Για γεωπολιτική αναβάθμιση της Ελλάδας και μετατροπή της σε πύλη εισόδου φυσικού αερίου κάνει λόγο σε άρθρο του το Al Jazeera.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, καθώς η Ευρώπη προσπαθεί να απεξαρτηθεί από τις ρωσικές ενεργειακές προμήθειες, η Ελλάδα μετατρέπεται σε πύλη εισόδου φυσικού αερίου, λόγω της γεωγραφικής της θέσης.
Σε περίπου ένα μήνα, επισημαίνεται, η Ελλάδα θα έχει ολοκληρώσει την κατασκευή αγωγού που θα ενώνει τη χώρα με τη Βουλγαρία. Το έργο αυτό θα σηματοδοτήσει το τέλος του ρωσικού μονοπωλίου αερίου στην περιοχή, αλλά και ευρύτερα στη νοτιοανατολική Ευρώπη.
Μέχρι στιγμής, η Ρωσία προμήθευε τη Βουλγαρία με φυσικό αέριο σε ποσοστό της τάξεως του 90%. Στις 27 Απριλίου η Ρωσία έκλεισε τις στρόφιγγες, όταν η Σόφια ανακοίνωσε πως δεν θα ανανέωνε το συμβόλαιό της με τη ρωσική Gazprom στο τέλος του έτους. Η Πολωνία που ανακοίνωσε την ίδια απόφαση, είχε την ίδια τύχη.
Ο Mike Myrianthis, βετεράνος της βιομηχανίας και αναλυτής ερμηνεύει ως εξής την απόφαση του Ρώσου Προέδρου «Ο Ρώσος Πρόεδρος δεν ήθελε να δοθεί η εντύπωση ότι χάνει πελάτες, και αποφάσισε να τους ξεκόψει από μόνος του νωρίτερα».
Η Βουλγαρία ήδη εξαρτάται απόλυτα από την Ελλάδα
Η Βουλγαρία πλέον αναμένει τον αγωγό IGB για την προμήθεια φυσικού αερίου, το οποίο θα προέρχεται από το Αζερμπαϊτζάν και η Ελλάδα θα λαμβάνει μέσω του αγωγού Trans-Anatolian Pipeline (TANAP).
Ο Μιχάλης Μαθιουλάκης, σύμβουλος ενεργειακής στρατηγικής, και επικεφαλής του think-tank Greek Energy Forum επισημαίνει πως η Βουλγαρία ήδη εξαρτάται απόλυτα από την Ελλάδα για την προμήθεια φυσικού αερίου. Μάλιστα σημειώνει πως αυτή είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα είναι υπεύθυνη για την ενεργειακή ασφάλεια μιας άλλης χώρας.