Tι κι αν οι τιμές του ρεύματος δείχνουν τελευταία μία σταθερότητα, τι και αν υπάρχει και η επιδότηση, το περιβόητο power pass, πολλά νοικοκυριά βρίσκονται στο «αμήν»! Αλλά και ιδιοκτήτες καταστημάτων που λόγω των ανατιμήσεων και της περιορισμένης κίνησης, δείχνουν να μην τα «καταφέρνουν»! Ιδιοκτήτες φούρνων,ζαχαροπλαστείων και καταστημάτων εστίασης, έχουν κληθεί να σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος λόγω της αυξημένης κατανάλωσης ενέργειας την οποία φυσικά… δεν μπορούν να περιορίσουν!
Ετσι η τιμή του ρεύματος, ήταν η βασική αιτία που οδήγησε στο λουκέτο τουλάχιστον τρεις ακόμα επιχειρήσεις εστίασης στην Πάτρα, ενώ έφερε τα ίδια αποτελέσματα σε δύο επιπλέον αρτοποιεία που προστέθηκαν στη λίστα των επιχειρήσεων του κλάδου που δεν άντεξαν. Γιατί και στο παρελθόν σύμφωνα με την Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών Αχαϊας, σημειώθηκαν λουκέτα λόγω του υπερβολικού κόστους της ενέργειας και των μετακινήσεων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, η κατάσταση θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη, τους επόμενους μήνες για τις επιχειρήσεις που θεωρούνται ενεργοβόρες αφού η κυβέρνηση πρόκειται να αποσύρει κάθε μορφής επιδότηση που ίσχυε μέχρι τώρα. Αλλωστε και την περασμένη Πέμπτη η Κομισιόν κάλεσε τις κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης να σταματήσουν κάθε επιδοματική πολιτική. Βέβαια ούτως ή άλλως οι επιχειρήσεις αυτού του τύπου, δεν μπορούν να συμπεριληφθούν στην λίστα των δικαιούχων των επιδοτήσεων αφού είναι αδύνατον να μην ξεπεράσουν το όριο που έχει οριστεί για την κατανάλωση κιλοβατώρων.
Ήδη οιτελευταίοι λογαριασμοί που έλαβαν, σύμφωνα με πληροφορίες, επιχειρήσεις όπως φούρνοι, ζαχαροπλαστεία και καφετέριες (λογαριασμοί που ξεπέρασαν σε ορισμένες περιπτώσεις τα 3.500 ευρώ), τους βάζουν ακόμα πιο βαθιά στο «λούκι» της ενεργειακής κρίσης και φυσικά έρχονται αντιμέτωποι με την απόγνωση, ως το ψυχολογικο αντίκτυπο της κρίσης στην αγορά!
Οι τιμές μέχρι τέλος Μαρτίου
Στα ίδια ή ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με το Φεβρουάριο διαμορφώνονται τα τιμολόγια ρεύματος για τον Μάρτιο από την πλειονότητα των προμηθευτών.
Τα τιμολόγια του Μαρτίου αντικατοπτρίζουν τη σημαντική μείωση των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου τις τελευταίες εβδομάδες (αλλά και αβεβαιότητα ως προς την διατήρηση του τρέχοντος επιπέδου τιμών) σε συνδυασμό με την άνοδο του κόστους δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων.
Το τελικό κόστος για τους καταναλωτές παραμένει σε κάθε περίπτωση τους τελευταίους μήνες στα 15-16 λεπτά ανά κιλοβατώρα καθώς οι κρατικές επιδοτήσεις που ακολουθούν (αναμένεται η ανακοίνωση τους για τον μήνα Μάρτιο) διαμορφώνονται στο επίπεδο που απαιτείται προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος για τους πελάτες του μεγαλύτερου προμηθευτή που είναι η ΔΕΗ.