Επίθεση με πραγματικά πυρά από άνδρες της στρατιωτικής χούντας δέχθηκαν διαδηλωτές που είχαν στήσει σκηνές στην πόλη Κάλε της Μιανμάρ. Την ίδια ώρα η παράλληλη κυβέρνηση που έχουν σχηματίσει στελέχη των κομμάτων κατήρτισε φάκελο με τις ωμότητες που διαπράττει ο στρατός, που αυξάνει το κύμα καταστολής, με σκοπό να τον καταθέσει στους διεθνείς οργανισμούς.
Οι διαδηλώσεις και οι απεργίες εναντίον της χούντας συνεχίζονται, παρά τη χρήση θανατηφόρας βίας από τις δυνάμεις ασφαλείας και παρά το γεγονός ότι οι πραξικοπηματίες έχουν επιβάλει περιορισμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με στόχο να αποτρέψουν κυρίως τους νέους από το να οργανώνουν κινητοποιήσεις.
Σύμφωνα με ΜΜΕ και αυτόπτες μάρτυρες υπήρξαν πολλά θύματα στο Κάλε, ενώ ακούστηκαν πολλοί πυροβολισμοί. Όπως μετέδωσε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Mizzima, σκοτώθηκαν τουλάχιστον τρεις άνθρωποι, ενώ δημοσίευσε στο Facebook φωτογραφίες από φωτιά που είχε ξεσπάσει κοντά σε σταθμευμένα οχήματα και από στρατιώτες που κρατούσαν τουφέκια στον δρόμο. Σύμφωνα με την Ένωση Αρωγής Πολιτικών Κρατούμενων (AAPP), από την 1η Φεβρουαρίου που οι στρατιωτικοί κατέλαβαν την εξουσία, περίπου 581 άνθρωποι, ανάμεσά τους και δεκάδες παιδιά, έχουν σκοτωθεί από τον στρατό και την αστυνομία, ενώ σχεδόν 3.500 άλλοι έχουν συλληφθεί.
Την ίδια ώρα, καθώς η δυνατότητα των νέων που συμμετέχουν στο κίνημα κατά της χούντας να οργανώνονται και να μοιράζονται πληροφορίες μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης έχει περιοριστεί λόγω των περιορισμών που έχουν επιβληθεί στο ίντερνετ και τα ιδιωτικά έντυπα μέσα έχουν αναστείλει την κυκλοφορία τους, οι διαδηλωτές προσπαθούν να βρουν εναλλακτικούς τρόπους να μεταφέρουν το μήνυμά τους, δημιουργώντας δικές τους εφημερίδες σε φυλλάδια Α4 τα οποία μοιράζουν καθημερινά στους πολίτες.
Φάκελος με ωμότητες
Στο μεταξύ την Τρίτη ο δρ. Σάσα, που ηγείται μιας παράλληλης κυβέρνησης με τους πρώην υπουργούς της κυβέρνησης της Αούνγκ Σαν Σου Τσι και βουλευτές, δήλωσε ότι το νομικό του συμβούλιο θα υποβάλει σε διάφορες υπηρεσίες του ΟΗΕ στοιχεία για τις ωμότητες που διαπράττει ο στρατός.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η επιτροπή έχει συμπεριλάβει στον σχετικό 180.000 στοιχεία και θα συναντηθεί σήμερα Τετάρτημε εκπροσώπους ανεξάρτητου ερευνητικού μηχανισμού για τη Μιανμάρ.
Εκτός από τους εκατοντάδες νεκρούς και συλληφθέντες, οι στρατιωτικοί έχουν εκδώσει εντάλματα σύλληψης για εκατοντάδες ανθρώπους, ανάμεσά τους καλλιτέχνες, μουσικούς και influencers. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ο πιο γνωστός κωμικός της Μιανμάρ, Ζαργκανάρ.
Κυρώσεις και αντιδράσεις
Οι εξελίξεις έχουν οδηγήσει πολλές δυτικές χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Αυστραλία, να επιβάλουν αυστηρές κυρώσεις ή να αυστηροποιήσουν τις ήδη υπάρχουσες εναντίον του στρατού της Μιανμάρ. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει την αντίδραση της Μόσχας, η οποία υποστηρίζει ότι οι κυρώσεις το μόνο που μπορούν να πετύχουν είναι να εντείνει τις αγριότητες εναντίον των πολιτών που διαδηλώνουν και να σκληρύνει τη στάση των χουντικών.
Από την πλευρά της, η Fitch Solution σε έκθεσή της επισημαίνει ότι μόνο οι στοχευμένες δυτικές κυρώσεις δεν είναι πιθανό να επιτύχουν να αποκατασταθεί η δημοκρατία στη Μιανμάρ. Επίσης, προέβλεψε ότι τα πράγματα μπορεί να επιδεινωθούν, με βίαιη εξέγερση μεταξύ του στρατού από τη μία και ένοπλη αντιπολίτευση από την άλλη που θα αποτελείται τόσο από μέλη του κινήματος κατά της χούντας αλλά και από ένοπλες παραστρατιωτικές οργανώσεις μειονοτικών ομάδων.
Σύμφωνα με την έκθεση, πάντως, «η κλιμακούμενη βία εναντίον πολιτών και εθνοτικών παραστρατιωτικών ομάδων δείχνει ότι ο στρατός της Μιανμάρ χάνει ολοένα και περισσότερο τον έλεγχο της χώρας», ενώ πρόσθεσε ότι η μεγάλη πλειονότητα των πολιτών στηρίζει την παράλληλη κυβέρνηση.