Πρώτα η άδεια και μετά ο έλεγχος

    Ημερομηνία:

    Mavropoulis

    Χωρίς το επίμαχο άρθρο για την ιδιωτική εκπαίδευση κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την απλούστευση αδειοδότησης επιχειρήσεων, αρμοδιότητας των υπουργείων Ανάπτυξης, Εργασίας, Ναυτιλίας, Υποδομών και Μεταφορών. Το νομοσχέδιο που συζητείται αύριο Πέμπτη περιλαμβάνει επιπλέον ρυθμίσεις για τη μεταφορά στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας των αρμοδιοτήτων για τα εμπορικά σήματα, τον διαχωρισμό της άδειας λειτουργίας των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, διασφάλιση έκτασης για το επιχειρηματικό πάρκο εξυγίανσης στα Οινόφυτα κ.α.

    Το πρώην άρθρο 2, που αφορούσε κολέγια, ΙΕΚ, φροντιστήρια και κέντρα ξένων γλωσσών, είχε συγκεντρώσει πάνω από 700 αρνητικά σχόλια στη διαβούλευση, κυρίως από φροντιστηριάρχες που διαμαρτύρονταν για την υποχρέωση να παρέχουν πρόσβαση σε ΑμεΑ. Ενστάσεις για πιθανά φαινόμενα κατάχρησης και εκμετάλλευσης των διευκολύνσεων του νομικού πλαισίου είχε καταθέσει η κλαδική ομοσπονδία ΟΕΦΕ, επισημαίνοντας τον κίνδυνο «εισβολής στο κρίσιμο πεδίο της εκπαίδευσης προσώπων που δεν διαθέτουν τα προς τούτο ελάχιστα προσόντα και προϋποθέσεις, εισάγοντας αθέμιτο ανταγωνισμό σε βάρος των υγιών μονάδων, οι οποίες προσφέρουν ποιοτική εκπαίδευση στις πρωτοφανείς συνθήκες που επικρατούν και συνεχίζονται».

    Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης το άρθρο «αποσύρθηκε επειδή δεν ήταν ώριμο και θα κατατεθεί σε άλλο νομοσχέδιο». Οι επιχειρηματικές δραστηριότητες που πρώτα αδειοδοτούνται, αφού καταθέσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, και ελέγχονται εκ των υστέρων περιλαμβάνουν ευαίσθητους τομείς όπως οι ψυχαγωγικές δραστηριότητες λούνα παρκ, τσίρκων και παγοδρόμιων, τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας ηλικιωμένων και Κέντρα Διημέρευσης – ημερήσιας φροντίδας για ΑμΕΑ, οι Σχολές Ναυαγοσωστικής Εκπαίδευσης και η εκμίσθωση θαλάσσιων μέσων αναψυχής. Από τις ψυχαγωγικές δραστηριότητες έχουν πάντως αφαιρεθεί οι παιδότοποι, οι χώροι αναψυχής παιδιών και τα θεματικά πάρκα.

    GYMALL

    Οι βασικές διατάξεις

    Επιπλέον το νομοσχέδιο αφορά σχολές μεταφορέων, συνεργεία αυτοκινήτων, χώρους στάθμευσης βαρέων οχημάτων και την αδειοδότηση εγκαταστάσεων εντός τουριστικών καταλυμάτων (πισίνες, μπαρ κ.λπ.). Οι βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου κινούνται στο πνεύμα του νόμου 4442/2016, που αφορούσε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, μεταποίησης, ψυχαγωγίας και τουρισμού, και είχε χαιρετιστεί από τον τότε αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλ. Χαρίτση ότι «καταργεί τη βαριά και γραφειοκρατική διαδικασία αδειοδότησης εκ των προτέρων (ex ante)», διευκολύνει τη γνωστοποίηση λειτουργίας μέσω Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (notifybusiness.gov.gr) και εισάγει «ένα σύστημα ουσιαστικών ελέγχων εκ των υστέρων (ex post)».

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    ΠΑΤΡΑ – ΦΩΤΟ: Τα χάλια στο Δημοτικό Θέατρο

    Δημοτικό Θέατρο Απόλλων!!!! Μία μικρογραφία της Σκάλας του Μιλάνου...

    Ο Κώστας Σβόλης στην ημερίδα “Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα”

    Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα. Οι πυλώνες της ευρωπαϊκής οικονομίας. Δυο...

    ΠΑΤΡΑ: Συνεργεία του Δήμου καθάρισαν τον Άγιο Βασίλειο

    Οι εργαζόμενοι στον τομέα Καθαριότητας του Δήμου Πατρέων, αξιοποιώντας...

    ΠΟΥ: Εντοπίστηκε σε υψηλή συγκέντρωση ο ιός της γρίπης των πτηνών στο αγελαδινό γάλα

    Ο ιός της γρίπης των πτηνών H5N1 εντοπίστηκε σε πολύ υψηλές...