Ακίνητα : Ηλεκτρονικές μεταβιβάσεις σε 15 λεπτά

    Ημερομηνία:

    Σε υπόθεση μόλις δεκαπέντε λεπτών έχει πλέον μετατραπεί η διαδικασία της συμπλήρωσης και υποβολής δήλωσης φόρου μεταβίβασης ακινήτων στην Ελλάδα, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, απαντώντας σε διαμαρτυρία των συμβολαιογράφων για τη διαδικασία.

    Όπως αναφέρει η ΑΑΔΕ, τα στοιχεία από τη χρήση της πλατφόρμας, myProperty, της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, δείχνουν ότι αυτός είναι, κατά μέσο όρο, ο χρόνος, που χρειάστηκαν οι συμβολαιογράφοι, οι οποίοι έχουν προχωρήσει σε ψηφιακές δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων.

    Η διαδικασία για τα ακίνητα

    Το κέρδος από την ψηφιακή υποβολή είναι πολύ σημαντικό, αν αναλογιστεί κανείς τι χρειαζόταν για τη συμπλήρωση και υποβολή της δήλωσης πριν την από την πανδημία και την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας: Σύνταξη της δήλωσης στον υπολογιστή του συμβολαιογράφου, επίσκεψη του αγοραστή και του πωλητή στο γραφείο του συμβολαιογράφου για την υπογραφή της δήλωσης και μετά επίσκεψη στη ΔΟΥ και αναμονή στην ουρά για την κατάθεση της.

    Η λειτουργία του myProperty έρχεται σε μια περίοδο, όπου το ενδιαφέρον για μεταβιβάσεις ακινήτων έχει αυξηθεί κατακόρυφα.

    GLEARNET

    Είναι χαρακτηριστικό ότι, το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, εν μέσω πανδημίας, οι Εφορίες όλης της χώρας – που λειτουργούν με το μισό σχεδόν προσωπικό ημερησίως, στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας – διεκπεραίωσαν ίδιο αριθμό δηλώσεων μεταβιβάσεων, γονικών παροχών και κληρονομιών, σε σχέση με το 2019 (περίπου 53.000)!

    Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, με τις διαδικασίες, που θεσπίστηκαν μέσα στην πανδημία για την προστασία και διευκόλυνση των φορολογουμένων, ο χρόνος διεκπεραίωσης ανά υπάλληλο μειώθηκε στο μισό. Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες των ΔΟΥ, εκκρεμούν περί τις 6.500 δηλώσεις, που έχουν αποσταλεί ταχυδρομικά ή με mail, εκ των οποίων περί τις 5.000 αφορούν σε μεταβιβάσεις.

    Τα οφέλη

    Η ψηφιακή ολοκλήρωση και αυτών των μεταβιβάσεων μέσω του myProperty έχει πολλαπλά οφέλη:

    Για τους φορολογουμένους και τους συμβολαιογράφους, αφού αποφεύγουν τις επισκέψεις στις εφορίες, μειώνοντας την έκθεσή τους σε δημόσιους χώρους εν μέσω της πανδημίας, αλλά και εξοικονομώντας σημαντικό χρόνο.

    Για την ΑΑΔΕ, δεδομένου ότι μπορεί να αξιοποιεί το μειωμένο της, λόγω κοροναϊού, προσωπικό στην εξυπηρέτηση άλλων συναλλαγών με τους πολίτες, καταλήγει η ανακοίνωση

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Πήρε εξιτήριο από τον Ευαγγελισμό ο Πάνος Ρούτσι

    Εξιτήριο από το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» πήρε ο Πάνος Ρούτσι...

    Κάνσας: Η στιγμή της απαγωγής 35χρονης από τον 22χρονο σύντροφό της – Σοκάρουν τα ουρλιαχτά της

    Τη στιγμή της απαγωγής μιας 35χρονης γυναίκας από τον σύντροφό της...

    Οι Ελληνες έπαιξαν πέρυσι 1,67 δισ. σε παράνομο τζόγο (λεφτά υπάρχουν)

    -Για ένα πολύ ασφυκτικό πλαίσιο για τον παράνομο τζόγο μίλησε ο...

    Τέλος εποχής για το MTV. Η ιστορία του μουσικού καναλιού – φαινόμενο και τα πιο δημοφιλή βίντεο κλιπ όλων των εποχών

    Ήταν μεσάνυχτα 1ης Αυγούστου του 1981 όταν βγήκε για πρώτη φορά...