Πλέον γίναμε «ευρωπαίοι» και στην αγορά κρέατος. Σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης το κρέας είναι πανάκριβο με την τιμή του μοσχαριού φιλέτο να φθάνει… και τα 60 ευρώ το κιλό! Ποιος θα το πίστευε ότι ακόμη και σε κρεοπωλεία της Πάτρας, πελάτες θα ζητούσαν μερίδες κρέατος και όχι… 1 ή 2 κιλά! Όπως μας λένε κρεοπώλες στο κέντρο της πόλης, οι καταναλωτές έχουν περιορίσει σε μεγάλο βαθμό τις ποσότητες που αγοράζουν. Μπαίνουν σε κρεοπωλεία και δεν μιλούν με βάση το κιλό, αλλά με βάση τις μερίδες. Για παράδειγμα μπορεί κάποιος να ζητήσει δύο χοιρινές μπριζόλες, τρία μπιφτέκια ή δύο μπούτια κοτόπουλο»! Και παλαιότερα υπήρχε μεριδοποίηση, όμως οι μερίδες… ήταν μεγαλύτερες! Πλέον τα τέσσερα μπούτια κοτόπουλο έγιναν δύο και τα 2 κιλά μοσχάρι… 4 μερίδες για ισάριθμα άτομα!
Είναι βέβαιο πως οι καταναλωτές είναι φοβισμένοι και δεν μπορούν να προβλέψουν τι θα τους τύχει να αντιμετωπίσουν. Και έτσι… «μαζεύονται»! Μάλιστα ακόμη και τα πριβόητα «ψώνια της εβδομάδας» έγιναν… ψώνια της ημέρας! Αγοράζουν τα απολύτως απαραίτητα και αποφεύγουν να κάνουν… βόλτες στους διαδρόμους ώστε να μην παρασυρθούν και από άλλα είδη που υπάρχουν στα ράφια.
Οι τιμές του κρέατος παρουσιάζουν κλιμακωτές αυξήσεις της τάξεως του 25% -30% μέσα σε χρονικό διάστημα 3 ετών. Η τιμή του κοτόπουλου ανέρχεται πλέον στα 3 έως 4 ευρώ το κιλό, του χοιρινού αρχίζει από 5 -6 ευρώ και φτάνει τα 10 ευρώ το κιλό και του μοσχαριού κυμαίνεται από 9,5 έως 15 ευρώ το κιλό ανάλογα με το κομμάτι, την προέλευση και την ποιότητα του κάθε κρέατος! Παλιαότερα το βασικό είδος που πωλείτο κυρίως στα κρεοπωλεία ήταν το μοσχαρίσιο κρέας όμως, πλέον παρατηρείται μια μετατόπιση στο χοιρινό και το κοτόπουλο, καθώς είναι πιο φθηνά!