηβο ακόμα στην ανάπτυξη είναι πολύ μεγάλοι: έλλειψη βιταμινών, αναιμία, οστεοπόρωση, κακή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Ο 14χρονος γεννήθηκε στις Φιλιππίνες. Η Γαλλίδα μητέρα του, τον δήλωσε στις εκεί γαλλικές προξεινικές αρχές, χωρίς όμως να δηλώσει όνομα πατέρα.
Το παιδί έχει ζήσει αποκλειστικά και μόνο μαζί της χωρίς να βγαίνει από τα εκάστοτε “σπίτια” τους, ούτε για μια βόλτα ή για παιχνίδι, ούτε καν για να παρακολουθήσει τα μαθήματά του στο σχολείο.
Κι όμως, ο μακρυμάλλης έφηβος με το παράξενο ντύσιμο στο οποίο συνηθίζει να προσθέτει ένα ημίψηλο καπέλο, έχει πολλά χαρίσματα.
“Είναι συμπαθέστατος και έχει κοφτερό μυαλό” λένε οι άνθρωποι του ιδρύματος. Στη Ρεν, όπου απολαμβάνει για πρώτη φορά την ελευθερία του και έχει δικαίωμα να βγαίνει για βόλτες, του αρέσει να συχνάζει στους πάγκους των παλαιοβιβλιοπωλών. Οι θαμώνες αυτής χαρακτηριστικής γειτονιάς της πόλης της Βρετάνης, είπαν στους δημοσιογράφους ότι “έχει μια ανδρόγυνη φυσιογνωμία” αλλά είναι “πολύ συμπαθής”, έχει γνώσεις και “λατρεύει την ιστορία”.
Πριν καταλήξει στο ίδρυμα, ο Πιέρ-Αλεξάντρ είχε τοποθετηθεί από τον Εισαγγελέα ανηλίκων σε ανάδοχες οικογένειες. Σε καμία δεν στάθηκε δυνατό να ταιριάξει να μπορέσει να αρχίσει να εμφανίζει πρόοδο.
Η μητέρα του, Στεφανί Ντ. ερευνάται για “αποφυγή εκ μέρους γονέα των νομικών του υποχρεώσεων που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία, την ασφάλεια, το ήθος ή την εκπαίδευση του παιδιού του” καθώς και για “στέρηση φροντίδας ή τροφής” και αναμένει να της απαγγελθούν κατηγορίες για παραμέληση και κακομεταχείριση ανηλίκου και να οδηγηθεί σε δίκη τον προσεχή Οκτώβριο ενώ της έχει απαγορευθεί κάθε επαφή με τον γιο της.
Η ίδια έχει δώσει κάποιες πρώτες απαντήσεις επιμένοντας ότι μπορεί να μην έστειλε ποτέ το παιδί της στο σχολείο, φρόντισε όμως να του παράσχει “ελεύθερη” μόρφωση στο σπίτι και με επισκέψεις σε μουσεία και βιβλιοθήκες. Όσο για τη διατροφή του λέει ότι πάντα είχε να φάει.
Για την 48χρονη, που δηλώνει καλλιτέχνης, κομβικό ρόλο φαίνεται πως έπαιξε ο εγκλεισμός κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού. Τότε ήταν που έφυγε από το Παρίσι, όπου ζούσε με τον 14χρονο, και εγκαταστάθηκαν στη Ρεν.
Εφόσον κριθεί ένοχη, θα βρεθεί αντιμέτωπη με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον επτά ετών.
thetoc.gr