Ακόμη ένας σοβαρός λόγος να μειώσουμε το αλάτι – Αφορά το στομάχι μας

    Ημερομηνία:

    Ο περιορισμός του αλατιού είναι μια τακτική που χρησιμοποιείται κυρίως για την προστασία της καρδιάς. Παρόλα αυτά, διατροφολόγοι από το Κέντρο Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Βιέννης συνιστούν να ελαττώσουμε τη χρήση του, για να αποτρέψουμε παράλληλα και την εμφάνιση καρκίνου.

    Σύμφωνα με την έρευνά τους, που δημοσιεύτηκε στο Gastric Cancer, η χρήση του αλατιού στα περισσότερα γεύματα συσχετίστηκε με 41% περισσότερες πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου του στομάχου, σε σύγκριση με την μετριασμένη κατανάλωσή του.

    Δεν είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται μια τέτοια σύνδεση, καθώς και παλαιότερες μελέτες στην Κίνα, την Ιαπωνία και την Κορέα έχουν διαπιστώσει ότι μια πιο αλμυρή διατροφή συνδέεται με αυτόν τον κίνδυνο. Είναι, ωστόσο, η πρώτη φορά που κάτι τέτοιο αποδεικνύεται για τη Δύση, καθώς το δείγμα προήλθε από το Ηνωμένο Βασίλειο.

    «Η έρευνά μας αποδεικνύει τη σχέση μεταξύ της συχνότητας του προστιθέμενου αλατιού και του καρκίνου του στομάχου και στις δυτικές χώρες» τόνισε η επικεφαλής συγγραφέας Selma Kronsteiner-Gicevic, διατροφολόγος στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης.

    Τα ευρήματά τους επαληθεύθηκαν ακόμη και όταν οι ερευνητές απέκλεισαν άλλες μεταβλητές, όπως η ηλικία, η κοινωνικοοικονομική κατάσταση και άλλες επιλογές του τρόπου ζωής, όπως η κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα.

    Παρότι η μελέτη βασίστηκε στην παρατήρηση, παλαιότερες μελέτες έχουν υποδείξει ότι η υπερκατανάλωση αλατιού μπορεί να διαβρώσει τον προστατευτικό βλεννογόνο στο στομάχι, προκαλώντας βλάβη στους ιστούς και οδηγώντας σε καρκινικές μεταλλάξεις.

    Όσον αφορά την ημερήσια πρόσληψη νατρίου, ο Οργανισμός Ελέγχου Φαρμάκων και Τροφίμων των ΗΠΑ (FDA) συνιστά όχι περισσότερο από 2.300 mg, που ισούται με περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού επιτραπέζιο αλάτι.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας (ACS), θα διαγνωστούν περίπου 26.890 νέες περιπτώσεις καρκίνου του στομάχου στην Αμερική μόνο το 2024. Από αυτούς, τους ασθενείς, εκτιμούν ότι περίπου 10.880 άνθρωποι θα χάσουν τη ζωή τους. Παρότι εάν ανιχνευτεί πρόωρα υπάρχει υψηλό ποσοστό επιβίωσης, η εξέλιξή του προχωρά σιωπηλά, καθώς πολλά από τα συμπτώματα, όπως το φούσκωμα, οι στομαχικές διαταραχές και η δυσπεψία, είναι την ίδια στιγμή χαρακτηριστικά γνωρίσματα μετά από ένα πλούσιο γεύμα.

    Αυτός είναι και ο λόγος που οι ερευνητές επιχειρούν με τη μελέτη τους να ενημερώσουν σχετικά με τους κινδύνους που κρύβει η υπερβολική κατανάλωση αλατιού: «Με τη μελέτη μας θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες σχετικά με τις αρνητικές επιπτώσεις της εξαιρετικά υψηλής κατανάλωσης αλατιού και να παράσχουμε μια βάση για μέτρα πρόληψης του καρκίνου του στομάχου» κατέληξε ο Δρ Tilman Kühn, ερευνητής του Πανεπιστημίου της Βιέννης που συνέβαλε στην έρευνα.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Κέικ με ελαιόλαδο και λεμόνι από τη Τζένιφερ Γκάρνερ

    Θα σκεφτείτε γιατί να φτιάξουμε το κέικ της Jennifer...

    Φρικτός θάνατος 17χρονης: Την κατασπάραξαν τα γουρούνια της οικογενειακής φάρμας

    Σοκ έχει προκαλέσει στη Ρωσία ο θάνατος μιας 17χρονης, η οποία...

    Ψηφιακό τέλος: Ποιες αλλαγές έρχονται από την 1η Δεκεμβρίου στις συναλλαγές

    Αλλάζουν τα πάντα στις συναλλαγές  από την 1η Δεκεμβρίου...

    Θάνατος φαντάρου στο 424 – Καταγγελία: Επέμβαση μετά θάνατον για συγκάλυψη ιατρικού λάθους

    Αίσθηση και αντιδράσεις προκαλεί η νέα υπόθεση με επίκεντρο την...
    Best Shop