Μια σπουδαία πολιτική προσωπικότητα, μια γυναίκα που έφτασε στο ανώτατο επίπεδο στο κόμμα της, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, η Αλέκα Παπαρήγα, αποχωρεί από την πολιτική.
Η Αλέκα για όλους, δεν θα βρίσκεται πλέον στα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ σηματοδοτώντας ένα τέλος εποχής καθώς σημάδεψε τον Περισσό αλλά και την πολιτική σκηνή του τόπου με την παρουσία της.
Μια ευγενική γυναίκα, έξυπνη και ταυτόχρονα δυναμική, κόσμησε και συνεχίζει να κοσμεί και το ελληνικό κοινοβούλιο. Με σταθερές τις προσωπικές πολιτικές της θέσεις αλλά και τις θέσεις του ΚΚΕ για όλη την πολιτική της καριέρα.
Η παλιά Λαμπράκισσα – η οποία αφιερώθηκε στο κόμμα από τη νεανική της ηλικία, έφτασε στην κορυφή του και παρέμεινε εκεί για 22 χρόνια, αλλά και για 30 στο ελληνικό κοινοβούλιο.
Η Αλέκα Παπαρήγα, η ιστορική Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ επί 22 χρόνια, μετά και από δική της προσωπική απόφαση δεν θα βρίσκεται στα ψηφοδέλτια. Υπενθυμίζεται πως Επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΚΚΕ θα είναι ο Θανάσης Παφίλης.
Η δεύτερη γυναίκα αρχηγός κόμματος (από το 1991 μέχρι τον Απρίλιο του 2013) μετά την Μαρία Δαμανάκη, είναι και η μακροβιότερη πολιτικός αρχηγός.
Η Αλέκα Παπαρήγα γεννήθηκε στην Αθήνα το 1945 ως Αλεξάνδρα Δρόσου. Η καταγωγή της είναι από την Κεφαλλονιά. Γονείς της ήταν ο Νίκος και η Κική Δρόσου, οι οποίοι ήταν αντιστασιακοί και μέλη του KKE
Σπούδασε στο Ιστορικό-Αρχαιολογικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παρέδιδε ιδιαίτερα μαθήματα ενώ εργάστηκε και σε λογιστήριο επιχειρήσεων.
Από το 1961 ξεκίνησε να ασχολείται ενεργά με το κίνημα ειρήνης μέσω της νεολαίας της ΕΔΑ, της οποίας μάλιστα υπήρξε και στέλεχος, ενώ στη συνέχεια ανέλαβε τη θέση της γραμματέως του Γραφείου Σπουδάζουσας της Νεολαίας Λαμπράκη. Το 1968 οργανώνεται στο παράνομο τότε ΚΚΕ, στη διάρκεια της δικτατορίας και δραστηριοποιήθηκε στο κίνημα των οικογενειών των πολιτικών κρατουμένων.Συνελήφθη από τη Χούντα και κρατήθηκε επί 4 μήνες.
Το 1974 έγινε μέλος του γραφείου της Επιτροπής Πόλης της Κομματικής Οργάνωσης Αθηνών και ασχολήθηκε με το γυναικείο κίνημα. Υπήρξε μεταξύ των ιδρυτικών μελών της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδος και συμμετείχε στη διοργάνωση εκδηλώσεων για το Διεθνές Έτος της Γυναίκας.
Το 1978 εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ και το 1986 μέλος του Πολιτικού Γραφείου.
Κράτησε όρθιο το ΚΚΕ
Σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή του ΚΚΕ, μετά την πτώση του Τείχους και την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού, εκλέγεται Γενική Γραμματέας, σε ένα συνέδριο (13ο) που απείλησε ακόμα και την ίδια την ύπαρξη του ΚΚΕ, με πολλούς να αποχωρούν και να το αποδυναμώνουν. Είχε προηγηθεί η διάσπαση στην ΚΝΕ και η συγκρότηση του Συνασπισμού.
Έτσι έγινε η πρώτη γυναίκα αρχηγός πολιτικού κόμματος στην Ελλάδα.
Η Αλέκα Παπαρήγα από τις 7 Φεβρουαρίου 1991 ανέλαβε (μαζί με τα στελέχη της ΚΕ) το δύσκολο έργο της ανασυγκρότησης.
Και τα κατάφερε. Κράτησε όρθιο το ΚΚΕ σε δύσκολες εποχές και κατόρθωσε να διεισδύσει και σε άλλα στρώματα της κοινωνίας.
Το 1991 ακολούθησε δεύτερη διάσπαση ομάδα στελεχών. Οι ανανεωτικοί ζήτησαν τη ριζική ανανέωση του κόμματος.
Η Παπαρήγα πιστή στη λεγόμενη «σκληρή γραμμή» του ΚΚΕ κατάφερε να συγκεντρώσει ένα 48% των συνέδρων, επικρατώντας με μικρή διαφορά της ανανεωτικής πτέρυγας.
Στις 24 Ιουνίου 1991 το ΚΚΕ απευθύνεται στον κόσμο του και στη συγκέντρωση, στο Πεδίον του Άρεως, η Αλέκα Παπαρήγα κατέστησε σαφές ότι «δε διαπραγματευόμαστε την αυτοτελή ύπαρξη του ΚΚΕ».
Η Αλέκα Παπαρήγα είναι μια εκ των υπευθύνων για τη δημιουργία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ), το οποίο ιδρύθηκε το 1999.
Το 1993 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής στη Β’ εκλογική περιφέρεια της Αθήνας με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ.
Μέχρι το 2013 εκλεγόταν Γενική Γραμματέας σε κάθε συνέδριο του ΚΚΕ, ενώ μέχρι και τις τελευταίες εκλογές του 2019 εκλεγόταν βουλευτής.
Η ΚΕ που προέκυψε από το 19ο Συνέδριο εξέλεξε στη θέση του Γενικού Γραμματέα το Δημήτρη Κουτσούμπα. Η Αλέκα Παπαρήγα παρέμεινε Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ.
Η Παπαρήγα μιλάει αγγλικά και ρωσικά και έχει συγγράψει βιβλίο σχετικά με τη χειραφέτηση και την απελευθέρωση της γυναίκας.
Το 2011 με επίσημη εκδήλωση που οργάνωσε η Κεντρική Επιτροπή στον τάφο του στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών αποκατέστησε τον ιστορικό γραμματέα του κόμματος Νίκο Ζαχαριάδη, ο οποίος είχε καθαιρεθεί το 1957 και διεγράφη. Το ίδιο έγινε με τον Αρη Βελουχιώτη σε ειδική εκδήλωση στη Λαμία. Επίσης, η ίδια είπε αποκαθιστώντας τον Νίκο Πλουμπίδη: «Ηταν ήρωας».
Μια ημέρα που θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη της Αλέκας Παπαρήγα ήταν η 23η Ιουλίου 2018 με τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι. Η πρώην γενική γραμματέας του ΚΚΕ παραλίγο να χάσει τη ζωή της καθώς την τελευταία στιγμή απεγκλωβίστηκε και γλίτωσε.
Πρόσφατα, στην απεργία του Νοεμβρίου, είχε προκαλέσει αίσθηση μια φωτογραφία που αναρτήθηκε στα social media και έδειχνε την ίδια να περπατά με «πι» στην πορεία, αφού αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας. Με την ίδια αγωνιστική διάθεση που την χαρακτήριζε.
Η προσωπική ζωή, ο θάνατος του άντρα της
Στην προσωπική της ζωή, παντρεύτηκε τον δημοσιογράφο Θανάση Παπαρήγα, γιο του Μήτσου Παπαρήγα, και με βάση τους ισχύοντες νόμους της εποχής, πήρε το όνομά του. Έκαναν μια κόρη, τη Βασιλεία ενώ έχασε ένα ακόμη παιδί σε ηλικία τριών ετών.
Ο σύζυγός της σκοτώθηκε στις 11 Οκτωβρίου 2002 μετά από τροχαίο ατύχημα.
Ο Θανάσης Παπαρήγας ήταν επίσης ένα σπουδαίο στέλεχος του ΚΚΕ που πήγε εξορία για αρκετό καιρό, βασανίστηκε από τη Χούντα, υπήρξε μέλος της ΚΕ της ΚΝΕ. Ενας πολυγραφότατος και πολυταξιδεμένος άνθρωπος.
Ο θάνατός του ήρθε μετά από το τροχαίο στη Λ. Μαραθώνος στην πλατεία της Νέας Μάκρης.Ο Θ. Παπαρήγας, πεζός, χτυπήθηκε την ώρα που προσπαθούσε να διασχίσει τη λεωφόρο προκειμένου να πλησιάσει αυτοκίνητο που τον περίμενε στην απέναντι πλευρά του δρόμου. Εκείνη τη στιγμή, περνούσε όχημα και τον παρέσυρε.
Από το χτύπημα ο Θ. Παπαρήγας εκτοξεύτηκε και έπεσε με μεγάλη δύναμη στην άκρη του πεζοδρομίου, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά στο κεφάλι. Υπέκυψε στα τραύματά του στο ΚΑΤ.
Μια άγνωστη ιστορία
Ο γνωστός δημοσιογράφος και πολεμικός ανταποκριτής Πάνος Χαρίτος, με αφορμή τη φωτογραφία της Αλέκας Παπαρήγα με το «πι» στη συγκέντρωση, μοιράστηκε με τους αναγνώστες του μια άγνωστη ιστορία από την πρώτη γνωριμία του με την τότε ΓΓ του ΚΚΕ, αποκαλύπτοντας ότι τη γνώρισε, μαζί με τον Δημήτρη Κουτσούμπα, στη Βηρυτό το 2006.
Στις διαδοχικές του αναρτήσεις στο twitter, ο Πάνος Χαρίτος αναφέρει:
«Την Αλέκα Παπαρηγα τη γνώρισα στη Βηρυτό το 2006. Είχε έρθει στη διάρκεια του πολέμου μαζί με τον Δημήτρη Κουτσούμπα & βρεθήκαμε για να καλύψω δημοσιογραφικά την επίσκεψη. Έφτασαν με ταξί & όταν τελείωσε μου είπε θα έφευγαν με τον ίδιο τρόπο.
«Έρχεται δικό μας πολεμικό πλοίο να πάρει κόσμο,Έλληνες & ξένους (evacuation)φύγετε με αυτό» της είπα.«Δεν ήρθαμε για τουρισμό ρε Πάνο, να καταλάβουμε τι γίνεται θέλουμε.Άσε να ταξιδέψουμε τη χώρα»μου απάντησε & ομολογώ με εντυπωσίασε.Πήγαμε για ένα καφέ & έπειτα τους χαιρέτησα.
Αυτοί πήραν ταξί για τη Συρία & εγώ έφυγα ξανά για το μέτωπο στο νότο του Λιβάνου.Τώρα θα αναρωτιέστε γιατί σας μεταφέρω αυτή την ιστορία. Απλώς… είδα αυτή τη φωτογραφία της από το σημερινό συλλαλητήριο.
Έστω & με βοήθημα για το περπάτημα, αλλά με ψηλά το κεφάλι & ειλικρινά χάρηκα που την είδα & πολύ περισσότερο που τη γνώρισα κάτω από τις συνθήκες που γνωριστήκαμε. Σε ιδιαίτερες & ακραίες συνθήκες, κατανοείς καλύτερα τους ανθρώπους & την ειλικρίνεια τους!»
Οι απίστευτες ατάκες της
Η Αλέκα Παπαρήγα ήταν και παραμένει μια εύστροφη γυναίκα που έχει και ιδιαίτερο χιούμορ. Εμειναν στην ιστορία κάποιες από τις ατάκες που έχει πει κατά καιρούς.
Το 2014, εξαπολύοντας επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για το πρόγραμμά του είπε:
«Είναι σαν την άχνη στον κουραμπιέ, άμα τον τινάξεις δεν μένει τίποτα».
Το 2021 στη Βουλή ο βουλευτής Κ. Μπογδάνος έκανε σόου ζητώντας συνεχώς το λόγο κι ενώ η κ. Παπαρήγα μιλούσε. Μετά από ώρα δεν άντεξε και είπε με καυστικό τρόπο: ««Δεν μπορώ να μιλάω με υπόκρουση Μπογδάνο».
Είναι Οκτώβριος του 2011 και είναι σε εξέλιξη 48ωρη απεργία και μεγάλη συγκέντρωση. Η Αλέκα Παπαρήγα στην πρώτη γραμμή και κάποιοι δημοσιογράφοι πηγαίνουν να της πάρουν δηλώσεις χωρίς προσυνεννόηση. Για να απαντήσει η Παπαρήγα στη δημοσιογράφο με το μικρόφωνο: «Τώρα τρώω κουλούρι…»
Σε μια συνέντευξή της στον Σκάι πριν τις εκλογές του 2012 η Αλέκα ερωτάται για τον ημιτελικό του Τσάμπιονς Λιγκ της προηγούμενης ημέρας και χαρίζει την εξής ατάκα: «Η Μπάγερν έχει σα φιλοσοφία τον πολιτικό πυρήνα του ΚΚΕ: Επίθεση-επίθεση-επίθεση στο ξένο γήπεδο».
Το 2017 στη Βουλή η κ. Παπαρήγα είχε πει για τον ΣΥΡΙΖΑ: «Το κόμμα αυτό μπορεί να βάλει και στολή Τσε, Μπελογιάννη ίσως και Λένιν και Οκτωβριανής επανάστασης».
Αναφερόμενη δε στα κυβερνητικά αντίμετρα είπε πως της «θύμισαν το μεγάλο πρωταπριλιάτικο αστείο που είχε οργανώσει το BBC ότι στα δέντρα φυτρώνουν μακαρόνια».