flamis.gr
Ενημερωτικό Portal, Πάτρα, Αχαΐα

Αιγιάλεια: Έρχονται αυξήσεις στο νερό το 2022

Δεν τόλμησε ούτε και φέτος το διοικητικο συμβούλιο της ΔΕΥΑΑ, να ξεπεράσει νοοτροπίες του παρελθόντος, που εμπεριέχουν «χαϊδέματα» καταναλωτών της από περιοχές εκτός Αιγίου, με τους κατοίκους – χρήστες της ύδρευσης στην πόλη – έδρα του Δήμου Αιγιάλειας να καλούνται πάλι να πληώσουν για τους γείτονες.
ΠΑΓΩΜΕΝΑ
Όπως εύκολα διαπιστώνει κανείς στην απόφαση της ΔΕΥΑΑ, την οποία κατά πλειοψηφία ενέκρινε την Πεμπτη και η Οικονομική Επιτροπλή με εισήγηση του δημάρχου και προέδρου της Δ. Καλογερόπουλου, η τιμολογιακή πολιτική για το 2021 προβλέπει μεν τέλη παγωμένα, δηλαδή στο ύψος του 2020, παρότι η αντιπολίτευση ζήτησε μείωση και συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο.
ΑΝΟΡΘΟΔΟΞΑ
Με πρόσχημα τις δύσκολες οικονομιικές συνθήκες, λόγω πανδημίας, η δημοτική αρχή δεν θέλησε – αν και θα ήθελε – να αυξήσει τα τέλη στα χωριά του δήμου, αλλά σαν να μην έφτανε αυτό, προκειμένου να μην φέρει απέναντί της τους δημότες – αφού ήδη πολλοί διαμαρτύρονται για αυξήσεις στο πιτιστικό νερό – άφησε το ανορθόδοξο τιμολόγιο, βάσει του οποίου, κάποιες Κοινότητες τις επιβαρύνει με πιο υψηλό πάγιο, έναντι άλλων με πιο χαμηλό ή και διαφορετικές κλίμακες χρέωσης, όπως και δωρεάν κατανάλωση μέχρι κάποια κυβικά νερού.
ΑΛΗΘΕΙΕΣ
«Το πακέτο το τρώει το Αίγιο, που έχει τραβήξει τόσα» παραδέχεται  η αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΑ Διαμάντω Καρτσωνάκη – Βασιλακοπούλου, αν και εκφράζει την βεβαιότητα ότι δεν θα μείνει και πολύ έτσι, υποννοώντας πως από τα παλαιότερα χρόνια η δημοτική αρχή έχει κληρονομήσει κάποιες σκοπιμότητες τοπικών κοινωνιών, εκτιμώντας πως σύντομα αυτές θα πάψουν να υφίστανται, χωρίς ωστόσο να θελήσει να επεκταθεί στα άμεσα σχέδια της ΔΥΕΑΑ.
ΣΧΕΔΙΑ
Μέσα στο 2021 η διοίκηση ης ΔΕΥΑΑ θα επεξεργαστεί σχέδιο, με ενιαία τιμολογιακή πολιτική στα χωριά της ημιορεινής – ορεινής – παραθαλάσσιας ζώνης, κάτι που σημαίνει πως για πολλές κοινότητες έρχονται το 2022 κάποιες αυξήσεις.
ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ
Το ίδιο θα συμβεί και στα τέλη Αποχέτευσης, αφού οι κάτοικοι κοινοτήτων που θα κάνουν χρήση του Βιλογικού Καθαρισμού Αιγίου, θα κληθούν να πληρώσουν όσα και οι κάτοικοι Αιγίου.
ΡΕΥΜΑ
Επίσης, φέτος, για τελευταία χρονιά, τη ΔΕΗ για τις γεωτρήσεις θα την πληρώσει ο Δήμος και όχι η ΔΕΥΑΑ, κάτι που θ’ αλλάξει του χρόνου. Οπότε τις 700.000 ευρώ έξοδο, θα κληθεί να το καλύψουν οι καταναλωτές της ΔΕΥΑΑ με ανάλογη οικονομική επιβάρυνση.

 

Τα παράλογα «άνω – κάτω» στα χωριά
Παρότι σε όλους ανεξαιρέτως τους καταναλωτές η ΔΕΥΑΑ παρέχει τις ίδιες υπηρεσίες, σε Ύδρευση και Άρδευση, εκπονώντας παράλληλα μελέτες, έργα και εργασίες για καλύτερη εξυπηρέτηση, στην σημερινή Κοινότητα Αιγίου που η καταμέτρηση κατανάλωσης θα γίνεται ανά 6μηνο, με έκδοση λογαριασμών έναντι 3μήνου και εκκαθάριση στο 6μηνο, το πάγιο παραμένει στα 57ευρώ τον χρονο και η κλίμακα ως εξής: 0 – 50m3 0,72 €, 51 – 100m3 0,90 €, 101 – 200m3 1,08€, 201 – 400m3 1,26 € και 401m3 και άνω στα 1,80 €. Ειδικές τιμές ισχύουν για Μυρτιά και Ζωοδόχου Πηγής ενώ για πολύτεκνους και αναπήρους έκπτωση 50%, με 100% στο «Χαμόγελο του Παιδιού» και στο Άσυλο Ανιάτων Κλ. Οικονόμου 50%. Τα παράλογα καταγράφονται στις Κονότητες. Δηλαδή σε: Δάφνες – Κούμαρι – Παρασκευή – Χατζή – Μαυρίκι -Μελίσσια – Κουνινά – Πτέρη πάγιο 140 €/έτος και έως 400 κ. μηδενική χρέωση, για Βαλιμήτικα – Διγελιώτικα – Τέμενη – Σελινούντα πάγιο 55 €/ έτος, Κουλούρα πάγιο 130 €/έτος και σε Αιγείρα, Ακράτα , Κράθιο, Παραλία Πλατάνου, Ποροβίτσα, Συλιβαινιώτικα, Διακοπτό, Ελαιώνα, Ελίκη, Νικολαίικα, Ριζόμυλο, Ροδιά, Τραάπεζα, Ζήρια, Καμάρες, Νέο Ερινεό, Ροδοδάφνη, Λόγγο και Σελιανίτικα, πάγιο : 55 €/ έτος. Στα χωριά των: Αιγών, Αμπελοκήπων,Οάσεως, Μοναστηρίου, Σινεβρού, Χρυσανθίου, Άμπελος, Ζαχλωρίτικων, Κερύνειας, Μαμουσιάς, Αρραβωνίτσης, Αγίου Κωνσταντίνου, Άλσους, Βερίνου, Γκραίκα, Γρηγόρη, Δημητροπούλου, Δουκαναίικων , Λάκκας, Μάγειρα, Μυρόβρυσης, Νεραντζιών και Τούμπας το πάγιο ορίζεται στα 50 €/ έτος.